Χρησιμοποίησε τις προηγούμενες επιτυχίες σου για να βρεις μία καινούργια δουλειά

 

Πολλές φορές όταν έχουμε μία κακή στιγμή στην καριέρα μας ή όταν μένουμε χωρίς δουλειά, έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί , ότι αποτύχαμε κ.λπ. Αυτό όμως δε είναι αλήθεια. Όλοι μας έχουμε επιτύχει κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε οικογενειακό ή προσωπικό επίπεδο και έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι.

Μπορεί π.χ. να μην το θυμάσαι πια αλλά το πτυχίο των αγγλικών που πήρες ή η εκδήλωση που διοργάνωσες στα φοιτητικά σου χρόνια είναι μία επιτυχία την οποία την κατάφερες με οργάνωση, πείσμα και σκληρή δουλειά.

Το να αναπολείς τις προηγούμενες σου επιτυχίες είναι ένα σημαντικό βήμα κατά την διαδικιασία εύρεσης εργασίας και τη διαχείριση της καριέρας σου.

Εάν μόλις άρχισες την αναζήτηση εργασίας, η αναπόληση προηγούμενων επιτευγμάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία, τις χρήσιμες δεξιότητες που έχεις και να εντοπίσεις τι σου αρέσει να κάνεις. Επιπλέον θα τα χρησιμοποιήσεις για τη συγγραφή του βιογραφικού σου αλλά και κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων

Το να παρακολουθείς και να καταγράφεις τα προηγούμενα επιτεύγματα σου είναι επίσης σημαντικό για τη διαχείριση της καριέρας σου! Όταν θα έρθει η ώρα της ετήσιας αξιολόγησής σου πρέπει να έχεις καταγεγραμμένα σε λίστα όλα τα επιτεύγματα της χρονιάς ώστε να βεβαιωθείς ότι ο διευθυντής σου θα ενημερωθεί σωστά και θα θυμηθεί τα προηγούμενα επιτεύγματά σου.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πάντα ότι η ταπεινότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καριέρα σου. Πρέπει πάντα να θυμάσαι αλλά και να προβάλλεις όπου χρειάζεται τα επιτεύγματα σου

 

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα επιτεύγματα σου για να αναγνωρίσεις τις μοναδικές ικανότητές σου

 

Χρησιμοποίησε την παρακάτω μέθοδο για να κάνεις brainstorming και να απαντήσεις στις ερωτήσεις. Απλώς σημείωσε μερικές λέξεις για να θυμηθείς το επίτευγμα αργότερα.

Στη συνέχεια, γράψτε μια STAR ιστορία για κάθε επίτευγμα.

 

Το STAR σημαίνει:

Situation - Κατάσταση – Ποια ήταν η κατάσταση;

Task - Εργασία – Τί σου ζητήθηκε να κάνεις; Ποια ήταν η πρόκληση για την κατάσταση;

Actions - Ενέργειες – Βήμα προς βήμα, σημείωσε όλα τα πράγματα που έκανες.

Results - Αποτελέσματα – Τι συνέβη ή δεν συνέβη ως αποτέλεσμα αυτού που έκανες

 

Τώρα, δες τις ιστορίες που έφτιαξες με την παραπάνω μέθοδο και εντόπισε τα πράγματα που επαναλαμβάνονται. Τα πράγματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται είναι οι δεξιότητες/θέματα/ασχολίες που σου αρέσουν, σωστά; Χρειάζεται να τονίσεις αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με άτομα που συναντάς και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων εργασίας.

Το πιο υπέροχο πράγμα όταν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο STAR είναι το ότι δεν καυχιόμαστε. Οι ιστορίες αυτές απλώς αναφέρουν τα γεγονότα και τα αποτελέσματα των ενέργειών μας. ‘’ Αυτό έκανα και αυτό συνέβη! ‘’

Εάν συνηθίσεις να καταγράφεις τα επιτεύγματά σου τακτικά, τότε η χρήση της μεθόδου STAR θα γίνει ευκολότερη.

 

Δείξε την αξία σου

 

Και για να σας νιώσεις καλύτερα, δεν χρειάζεται να είσαι σούπερ σταρ για να τραβήξεις την προσοχή. Το πραγματικό συστατικό της επιτυχίας σε μία συνέντευξη είναι να μπορείς να προβάλλεις τα επιτεύγματα σου με κατανοητό και δομημένο τρόπο. Έτσι, ο συνομιλητής σου θα καταλάβει την αξία σου και θα δει αν οι δεξιότητες σου μπορούν να του φανούν χρήσιμες.

Με τον Σεπτέμβριο προ των πυλών, τωρα είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να θυμηθείς και να δομήσεις σωστά τις ιστορίες γύρω από τα παλαιότερα επιτεύγματα σου. Οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στο www.carierista.com περιμένουν το βιογραφικό σου.

 

Καλή επιτυχία!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?