Πώς μπορείς να φτάσεις στην απόλυτη επιτυχία; Συμβουλές από ένα 33χρονο αυτοδημιούργητο πολυεκατομμυριούχο

 

Στα 25 του ο Sam Altman πούλησε το  start-up που ίδρυσε στην Silicon Valley για 43,4$ δισεκατομμύρια. Τώρα ο Altman είναι διάσημος για το ότι είναι ένα από τα βασικά στελέχη στο θρυλικό Y Combinator, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει start-ups (συμπεριλαμβανομένων των Airbnb και Dropbox) που αξίζουν τώρα συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις αρχές του 2019, ο Altman αποκάλυψε πώς μπορεί κάποιος να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία με ένα άρθρο στο blog του με τον  τίτλο ‘’ How to be Successful ‘’. Το άρθρο διαβάστηκε περισσότερες από 200.000 φορές μέσα σε λίγες μέρες και o ίδιος το αποκαλεί:  «ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω γράψει ποτέ».

 «Παρατήρησα χιλιάδες ιδρυτές start- ups και σκέφτηκα πολύ για το τι χρειάζεται για να βγάλεις ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ή για να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό. Συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν να θέλουν το πρώτο και καταλήγουν να θέλουν το τελευταίο”, γράφει ο Altman. « Όλα είναι πιο εύκολο να γίνουν όταν έχεις ήδη φτάσει σε ένα βασικό βαθμό επιτυχίας (είτε μέσω προνομίων είτε μέσω προσπάθειας) και είσαι πρόθυμος/η να βάλεις την παραπάνω δουλειά που χρειάζεται για επιτύχεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό ισχύει για τον καθένα από εμάς‘’

Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές του Altman για το πώς να είσαι εξαιρετικά επιτυχημένος/η.

 

Σκέψου μόνος/η σου

 

« Ένα από τα πιο ισχυρά μαθήματα που μπορείτε να πάρετε είναι ότι μπορείτε να πάντα να βρείτε εναλλακτικές και τρόπους δράσης ακόμα και σε καταστάσεις που φαίνεται ότι δεν έχουν καμία λύση. Όσο περισσότερες φορές το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερο θα  πιστέψετε ότι μπορείτε να το επιτυγχάνετε κάθε φορά. Το θάρρος και η αυτοπεποίθηση  προέρχονται από την κατανόηση  ότι μπορείς να ξαναγυρίσεις μία κατάσταση ακόμα και αν δεν έχει πάει καλά στην αρχή ‘’, γράφει ο Altman.

 

Πίστεψε στον εαυτό σου

 

Επίσης όπως λέει, εξαιρετικά ισχυρή είναι η « πίστη στον εαυτό σου». «Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι που γνωρίζω πιστεύουν στον εαυτό τους σχεδόν σε σημείο υπερβολής και αυταπάτης».

«Εάν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, είναι δύσκολο να αφήσεις τον εαυτό σου να έχει ρηξικέλευθες ιδέες για το μέλλον. Αλλά μόνο με πρωτοποριακές και αντισυμβατικές ιδέες δημιουργείται η μεγαλύτερη αξία», εξηγεί ο Altman.

Ο Elon Musk ξενάγησε τον Altman στην SpaceX  «πριν από πολλά χρόνια» και άκουσε τον επιχειρηματία τεχνολογίας να μιλάει για την κατασκευή πυραύλων, «αλλά αυτό που χαράχθηκε στη μνήμη μου ήταν η εμφάνιση της απόλυτης βεβαιότητας στο πρόσωπό του όταν μου μίλησε για την αποστολή μεγάλων πυραύλων στον Άρη. Έμεινα να σκέφτομαι ότι κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει η  απόλυτη  πεποίθηση ότι θα τα καταφέρεις» λέει ο Altman.

Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ακούτε τα σχόλια των κοντινών σας συνεργατών.

«Η αυτοπεποίθηση πρέπει να ισορροπεί με την αυτογνωσία. Συνήθιζα να μισώ κάθε κριτική και να την αποφεύγω. Τώρα προσπαθώ να την ακούω πάντα με την υπόθεση ότι είναι αλήθεια και, στη συνέχεια, να αποφασίζω αν θέλω να κάνω κάτι σχετικά με τη γνώμη που άκουσα. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι δύσκολη και συχνά επώδυνη, αλλά είναι αυτό που διαχωρίζει την αυτοπεποίθηση από την αυταπάτη» λέει ο Altman.

 

Μάθε να εστιάζεις

 

Η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας.

 «Είναι πολύ πιο σημαντικό να δουλεύεις σωστά από το να δουλεύεις πολλές ώρες», λέει ο Altman.  «Μόλις καταλάβεις ακριβώς τι πρέπει  να κάνεις, τότε πρέπει να είσαι ασταμάτητος για να εκπληρώσεις όλες σου τις μικρές προτεραιότητες γρήγορα. Δεν έχω ακόμη συναντήσει έναν αργά κινούμενο άνθρωπο που είναι πολύ επιτυχημένος».

 

Δούλεψε έξυπνα και σκληρά

 

«Μπορείς να φτάσεις πολύ ψηλά στον τομέα σου δουλεύοντας είτε έξυπνα είτε σκληρά, κάτι που εξακολουθεί να είναι μεγάλο επίτευγμα» λέει ο Altman. «Αλλά για να φτάσεις στο κορυφαίο 1% απαιτούνται και τα δύο. Σε αυτό το επίπεδο πλέον, ανταγωνίζεσαι με άλλους πολύ ταλαντούχους ανθρώπους που και έχουν υπέροχες ιδέες και είναι πρόθυμοι να εργαστούν πολύ.

Και  «Όσο νωρίτερα το κάνεις, τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να απολαύσεις τα οφέλη. Είναι επίσης ευκολότερο να εργαστείς σκληρά όταν έχεις λιγότερες υποχρεώσεις, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν είσαι νέος», λέει ο Altman.

Ωστόσο, για να εργαστείς με μέγιστη παραγωγικότητα για μεγάλα διαστήματα θα πρέπει να βρεις τρόπους για να αποφύγεις την εξάντληση.

«Οι άνθρωποι βρίσκουν τις δικές τους στρατηγικές για αυτό, αλλά αυτό που σχεδόν πάντα λειτουργεί είναι να βρουν μία δουλειά που να τους αρέσει να κάνουν με άτομα με τα οποία απολαμβάνουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί»,  λέει ο Altman.

 

Στόχευσε σε εκθετική ανάπτυξη

 

«Είμαι πρόθυμος να αφιερώσω όσο χρόνο χρειάζεται μεταξύ των projects μου ώστε να σκεφτώ καλά & να βρω το επόμενο project με το οποίο θα ασχοληθώ. Αλλά πάντα θέλω να είναι ένα project που εάν είναι επιτυχές, θα κάνει το υπόλοιπο της καριέρας μου να μοιάζει υποσημείωση”, λέει ο Altman. ‘’ Οι περισσότεροι άνθρωποι αναλώνονται σε ευκαιρίες που έχουν μικρά περιθώρια ανάπτυξης. Να είσαι πρόθυμος να αφήσεις τις μικρές ευκαιρίες για να επικεντρωθείς σε ευκαιρίες που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. ‘’

 

Να είσαι επίμονος/η

 

‘’ Ένα μεγάλο μυστικό είναι ότι τις περισσότερες φορές  μπορείς να λυγίσεις τον κόσμο με τη θέλησή σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσπαθούν καν, και απλώς δέχονται ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι ‘’, γράφει ο Altman.

 

Ο μισθός σου δεν θα σε κάνει πλούσιο. Το να κατέχεις πράγματα όμως θα σε κάνει.

 

Μπορείς να αποκτήσεις ακίνητα, μια επιχείρηση, πνευματική ιδιοκτησία ή φυσικούς πόρους. ‘’Αλλά με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, πρέπει να κατέχεις ίδια κεφάλαια σε κάτι, αντί να πουλάς μόνο το χρόνο σου. Ο χρόνος σε αναπτύσσει μόνο γραμμικά ‘’ γράφει ο Altman.

 

Στόχος μας εδώ στο www.carierista.com είναι να βοηθήσουμε όλους εσάς να πετύχετε τα όνειρα σας, όσο μεγάλα και αν είναι αυτά, κάνοντας μια δουλειά αγαπάτε. Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας και μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα τα καταφέρετε.

 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?