Πώς να εξελίξεις την καριέρα σου μέσα στην ύφεση; Ανάπτυξε ένα δυνατό προσωπικό Brand

 

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να είναι διστακτικοί σχετικά με το branding του εαυτό τους. Μερικοί λένε ότι το Personal Branding τους κάνει να αισθάνονται εγωιστές. Άλλοι έχουν πει ότι νιώθουν περίεργα με το γεγονός ότι βάζουν τον εαυτό τους στο ίδιο επίπεδο με ένα προϊόν.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις περισσότεροι από το ένα τρίτο είπαν ότι είχαν, κάποια στιγμή στη σταδιοδρομία τους, αποφύγει το Personal Branding  εξαιτίας της δυσφορίας για την ιδέα.

Αλλά εδώ είναι το μυστικό. Έχεις ήδη ένα προσωπικό brand, είτε το έχεις σκεφτεί είτε όχι. Είναι αυτό το brand η εικόνα που θέλεις να έχεις; Θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις τη μεγαλύτερη δυνατή αξία για την καριέρα σου και την εταιρεία σου; Και μετά τον COVID-19 και την τεράστια ζημιά στην αγορά εργασίας θα σε βοηθήσει το προσωπικό σου brand να πετύχεις;

Σκέψου την περίπτωση των δύο παρακάτω διευθυντών που εργάζονται στην ίδια εταιρεία τεχνολογίας . Η θετική φήμη της Μαρίας την ακολουθεί παντού. Eίναι μία ιδιαίτερα σεβαστή manager, με την οποία οι άνθρωποι απολαμβάνουν να δουλεύουν και η πορεία της σταδιοδρομίας της αντανακλά τη δημοφιλία της. Ο Πέτρος, από την άλλη, δυστυχώς έχει αρνητική φήμη λόγω του αυταρχικού και συγκεντρωτικού του στυλ. Δυσκολευόταν πάντα να διατηρήσει αποδοτικά στελέχη και πολλοί μέσα στην εταιρεία δεν θέλουν ακόμα να συνεργαστούν μαζί του ή με την ομάδα του.

Τόσο η Μαρία όσο και ο Πέτρος είναι αναμφισβήτητα έξυπνα και εργατικά άτομα. Η Μαρία ωστόσο, γνώριζε πολύ καλά και διαχειριζόταν ενεργά το προσωπικό της Brand εντός της εταιρείας, ενώ ο Πέτρος δεν το έκανε. Ενώ είχε πετύχει πολλά, λειτουργούσε με βάση τη λανθασμένη άποψη ότι τα αποτελέσματα ήταν τα πάντα και η διαχείριση του προσωπικού του brand στην εταιρεία ήταν μια ανούσια ενασχόληση.

Εάν είσαι επαγγελματίας που συνεργάζεται με άλλους & του οποίου η επιτυχία εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από άλλους, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσεις και να διαχειριστείς το προσωπικό σου brand. Διαφορετικά, διατρέχεις ακούσια ορισμένους κινδύνους. Ακολουθούν τρεις κοινές παρεξηγήσεις σχετικά με τo Personal Branding και οι προτάσεις μας σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις.

 

Το προσωπικό σου brand είναι επιφανειακό

 

Το να δουλεύεις πάνω στο προσωπικό σου brand δεν σημαίνει να δίνεις προτεραιότητα στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά σε βάρος της ουσίας. Αντίθετα, πρόκειται για την  ενδελεχή εξέταση όλων των ανθρώπων και των ομάδων που έχεις γύρω σου ώστε να καταλάβεις τι είδους αξία μπορείς να τους προσφέρεις. Και είναι επίσης σημαντικό ώστε να διασφαλίσεις ότι ο αντίκτυπος που έχεις στους άλλους είναι αυτός που θέλεις να έχεις. Τελικά, η ανάπτυξη και η εξέλιξη του brand σου αφορά την ανάπτυξη σου ως άτομο και επαγγελματία.

Ο σχεδιασμός του επιθυμητού προσωπικού brand απαιτεί να εστιάσεις στην αξία και στις υπηρεσίες που προσφέρεις στους άλλους, αλλά θα σε βοηθήσει επίσης να καταλάβεις τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα. Αυτή η άσκηση θα σε οδηγήσει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και αποκτήσεις ένα ξεκάθαρο στόχο ο οποίος θα σου αποφέρει, μακροπρόθεσμα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά οφέλη.

 

Το προσωπικό σου brand είναι κυρίως η διαφήμιση του εαυτού σου

 

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη έχει τη βάση της στην ιδέα ότι «τα αποτελέσματά μου θα μιλήσουν από μόνα τους». Είναι αλήθεια ότι τα σαφή αποτελέσματα έχουν σημασία, αλλά αν λειτουργείς με την υπόθεση ότι άλλοι θα βλέπουν εύκολα και ξεκάθαρα τα υπέροχα αποτελέσματα σου, μάλλον έχεις κάνει λάθος και θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στο μέλλον.

Το να σκέφτεσαι για το προσωπικό σου brand δεν ισοδυναμεί με εγωκεντρική προώθηση του εαυτού σου. Για να αξιοποιηθούν οι ικανότητες και τα ταλέντα σου θα πρέπει οι συνάδελφοι, οι συνεργάτες και οι εν δυνάμει πελάτες σου να τα γνωρίζουν. Όπως περιγράφεται στο Harvard Business Review, ‘’Μια ισχυρή προσωπική μάρκα/brand επιτρέπει να γίνουν γνωστά στους συναδέλφους σου όλα τα στοιχεία της ηγεσίας σου τα οποία είναι ισχυρά και αποτελεσματικά, επιτρέποντας σου να δημιουργήσεις τη μέγιστη δυνατή αξία. ‘’

Το να είσαι γνωστός για την αξία που προσφέρεις θα σου δώσει τεράστια ώθηση για την επιτυχία της καριέρας σου. Από το να έχεις μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων, να αποκτήσεις πρόσβαση σε ευκαιρίες, να είσαι σε θέση να προσελκύσεις και να προσλάβεις υπέροχους ανθρώπους, το προσωπικό σου brand και η δύναμη του έχουν τεράστια σημασία.

Ένα ισχυρό, θετικό brand λειτουργεί ως μοχλός για την επίτευξη περισσότερων ουσιαστικών αποτελεσμάτων και μεγαλύτερου αντικτύπου. Σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις τη μέγιστη αξία, όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για την εταιρεία σου. Είναι win-win.

 

Το προσωπικό σου brand είναι εγωιστικό

 

Η ανάπτυξη του brand σου είναι επίσης σημαντική λόγω της επίδρασης που έχει στην ομάδα και την εταιρεία σου. Όσο ψηλότερα πηγαίνεις και όσο μεγαλύτερο είναι το πεδίο επιρροής σου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει το brand σου σε άλλους για το καλύτερο ή το χειρότερο. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε την Enron ή την Uber για να καταλάβουμε πως μερικοί ανώνυμοι διεφθαρμένοι ηγέτες μπορούν να αμαυρώσουν το brand μιας ολόκληρης εταιρείας.

Η ιδέα της χρήσης του brand σου προς όφελος των άλλων μπορεί να επεκταθεί και πέρα από την ομάδα και τον οργανισμό σου. το προσωπικό brand αρχικά φαίνεται εγωιστικό και εγωκεντρικό. Έπειτα όμως θα συνειδητοποιήσεις ότι οι στόχοι και οι σκοποί που είναι  σημαντικοί για σένα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του brand σου.

Για να καθορίσεις το επιθυμητή προσωπικό  σου brand, αναρωτήσου αυτές τις απλές, αν και όχι απαραίτητα εύκολες ερωτήσεις:

 

  • Για ποιο πράγμα θέλω να είμαι γνωστός;
  • Ποια αποτελέσματα θέλω να δημιουργήσω μέσω των προσπάθειών μου; 
  • Πώς θέλω να με περιγράφουν οι συνάδελφοι μου;

 

Η Μαρία από το παράδειγμα μας συνεχίζει να απολαμβάνει τα οφέλη του θετικού της brand μέσα στην εταιρεία. Επωφελείται από την πρόσβαση σε ευκαιρίες που βελτιώνουν την καριέρα της, αυξάνουν την πίστη και την υποστήριξη της ομάδας της και την ικανότητα της να επηρεάζει συνολικά τις αποφάσεις της εταιρείας. Ο Πέτρος βρέθηκε όλο και πιο περιθωριοποιημένος, με μειωμένο αντίκτυπο και συνεχιζόμενα προβλήματα στην ομάδα του καθώς οι υπάλληλοί του επιδιώκουν να προωθήσουν την καριέρα τους δίπλα σε άλλους managers στην εταιρεία.

Η ανάπτυξη του προσωπικού σου brand έχει ως στόχο να προσφέρει αξία, να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα και να επηρεάζει τους άλλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απαιτεί προβληματισμό, ευαισθητοποίηση και επιλογές που ευθυγραμμίζονται με την προσωπικότητα και τους στόχους σου. Αλλά με μια σειρά από οφέλη για εσένα, την ομάδα σου και τον οργανισμό σου, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Επομένως, σκέψου πραγματικά αυτή την τελευταία ερώτηση: Πώς θα αντικατοπτρίζει το προσωπικό μου brand το ποιος είμαι και το ποιoς θέλω να είμαι;

 

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?