9 tips για να ανακτήσετε την ενέργειά σας (με φυσικό τρόπο)

 

Νιώθετε καταβεβλημένοι, σωματικά και πνευματικά; Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και το άγχος, κάνουν τους ανθρώπους υποτονικούς και αναποτελεσματικούς. Ευτυχώς υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε την χαμένη σας ενέργεια. Πιο κάτω παρουσιάζονται 9 tips από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ:

 

1.Ελέγξτε το άγχος σας

 

Τα συναισθήματα που προκαλούνται από το άγχος καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Μια κουβέντα με έναν φίλο ή συγγενή, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Οι θεραπείες χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, ή η γιόγκα είναι επίσης αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση του στρες.

 

2. Μειώστε τα καθημερινά βάρη

 

Ένας από τους κύριους λόγους για την κόπωση είναι η υπερβολική εργασία. Η υπερβολική εργασία μπορεί να περιλαμβάνει επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Προσπαθήστε να θέσετε προτεραιότητές και μη χάνετε χρόνο και ενέργεια για λιγότερο σημαντικά θέματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια στην εργασία, εάν είναι απαραίτητο.

 

3. Εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας

 

Η άσκηση σχεδόν εγγυάται ότι θα κοιμηθείτε πιο εύκολα και ήσυχα ενώ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στην αισθητή βελτίωση της διάθεσης. Όταν περπατάτε, αυξήστε τον ρυθμό ανά διαστήματα για να έχετε επιπλέον οφέλη για την υγεία σας.

 

4. Σταματήστε το κάπνισμα

 

Το ξέρετε ότι το κάπνισμα απειλεί την υγεία σας. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι ότι το κάπνισμα εξαντλεί την ενέργειά σας αφού προκαλεί αϋπνία. Η νικοτίνη στον καπνό είναι διεγερτική ουσία, οπότε επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέονται με την εγρήγορση, καθιστώντας δυσκολότερο τον ύπνο. Αν δε, καταφέρετε να κοιμηθείτε, η εθιστική δύναμη του τσιγάρου μπορεί να σας ξυπνήσει για να πάρετε πάλι την "δόση σας".

 

5. Δημιουργήστε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου

 

Αν ταλαιπωρείστε από αϋπνίες και καταλήγετε να περνάτε περισσότερες ώρες στο κρεβάτι ξύπνιοι παρά κοιμισμένοι, φροντίστε αρχικά να αποφύγετε τη μεσημεριανή σιέστα. Επίσης, δημιουργήστε ένα περιβάλλον «φιλικό» προς τον ύπνο, απομακρύνοντας ηλεκτρονικές συσκευές και πηγές φωτός ή θορύβου από την κρεβατοκάμαρα. Τηρήστε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου μέσα στην εβδομάδα και, τέλος, αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα που σας στερούν ποιοτικό ύπνο, όπως η υπνική άπνοια.

 

6. Δώστε στο σώμα σας τη σωστή τροφή

 

Αποφύγετε τα ανθυγιεινά λιπαρά και τη ζάχαρη και προτιμήστε τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο), καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό σας σταθερή ροή ενέργειας και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Επίσης, καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα και σνακ για να μοιράσετε σωστά τις θερμίδες –δηλαδή την ενέργεια– που παίρνετε από τη διατροφή σας μέσα στην ημέρα.

 

7. Κάντε την καφεΐνη σύμμαχό σας

 

Αν ανήκετε σε αυτούς που καταφεύγουν σε ένα (ακόμα) φλιτζάνι καφέ τις δύσκολες ώρες της ημέρας, καλό θα είναι να βάλετε λίγο φρένο στην κατανάλωση. Ο οργανισμός σταδιακά συνηθίζει την επίδραση της καφεΐνης, με αποτέλεσμα αυτή να χάνει τη συνήθη δυναμική της και να χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα εγρήγορσης. Μοιράστε λοιπόν στρατηγικά την ποσότητα που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα και αποφύγετε τον καφέ και τα λοιπά καφεϊνούχα ροφήματα μετά τις 2 το μεσημέρι, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία.

 

8. Περιορίστε το αλκοόλ

 

Το αλκοόλ επιδρά στο νευρικό σύστημα και έχει κατασταλτική δράση. Έτσι, μειώνει τα επίπεδα εγρήγορσης και εμποδίζει τη συγκέντρωση. Αποφύγετε το αλκοόλ ιδιαίτερα κατά το μεσημβρινό γεύμα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα σας κλέψει όλη την ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.

 

9. Φροντίστε για την ενυδάτωσή σας

 

Η έλλειψη ενέργειας είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Εξασφαλίστε λοιπόν στο σώμα σας επάρκεια υγρών, κυρίως με νερό και δευτερευόντως με φρούτα, λαχανικά και ποτά χωρίς ζάχαρη όπως το τσάι.

 

 

ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ; 
Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.

ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;
Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?