Γιατί θέλετε να αλλάξετε καριέρα - Πώς να πείσετε ότι μπορείτε να κάνετε το career change που επιθυμείτε

 

Οι περίοδοι αβεβαιότητας αναγκάζουν τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους και το σημερινό περιβάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι θέλετε περισσότερα από τη δουλειά σας ή ότι είστε επιτέλους έτοιμοι να αλλάξετε δουλειά. Μη θεωρήσετε ότι πρέπει να βάλετε την επαγγελματική ζωή σας σε αναμονή επειδή βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε μια αλλαγή καριέρας.

Αυτοί ακριβώς οι λόγοι θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των επιχειρημάτων σας σε μία συνέντευξη στην οποία θα πρέπει να πείσετε τον συνομιλητή σας ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μία καινούργια σελίδα στην επαγγελματική σας ζωή. Ας δούμε λοιπόν μερικές απαντήσεις στην ερώτηση «Γιατί θέλετε να αλλάξετε καριέρα; »

 

Χρειάζεστε μια νέα πρόκληση

Εάν είστε το είδος του ατόμου που δοκιμάζει νέα πράγματα, μια αλλαγή καριέρας μπορεί να είναι απλώς το εισιτήριο. Το ξεκίνημα μιας νέας επαγγελματικής πορείας που σας ενθαρρύνει να αποκτήσετε νέες γνώσεις και δεξιότητες μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα πράγματα για να νιώσετε ικανοποιημένοι και ολοκληρωμένοι στην εργασία σας.

 Είναι όμως απαραίτητο να πείσετε το συνομιλητή σας ότι το έχετε σκεφτεί καλά και ότι η αλλαγή που επιθυμείτε δεν είναι μία παρόρμηση της στιγμής. Επίσης πρέπει να του/της μιλήσετε για το πώς βλέπετε την καριέρα σας μακροπρόθεσμα για να μην θεωρήσει ότι μετά από λίγο καιρό θα βαρεθείτε και θα θέλετε  να αλλάξετε ξανά καριέρα. Ιδανικοί σε αυτοί την περίπτωση είναι οι κλάδοι της τεχνολογίας καθώς οι συνεχείς και φρενήρεις αλλαγές που έρχονται μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας θα διασφαλίσουν ότι θα κάνετε συνεχώς καινούργια πράγματα στην καριέρα σας.

 

Οι αξίες σας έχουν αλλάξει

Αν και στο παρελθόν μπορεί να ήσασταν παθιασμένοι με την αποστολή της εταιρείας σας και με τον κλάδο στον οποίο εργάζεστε, αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον και να επιθυμείτε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον εργασίας. Επίσης, ενώ η οικονομική ασφάλεια μπορεί να μην ήταν προτεραιότητα για εσάς όταν ήσασταν νέοι, τώρα αναζητάτε περισσότερη σταθερότητα από αυτή που σας προσφέρει η τρέχουσα εργασία σας. Αυτές οι μεταβαλλόμενες αξίες, ανησυχίες και προτεραιότητες μπορεί να σημαίνουν ότι χρειάζεστε μια αλλαγή σταδιοδρομίας.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξηγήσετε στο συνομιλητή σας ότι πλέον είστε σε μία διαφορετική φάση ζωής και καριέρας και ότι η θέση που προσφέρει είναι περισσότερο ταιριαστή με την τωρινή προσωπικότητά σας και  τις επιθυμίες σας. Η ευθυγράμμιση των επιθυμιών σας με τους επιχειρηματικούς σκοπούς της εταιρείας στην οποία κάνετε συνέντευξη θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τη νέα θέση.

 

Το πάθος σας βρίσκεται αλλού

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κυνηγάτε ένα όνειρο ή να ακολουθείτε αυτό που σας αρέσει. Συχνά βρισκόμαστε υπό πίεση για να λάβουμε αποφάσεις σταδιοδρομίας που θεωρούνται πρακτικές ή ρεαλιστικές, αλλά τελικά είστε ο μόνος που μπορείτε να καθορίσετε ποια δουλειά είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν προετοιμαστείτε καλά και χρησιμοποιήσετε όλους τους σύγχρονους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας, είναι απολύτως δυνατό να ακολουθήσετε μια καριέρα κάνοντας αυτό που αγαπάτε.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στο συνομιλητή σας το πόσο παθιασμένοι είστε για τη θέση που προσφέρει, την εταιρεία και τον κλάδο. Το πάθος σας είναι αυτό που θα του/της δείξει το πόσο πολύ θέλετε να κάνετε αυτή την αλλαγή και σίγουρα όλες οι εταιρείες ψάχνουν ανθρώπους που  παθιάζονται με τη δουλειά τους και θέλουν να κάνουν κάθε μέρα το κάτι παραπάνω. Αν θέλετε μπορείτε να εξηγήσετε και τους λόγους για τους οποίους δεν κυνηγήσατε νωρίτερα το πάθος σας αυτό. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση με τον συνομιλητή σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

 

Δεν είστε ευχαριστημένοι

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εργασιακή ικανοποίηση ήταν ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή. Αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Εάν είστε δυστυχισμένοι, η δουλειά σας είναι ένα από τα πρώτα σημεία που πρέπει να κοιτάξετε. Η επαγγελματική σας ζωή αναπόφευκτα εισχωρεί στην προσωπική σας ζωή και αν αισθάνεστε δυσαρεστημένοι, ίσως μια αλλαγή σταδιοδρομίας να σας δώσει κάτι νέο στο οποίο να επικεντρώσετε τις ενέργειές σας.

Προσέξτε όμως να μην αναφερθείτε στη συνέντευξη με άσχημο τρόπο για τους προϊστάμενους ή τους συναδέρφους σας στην τρέχουσα εργασία σας, ακόμη κι αν δεν είστε ευχαριστημένοι από αυτούς.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο συνομιλητής σας θα σας κάνει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή καριέρας γιατί θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι οι επαγγελματικοί σας στόχοι και το προφίλ σας ταιριάζει στην εταιρεία. Χρειάζεται λοιπόν να πάτε στη συνέντευξη πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι και να μπορείτε με ευκολία να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτές αλλά να κάνετε και δικές σας ερωτήσεις και να δείξετε ότι είστε έτοιμοι για αυτήν την αλλαγή.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?