4 συμβουλές για work-life balance

 

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και των αναδυόμενων οικονομιών, όλοι εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν στις καριέρες και στις επιχειρήσεις τους. Ξοδεύουμε το χρόνο μας δουλεύοντας, κάνοντας συναντήσεις, διαπραγματευόμενοι, γράφοντας προτάσεις, και ούτω καθεξής, για να επιτύχουμε όλους τους στόχους που θέτουμε για τους εαυτούς μας και τις εταιρίες μας.

Όλοι επιθυμούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους μια καλή και άνετη ζωή κάνοντας μια καλή δουλειά. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με το να επιθυμεί κάποιος να εργάζεται σκληρά, αλλά αν γίνεται εργασιομανής είναι ένα άλλο ζήτημα. Τη σήμερον ημέρα, τόσοι πολλοί επαγγελματίες γίνονται τόσο εργασιομανείς, που ξεχνούν πώς να ζουν μια κανονική και χαλαρή ζωή. Ναι, νιώθεις εκπλήρωση όταν αναγνωρίζεσαι στον εργασιακό σου χώρο, αλλά είναι κρίμα να μην έχει κανείς ζωή μετά τη δουλειά.

Ως επαγγελματίας, θα πρέπει να μάθετε την αξία της ισορροπίας της εργασιακής και της προσωπικής ζωής, ή αλλιώς work-life balance. Δεν αληθεύει ότι για να γίνει κανείς επιτυχημένος στη καριέρα του, θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς στη προσωπική του ζωή. Αν θέλετε πραγματικά να ζήσετε μια χαρούμενη, ικανοποιητική, επιτυχημένη και χαλαρή ζωή, θα πρέπει να κατακτήσετε μόνο ένα πράγμα: την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

Αν γνωρίζετε πώς να ισορροπήσετε την εργασιακή και την προσωπική σας ζωή, τότε ξέρετε πώς να εργάζεστε έξυπνα και όχι σκληρά.

Λένε ότι το να γνωρίζει κανείς τις προτεραιότητές του, να διαχειρίζεται καλά το χρόνο του, και να έχει ισχυρά κίνητρα επίτευξης των στόχων του είναι ό,τι χρειάζεται κάποιος για να επιτύχει την εξισορρόπηση της εργασίας και της προσωπικής του ζωής. Ναι, όλα αυτά είναι σημαντικά για μια ισορροπημένη ζωή. Αλλά πέρα από αυτές τις συνηθισμένες ή κοινές συμβουλές, υπάρχουν περισσότερα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να εξουθενωθείτε επαγγελματικά και να έχετε περισσότερο χρόνο να κάνετε και άλλες δραστηριότητες. Παρακάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής:

1. Επαναπροσδιορίστε τις Προτεραιότητές σας
Κάθε ένας έχει τις προσωπικές του προτεραιότητες. Στην εργασία, ορισμένοι εστιάζουν στο να επιτύχουν πολλά προνόμια κάνοντας καλά τη δουλειά τους. Η κύρια προτεραιότητά τους είναι η απόκτηση χρημάτων, περισσότερων χρημάτων, και να προαχθούν. Αν αυτός είναι ο βασικός λόγος που ξοδεύετε το περισσότερο μέρος του χρόνου σας στο γραφείο ή στην εταιρία σας, τότε βρίσκεστε στο λάθος μονοπάτι. Όσο σκληρά και αν δουλέψετε, όσο χρόνο και αν επενδύσετε στη δουλειά ή στη καριέρα σας, αν η πρόθεση ή ο σκοπός σας δεν είναι ηθικός, κάποια στιγμή θα οδηγηθείτε στην αποτυχία και στην επαγγελματική εξουθένωση.

2. Κάντε την Καριέρα σας Φιλική
Επιλέξατε τη συγκεκριμένη εργασία ή πεδίο επειδή έχετε τις κατάλληλες ικανότητες και σας αρέσει, σωστά; Αυτό μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι κάτι που πρέπει όλοι να θυμούνται: κάνοντας αυτό που λατρεύετε δεν θα αισθάνεστε ότι πάτε για δουλειά.

Η αιτία που πολλοί εργοδότες ή εργαζόμενοι μισούν τη δουλειά τους είναι επειδή την αντιμετωπίζουν ως εχθρό. Δεν τους αρέσει να την κάνουν και παραπονιούνται κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε όπως επιθυμούν. Αν δεν σας αρέσει αυτό το εξουθενωτικό και αγχωτικό στυλ ζωής, δείτε την εργασία σας ως φίλο. Αναζητήστε νέα καθήκοντα και ανακαλύψτε καινούργια πράγματα. Και μη ξεχνάτε να το απολαμβάνετε γιατί όταν το κάνετε αυτό, δεν θα αισθάνεστε κουρασμένοι και αγχωμένοι.

3. Μην Επιτρέπετε στην Εργασία να Υπαγορεύει το Βαθμό Αφοσίωσής σας
Ορισμένοι άνθρωποι εξαρτούν το επίπεδο αφοσίωσής τους από τον όγκο εργασίας που καταφέρνουν. Δεν θα έπρεπε να ισχύει, όμως, αυτό. Ως επαγγελματίας, πρέπει να μάθετε να θέτετε όρια ανάμεσα στην εργασία και στην κοινωνική σας ζωή. Η δουλειά σας δεν θα κρατήσει για πάντα, αλλά οι σχέσεις σας με τους ανθρώπους και τα πράγματα κρατούν. Μη ξοδεύετε όλο το χρόνο σας στους πελάτες σας. Η οικογένεια και οι φίλοι σας αξίζουν, επίσης, μέρος του πολύτιμου χρόνου σας.

4. Σεβαστείτε τον Προσωπικό σας Χρόνο
Σεβαστείτε το προσωπικό σας χρόνο με τον ίδιο τρόπο που σέβεστε το χρόνο των πελατών και των συναδέλφων σας. Αν έχετε θεσπίσει χρόνο για τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας, προσπαθήστε να μη παίρνετε δουλειά στο σπίτι. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Το χρειάζεστε, προκειμένου να είστε πιο παραγωγικοί και εστιασμένοι στα καθήκοντά σας.

 

Πηγή: Topcvmakers

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?