Η δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος μπορεί να μετατραπεί σε μια αγχωτική διαδικασία. Ειδικά αν ξεκινάτε από το μηδέν.
Και παρόλο που δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση για το τέλειο βιογραφικό, θα πρέπει να είναι πάντα σαφώς μορφοποιημένο και αρκετά σύντομο για την πλευρά του εργοδότη, ώστε να μπορεί να εξεταστεί γρήγορα - και το πιο σημαντικό - προσαρμοσμένο στη θέση για την οποία εκδηλώνετε ενδιαφέρον.
Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες για το πώς να γράψετε ένα βιογραφικό σημείωμα:
1. Ποιες πληροφορίες θα πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου σημείωμα;
Τα βιογραφικά σημειώματα δεν πρέπει ποτέ να είναι εντελώς τυποποιημένα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει πάντα να περιέχουν:
Προσωπικά στοιχεία: Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσοι άνθρωποι ξεχνούν να συμπεριλάβουν στο βιογραφικό το όνομα, το email, τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας και τη διεύθυνση. Για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες στιγμές, βεβαιωθείτε ότι αυτές παρουσιάζονται σαφώς στην κορυφή του βιογραφικού σας σημειώματος. Το «βιογραφικό σημείωμα» είναι περιττός τίτλος - το όνομά σας δεν είναι.
Cover Letter: Δεδομένου ότι είναι το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται στο βιογραφικό σας σημείωμα, μια προσωπική δήλωση θα συμβάλει στο να ξεχωρίσετε από τους πολλούς. Εξηγεί ποιος είστε, τι μπορείτε να προσφέρετε και τι ψάχνετε. Σκοπός να αποδείξετε γιατί είστε κατάλληλοι σε μια σύντομη και συνοπτική παράγραφο.
Εργασιακή εμπειρία: Αυτή η ενότητα πρέπει να περιλαμβάνει όλη τη σχετική εργασιακή σας εμπειρία, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Συμπεριλάβετε τον τίτλο εργασίας σας, το όνομα του οργανισμού και τις βασικές σας ευθύνες.
Επιτεύγματα: Αυτή είναι η ευκαιρία σας να δείξετε πώς η προηγούμενη εμπειρία σας έχει δώσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να σας καταστήσει κατάλληλο υποψήφιο. Καταγράψτε όλες τις σχετικές δεξιότητες και επιτεύγματά σας (υποστηρίζοντας τα με παραδείγματα) και καταστήστε σαφές πώς θα τα εφαρμόζατε στον νέο ρόλο.
Εκπαίδευση: Η εκπαιδευτική εμπειρία και τα επιτεύγματά σας θα πρέπει να αναφέρονται εδώ, μαζί με τις ημερομηνίες, το είδος των προσόντων ή / και τον βαθμό που έχετε επιτύχει. Αν έχετε περισσότερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα παρά εργασιακή εμπειρία, η έμφαση σε αυτό το τμήμα είναι μια καλή ιδέα.
Χόμπι και ενδιαφέροντα: Δεν χρειάζεται πάντα να συμπεριλάβετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας σημείωμα, αλλά αναφέροντας κάποια που θα μπορούσαν να τονίσουν τις ικανότητές σας, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από το πλήθος - και ίσως θα ήταν ένα θέμα προς συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην αναφέρετε όμως χόμπι που δεν πρόκειται να σας προσδώσουν αξία.
Οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες, όπως οι λόγοι για αλλαγή σταδιοδρομίας ή οι αιτίες για κάποια κενά στο ιστορικό της σταδιοδρομίας σας, θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν.
2. Ποιες λέξεις θα πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου σημείωμα;
Η επιλογή των λέξεων που πρέπει να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας σημείωμα μπορεί να καταστεί δύσκολο εγχείρημα - ειδικά όταν προσπαθείτε να τοποθετήσετε πολλές δεξιότητες και εμπειρία σε ένα σύντομο έγγραφο.
Οι κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για το βιογραφικό σας σημείωμα μπορούν να περιλαμβάνουν τις:
- Ακριβής
- Προσαρμόσιμος
- Εργατικός
- Καινοτόμος
- Αξιόπιστος
- Υπεύθυνος
Εκτός από τη χρήση των σωστών λέξεων, θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να αποδείξετε τις ικανότητες σας με συγκεκριμένα επιτεύγματα. Έτσι, όχι μόνο θα ξεχωρίζετε από τους άλλους με παρόμοιες δεξιότητες, αλλά θα μπορείτε επίσης να αποδείξετε την καταλληλότητα, σας πιο αποτελεσματικά.
Άλλωστε ο καθένας μπορεί να πει ότι εργάζεται σκληρά - αλλά δεν μπορούν όλοι να το αποδείξουν.
3. Πώς πρέπει να φαίνεται το βιογραφικό μου σημείωμα;
Το βιογραφικό σας, είναι το πρώτο πράγμα που ένας εργοδότης θα δει κατά τη διαδικασία πρόσληψης για μια κενή θέση και το πώς φαίνεται με την πρώτη ματιά, θα είναι ο λόγος που θα αποφασίσουν αν θα του δώσουν περισσότερη σημμασία. Ακόμα κι αν οι δεξιότητές σας ταιριάζουν απόλυτα με τον ρόλο, ένα ακατάστατο και μπερδευτικό βιογραφικό σημείωμα πιθανότατα δεν θα πάρει ποτέ μια δεύτερη ευκαιρία.
Για να βεβαιωθείτε ότι παρουσιάζετε τον εαυτό σας (και τις ικανότητές σας) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα πρέπει πάντα:
- Κρατήστε το σύντομο και περιεκτικό- οι δύο όψεις της A4 θα είναι σχεδόν πάντα αρκετές.
- Επιλέξτε μια σαφή, επαγγελματική γραμματοσειρά για να διασφαλίσετε ότι το βιογραφικό σας μπορεί να διαβαστεί εύκολα (αφήστε το Comic Sans και το Word Art πίσω στη δεκαετία του 1990 όπου ανήκουν)
- Τοποθετήστε το σε λογική σειρά, με επαρκή απόσταση και ξεκάθαρες θεματικές ενότητες (π.χ. Εργασιακή εμπειρία, Εκπαίδευση)
- Παρουσιάστε την εμπειρία και την εκπαίδευσή σας με αντίστροφη χρονολογική σειρά για να αναδείξετε την πιο πρόσφατη εμπειρία και τα επιτεύγματά σας
- Ελέγξτε προσεκτικά τη γραμματική και την ορθογραφία
4. Τελικές σκέψεις
Μόλις συμπληρώσετε το βιογραφικό σας, μην υποθέσετε ότι έχει τελειώσει.
Κάθε δουλειά είναι διαφορετική και η προσαρμογή του βιογραφικού σημειώματος σας σε κάθε θέση είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσετε. Επεξεργαστείτε το σύμφωνα με την περιγραφή της εργασίας κάθε φορά που κάνετε μια αίτηση και θα είστε σε θέση να διασφαλίσετε ότι ταιριάζει κάθε φορά με τις εκάστοτε προδιαγραφές.
- Επισημάνετε ότι είστε ο σωστός υποψήφιος για την θέση εργασίας αναφέροντας:
- Τις ειδικές δεξιότητες που μπορείτε να προσφέρετε στον εργοδότη
- Τα σχετικά επιτεύγματα σας
- Την εργασιακή και εκπαιδευτική εμπειρία που έχετε στον τομέα τους
- Την κατανόηση των απαιτήσεων της θέσης εργασίας
ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ;
Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.
ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;
Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.