Οι 15 δυσκολότερες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις εργασίας και πώς να τις απαντήσετε

Οι δύσκολες ερωτήσεις στις συνέντευξης εργασίας έχουν σκοπό να δοκιμάσουν τους υποψηφίους και να τους κάνουν να σκεφτούν υπό πίεση.

«Αυτό είναι που κάνει μια συνηθισμένη συνέντευξη εργασίας το πιο οδυνηρό σαραντάλεπτο της ζωής σας» γράφει η Vicky Oliver στο βιβλίο της «301 έξυπνες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις συνεντεύξεων εργασίας». Για να είστε προετοιμασμένοι, συγκεντρώσαμε απ’ το businessinsider κάποιες απ’ αυτές.

 

1. Ερ: Θα προσπαθήσετε να μου πάρετε τη δουλειά;

Απ.: Ίσως σε περίπου είκοσι χρόνια, αλλά μέχρι τότε, υποψιάζομαι ότι θα είστε εσείς επικεφαλής της εταιρείας και γι΄αυτό θα χρειαστείτε έναν καλό και πιστό βοηθό για να σας βοηθήσει.

 

2. Ερ: Τι γίνεται αν μετά από πέντε χρόνια εργασίας δεν πάρετε προαγωγή; Συμβαίνει σε πολλούς υπαλλήλους μας. Θα δυσκολευτείτε;

Απ.: Θεωρώ τον εαυτό μου φιλόδοξο, αλλά είμαι και πρακτικός άνθρωπος. Όσο συνεχίζω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι μέσα από τη θέση μου, θα είμαι ικανοποιημένος. Κάθε εταιρεία προωθεί τους εργαζόμενους της με διαφορετικό ρυθμό και έχω την βεβαιότητα ότι η εργασία μου εδώ θα κρατήσει το ενδιαφέρον μου σε εγρήγορση για πολλά χρόνια.

 

3. Ερ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας- που είναι πραγματική αδυναμία και όχι μυστική δύναμη;

Απ.: Είμαι εξαιρετικά ανυπόμονος άνθρωπος. Περιμένω από τους συνεργάτες μου να αποδώσουν καλά από την πρώτη τους κιόλας αποστολή. Αν αποτύχουν, συνήθως σταματάω να τους μεταβιβάζω ευθύνες και κάνω τα πάντα μόνος μου. Προσπαθώ όμως να προετοιμάζω πάντα τους συνεργάτες μου για το τι τους περιμένει.

 

4. Ερ: Έχετε αλλάξει και στο παρελθόν καριέρα. Γιατί θα πρέπει να σας αφήσω να πειραματιστείτε με τα δικά μου χρήματα;

Απ.: Πιστεύω ότι έχω γίνει καλύτερος υπάλληλος, επειδή έχω αποκτήσει πολλές διαφορετικές δεξιότητες μέσω αυτών των αλλαγών. Αυτές οι δεξιότητες με βοηθούν να επιλύσω δημιουργικά τα όποια προβλήματα.

 

5. Ερ: Αφού γνωρίζατε ότι τα πράγματα στην προηγούμενη εταιρεία σας ήταν δύσκολα, γιατί δεν φύγατε νωρίτερα;

Απ.: Δούλεψα σκληρά για να κρατήσω τη δουλειά μου όσο όλοι γύρω μου απολύονταν και δεν είχα χρόνο να ψάξω για άλλη δουλειά. Με όλες τις συγχωνεύσεις που συμβαίνουν στον τομέα μας, οι απολύσεις είναι τρόπος ζωής. Τουλάχιστον προσπάθησα.

 

6. Ερ: Από το βιογραφικό σας σημείωμά, φαίνεται ότι απολυθήκατε δύο φορές. Πώς νιώσατε γι’ αυτό;

Απ: Μετά το σοκ, άρχισα να αισθάνομαι πιο δυνατός. Είναι αλήθεια ότι απολύθηκα δύο φορές, αλλά κατάφερα να επανέλθω και τις δύο φορές και μάλιστα σε θέσεις που μου έδωσαν μεγαλύτερη ευθύνη και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Το ηθικό μου είναι πολύ υψηλό. Έχω εκτεθεί στα δύσκολα, αλλά εξακολουθώ να έχω πάθος με τη δουλειά μου.

 

7. Ερ: Αν δουλεύατε σε μια εταιρεία που παράγει το προϊόν X, αλλά η αγορά δεν υποστήριζε το συγκεκριμένο προϊόν, τι θα κάνατε;

Απ: Θα αναζητούσα νέες αγορές για το προϊόν, ενώ θα πρότεινα στους υπεύθυνους να αλλάξουν το προϊόν για να το καταστήσουν πιο εμπορεύσιμο στο αρχικό κοινό του.

 

8. Ερ: Γιατί μείνατε εκτός εργασίας τόσο πολύ χρόνο και γιατί επιθυμείτε να ξαναξεκινήσετε τώρα δουλειά;

Απ: Έπρεπε να είμαι στο σπίτι για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μου έλειπε πολύ η εργασία. Ευτυχώς, είχα σχέση με το χώρο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, κρατώντας επαφή με πολλούς πρώην πελάτες μου.

 

9. Ερ: Πότε νομίζετε ότι θα κορυφωθεί η καριέρα σας;

Απ: Έρχομαι από οικογένεια δυνατών και ανθεκτικών ανθρώπων και έτσι ομολογώ ότι ποτέ δεν σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα «κορυφωθεί» η καριέρα μου. Παρ’όλα αυτά, νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε αυτογνωσία και να αναγνωρίσουμε πότε ξεπεράσαμε το peak της καριέρας μας.

 

10. Ερ: Τι θα κάνατε αν θέλατε να προσλάβετε μια γυναίκα βοηθό, που θα ήταν ο τέλειος υποψήφιος, αλλά το αφεντικό σας ήθελε να προσλάβει έναν άνδρα για τη δουλειά;

Απ: Θα πρότεινα να κάνουμε μια επί τόπου «δοκιμασία», προσλαμβάνοντας και τους δύο υποψηφίους δοκιμαστικά, για δύο εβδομάδες τον καθένα.

 

11. Ερ: Πόσες ώρες την εβδομάδα εργάζεστε συνήθως και γιατί;

Απ: Συνήθως δουλεύω πολλές ώρες. Στις υπερωρίες, προσπαθώ να βρω τρόπους να «δώσω αξία» σε κάθε αποστολή μου, τόσο για μένα όσο και την εταιρεία. Όταν διαβάζουν οι πελάτες μας τις αναφορές μας, θέλω να πιστεύουν ότι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το πετύχει αυτό, εκτός από την εταιρεία μας.

 

12. Ερ: Μπορείτε να περιγράψετε την ιδανική δουλειά για σας;

Απ: Αυτή είναι η ιδανική δουλειά για μένα και γι΄αυτό ήρθα σ’ εσάς εξ αρχής. Χαίρομαι που θα σας βοηθήσω να αναδείξετε και να προωθήσετε την επιχείρηση σας.

 

13. Ερ: Είστε καλύτερος στο να δέχεστε οδηγίες ή να δίνετε;

Απ: Αν κάποιος δεν μπορεί να δεχθεί οδηγίες τότε δεν μπορεί να δώσει κιόλας. Ευτυχώς, τα πάω καλά με την αυτοδιαχείριση. Δεν ξεπερνώ ποτέ τις προθεσμίες που μου δίνονται.

 

14. Ερ: Θεωρείτε τον εαυτό σας ηγέτη;

Απ: Ναι, απολύτως. Έχω όλες τις ιδιότητες ενός ηγέτη. Είμαι εξωστρεφής άνθρωπος, αλλά και καταπληκτικός ακροατής. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδεαλιστή, αλλά μπορώ επίσης να γίνω δύσκολος και πρακτικός όταν χρειάζεται.

 

15. Ερ: Θα προτιμούσατε να παίρνετε άδεια από τον προϊστάμενό σας πριν ξεκινήσετε κάτι καινούργιο ή να σας δώσει το ελεύθερο;

Απ: Κατά τη διάρκεια της πρώτης μου εβδομάδας στη δουλειά, θα ρωτούσα το αφεντικό μου πώς θα προτιμούσε να χειριστώ τις διάφορες εργασίες. Αν μου έλεγε ότι θέλει ένα άτομο που να παίρνει πρωτοβουλίες, θα το έκανα. Αν μου έλεγε ότι θέλει να κάνω ό, τι ακριβώς μου λέει, επίσης θα συμμορφωνόμουν. Νομίζω ότι η πραγματική πρόκληση είναι να μπορεί κανείς να προσαρμόζεται στο περιβάλλον εργασίας του και εγώ είμαι ευέλικτος άνθρωπος.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?