Το τρομερό έτος 2020 και τι μας δίδαξε

 

Θυμάστε τις πυρκαγιές που έκαψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις στην Αυστραλία, με τις θλιβερές εικόνες με τα πάντα που καιγόντουσαν στα δέντρα; Μοιάζουν σαν να συνέβησαν πριν χρόνια. Κι όμως ήταν φέτος. Λίγο πριν τον κορωνοϊό. Ο φετινός χρόνος μοιάζει σαν να κινείται σε αργή κίνηση, σαν να σταμάτησε ο πλανήτης ολόκληρος και περιμένει. 

Η πανδημία του κορωνοϊού έκλεισε στο σπίτι δισεκατομμύρια ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα που πέθαναν μόνοι στις εντατικές. Η Covid-19 έκλεισε επιχειρήσεις, οδήγησε στην ανεργία και στην ανέχεια εκατομμύρια εργαζόμενους. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε άλλο γεγονός που να επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα με τόσο δραματικό τρόπο.

Αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση που οδεύει με τη βοήθεια των εμβολίων προς το τέλος, πέραν των θλιβερών συνεπειών που επέβαλε, έδωσε πολλά μαθήματα σε άτομα, επιχειρήσεις και κράτη.

Προσπαθήσαμε στο Carierista.com να τα συνοψίσουμε:


1. "Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές"

Οι επιχειρήσεις και το κράτος, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και προκειμένου να επιβιώσουν, έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η προσαρμοστικότητα και η γρήγορη αντίδραση στις αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ χαρακτηριστικό των πετυχημένων οργανισμών. Εταιρείες αναγκάστηκαν να εκσυγχρονιστούν, δημιούργησαν συστήματα και υποδομές που ευνοούσαν την εργασία από το σπίτι, έφτιαξαν ηλεκτρονικά καταστήματα. Η πανδημία επιτάχυνε διαδικασίες που όλοι έβλεπαν ότι έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν λάμβαναν το οικονομικό κόστος για την υλοποίησή τους.

 

2. "Όλοι για έναν κι ένας για όλους".

Οι σύγχρονες κοινωνίες, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες ανέδειξαν την αξία του ατόμου. Για να μπορούν όμως τα άτομα ξεχωριστά να απολαμβάνουν έναν αξιοπρεπή και ποιοτικό τρόπο ζωής, επιβάλλεται να επιδεικνύουν συλλογική ευθύνη. Ο κορωνοιός, περισσότερο από ποτέ πρόβαλε το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αξίας της συλλογικότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της, όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή.

 

3. "Η υγεία είναι πλούτος"

Τόσο σημαντική είναι που το ευχόμαστε συνέχεια σε όσους συναντούμε. "Γεια" λέει ο σοφός λαός και εύχεται καλή υγεία. Μπροστά σε θέματα υγείας, όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τους τελευταίους μήνες και για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, τα κράτη και οι επιχειρήσεις έπραξαν αυτό που όφειλαν. Έβαλαν την υγεία των ανθρώπων ως προτεραιότητα. Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει και μετά την πανδημία. Η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στην ευτυχία και στην αξιοπρέπεια του πληθυσμού μιας χώρας.

 

4. "Οι πλούσιοι, αποταμιεύουν για τρεις γενιές. Οι φτωχοί για το βράδυ του Σαββάτου"

Το 2020 μας δίδαξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Επιχειρήσεις, κράτη και άτομα οφείλουν να έχουν πάντα ένα κομπόδεμα που θα τους εξασφαλίσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τη συνέχειά τους και την αρμονική λειτουργία τους.

 

5. "Δεν είναι προτεραιότητα οι πελάτες. Προτεραιότητα είναι οι υπάλληλοι. Αν φροντίζεις τους υπαλλήλους σου, αυτοί θα φροντίσουν για τους πελάτες σου"

Οι επιχειρήσεις έμαθαν μέσα στο 2020 ότι το μεγαλύτερο τους περιουσιακό στοιχείο είναι οι ενσυνείδητοι και ικανοί υπάλληλοι. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειάζεσαι άτομα που θα αντιδράσουν, θα σκεφτούν λύσεις καινοτόμες και δημιουργικές και δε θα αφήσουν την εταιρεία να βουλιάξει. Οι εργοδότες οφείλουν να επενδύουν στο προσωπικό τους, επιμορφώνοντας το, επιβραβεύοντάς το, και προσφέροντάς τους εξαιρετικές εργασιακές συνθήκες.

 

6. "Η κρίση γεννά ευκαιρίες"

Ο κορωνοϊός επίσπευσε την έλευση του ψηφιακού κόσμου. Άλλαξε τις αγοραστικές μας συνήθειες, τον τρόπο που διασκεδάζουμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε. Είδαμε νέες επιχειρήσεις να γεννιούνται μέσα στην κρίση και είναι σίγουρο ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα δει νέες ιδέες και νέα πρόσωπα τα επόμενα χρόνια.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?