Το μέλλον της εργασίας: Εκπαιδευτικοί

 
 
Η Πρόβλεψη Δεξιοτήτων του Cedefop μας επιτρέπει να φανταστούμε πώς θα είναι ο κόσμος της εργασίας σε 10 χρόνια από τώρα προβλέποντας τις μελλοντικές τάσεις της απασχόλησης. Σε αυτή τη σειρά άρθρων, διερευνούμε τις δυνητικές προκλήσεις και αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν ορισμένα επαγγέλματα από σήμερα ως το 2030.
 

Η επόμενη υπό εξέταση κατηγορία εργαζομένων είναι οι εκπαιδευτικοί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διοργάνωση μαθημάτων, σεμιναρίων ή διαλέξεων σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης και σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, που καλύπτουν τόσο τη γενική εκπαίδευση όσο και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ).

 

Βασικά δεδομένα

 

  • Το 2018, περίπου 11 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ απασχολούνταν ως εκπαιδευτικοί.

  • Η απασχόληση στο εν λόγω επάγγελμα αυξήθηκε κατά 2 % την περίοδο των 12 ετών που μεσολάβησαν από το 2006, αλλά αναμένεται να μειωθεί κατά 2 % έως το 2030.

  • Οι λεγόμενες «δεξιότητες του 21ου αιώνα» έχουν μετατοπίσει το βάρος προς την εκπαίδευση με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο και έχουν θέσει υψηλότερα σημεία αναφοράς για τις δεξιότητες.

  • Περίπου το 84 % των εκπαιδευτικών διέθεταν προσόντα υψηλού επιπέδου το 2018.

  • Το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνταν στον συγκεκριμένο κλάδο ήταν 71 % το 2018.

 

Εργασίες και δεξιότητες

Οι βασικές εργασίες και δεξιότητες αναφέρονται στη συνέχεια κατά σειρά σπουδαιότητας:

 

  • Διδασκαλία, κατάρτιση και καθοδήγηση

  • Δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα

  • Συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών

  • Γραμματισμός

  • Αυτονομία

  • Ομαδική εργασία

  • Παροχή εξυπηρέτησης και φροντίδας (δηλ. παροχή υποστήριξης)

  • Πωλήσεις και άσκηση επιρροής (δηλ. χρήση δεξιοτήτων πειθούς)

  • Χρήση της ΤΠΕ

 

Ποιες είναι οι τάσεις για το μέλλον;

 

  • Θα πρέπει να καλυφθούν 5,3 εκατομμύρια περίπου νέες θέσεις εργασίας οι οποίες προβλέπεται να δημιουργηθούν έως το 2030.
  • Νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της διδασκαλίας και της κατάρτισης αναμένεται να δημιουργηθούν σε 13 από τις 28 υπό εξέταση χώρες.
  • Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία και να μειωθεί αισθητά στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.
  • Το ποσοστό των εκπαιδευτικών που διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσόντα δεν αναμένεται να μεταβληθεί την περίοδο 2018-2030.

 

Ποιοι παράγοντες αλλαγής θα επηρεάσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται;

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαθέτουν ειδικές γνώσεις για το αντικείμενο και μη τεχνικές δεξιότητες. Πρέπει, επίσης, να συμβαδίζουν με τις διαρκώς εξελισσόμενες πρακτικές. Οι ακόλουθοι παράγοντες αλλαγής είναι πιθανόν να μεταβάλουν το προφίλ δεξιοτήτων τους τα επόμενα χρόνια.

 

  • Εκπαίδευση με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο: Η συνεχιζόμενη αυτή τάση θα απαιτήσει από τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να λειτουργούν συνεργατικά με τους εκπαιδευόμενους και να παρέχουν εξατομικευμένη διδασκαλία. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να προσαρμόζονται στην ολοένα αυξανόμενη βαρύτητα που δίνεται στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής.

  • Τεχνολογία: Οι εξελίξεις στο πεδίο της ψηφιακής μάθησης θα δημιουργήσουν την ανάγκη για νέες τεχνολογικές δεξιότητες στους εκπαιδευτικούς, όπως η ικανότητα διαχείρισης διαδικτυακών πλατφορμών μάθησης, δημιουργίας ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων και χρήσης ψηφιακών μέσων. Σε ό,τι αφορά την ΕΕΚ, οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζεται ενδεχομένως να διαθέτουν ειδική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη ώστε να χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες.

  • Δημογραφικές τάσεις: Δεδομένου ότι μόλις το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών είναι κάτω των 40 ετών, σε ορισμένες χώρες τα επίπεδα γραμματισμού ΤΠΕ μεταξύ των εκπαιδευόμενων ενδέχεται να είναι υψηλότερα από αυτά μεταξύ των εκπαιδευτικών. Οι εν λόγω ελλείψεις δεξιοτήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

  • Παγκοσμιοποίηση: Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν παγκόσμια προοπτική ώστε να βοηθούν τους μαθητές τους να αναπτύξουν διεθνή νοοτροπία. Η ολοένα και μεγαλύτερη πολυμορφία στην τάξη προϋποθέτει, επίσης, ότι θα πρέπει να κατανοούν διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες και να παρέχουν εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.

 

Σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ δίνουν επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και των μαθηματικών (STEM).

 

Πώς μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες δεξιοτήτων;

Καθοριστικό ρόλο για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών σε δεξιότητες θα έχουν η εκπαίδευση και η κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στήριξης για την προσαρμογή τους στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην εκπαίδευση με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει, επίσης, να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσεγγίσεων όσον αφορά την πολυμορφία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους γονείς και τις κοινοτικές ομάδες. Παράλληλα, η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στην επαγγελματοποίηση του προσωπικού στον κλάδο της προσχολικής εκπαίδευσης.

Πηγή

 
ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ; 

Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.

 

ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;

Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.

 

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?