Πώς να καταφέρεις να είσαι αισιόδοξος ξανά;

 

Είναι σίγουρα δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος ακόμα και τωρα που τα πράγματα δείχνουν να καλυτερεύουν κάπως. Ανάμεσα στην πανδημία, την ύφεση και όλες αλλαγές που έφερε το 2020, το οικονομικό περιβάλλον, η αγορά και η ζωή μας είναι πλέον γεμάτα προκλήσεις. Αλλά παρ’ όλο που είναι δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος, δεκαετίες ψυχολογικής έρευνας σου δείχνουν γιατί είναι απαραίτητο.

Ο ψυχολόγος Martin Seligman του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έγινε μία βασική φιγούρα στον τομέα της θετικής ψυχολογίας εν μέρει λόγω του πρωτοποριακού του έργου  στο οποία έκανε τα σκυλιά να έχουν κατάθλιψη. Στις μελέτες του, ο Seligman υπέβαλε τα σκυλιά σε ήπια ηλεκτροσόκ χωρίς να τους δώσει κανένα τρόπο να ξεφύγουν από τη μικρή αυτή ταλαιπωρία. Ανακάλυψε όμως, ότι ακόμα και όταν προσέφερε αργότερα στα λυπημένα ζώα έναν εύκολο τρόπο διαφυγής, αυτά παρέμειναν στη θέση τους χωρίς να φύγουν. Τα σκυλιά παρόλο που μπορούσαν να αλλάξουν τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ένιωθαν αβοήθητα.  Ουσιαστικά, είχαν πάθει κατάθλιψη.

Όσο και αν το παραπάνω πείραμα μας θυμίζει λίγο τη ζωή μας το 2020, τα καλά νέα είναι ότι ο Seligman βρήκε επίσης ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί από τα σκυλιά. Ενώ όλα τα σκυλιά κάθονταν εκεί και δέχονταν τα σοκ, κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση να αντισταθούν και να παραμείνουν αποφασισμένοι όταν η ζωή τους φέρνει εμπόδια.  Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται συχνά ως αισιόδοξοι.

 

Η αισιοδοξία είναι μία δεξιότητα που μαθαίνεται

 

Πολλοί από εμάς θεωρούμε την αισιοδοξία ως ένα χαρακτηριστικό που είτε το έχουμε από την παιδική ηλικία είτε όχι. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Η τάση να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο προέρχεται εν μέρει από γενετικούς και άλλους παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας. Και η απαισιοδοξία μερικές φορές μπορεί να είναι ευεργετική. Όταν έχουμε να λάβουμε αποφάσεις υψηλού κινδύνου, το να σκεφτόμαστε συνεχώς τί θα μπορούσε να πάει στραβά είναι μία έξυπνη στρατηγική.

‘’Πραγματικά δεν θέλετε αισιόδοξους πιλότους. Όταν το κόστος της αποτυχίας είναι μεγάλο και καταστροφικό, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δεξιότητες αισιοδοξίας ‘’ εξήγησε ο Seligman. ( Η επιχειρηματικότητα είναι μια άλλη κατάσταση όπου μια υγιής δόση απαισιοδοξίας μπορεί να είναι ευεργετική).

Όμως όταν πρέπει να σηκωθείτε από το τέλμα επειδή η ζωή σας έχει κάνει να αντιμετωπίσετε μια σειρά αποτυχιών, η αισιοδοξία είναι πράγματι πολύ χρήσιμη. Και η πιο πρόσφατη έρευνα του Seligman έδειξε ότι είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί. Στην πραγματικότητα, ο Seligman έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για το θέμα με τον απλό τίτλο “Learned Optimism”

Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, το κλειδί για να γίνει κάποιος πιο αισιόδοξος είναι το να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αναλύει τα προβλήματα στη ζωή του. Συγκεκριμένα, οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται τις αποτυχίες και τις προκλήσεις ως:

 

  • Μεταβαλλόμενες: Δεν αποτυγχάνουν επειδή είναι ανόητοι και ανίκανοι. Αποτυγχάνουν εξαιτίας μιας αναταραχής, κακής τύχης ή περιστάσεων.
  • Ελεγχόμενες: Την επόμενη φορά μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό για να πετύχουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο, όχι η μοίρα.
  • Προσωρινές: Όταν κάποιος είναι αρνητικός, μπορεί να του φαίνονται όλα ζοφερά και μαύρα. Οι αισιόδοξοι τείνουν να βλέπουν τα προβλήματα ως διακριτά και περιορισμένα και όχι ως συμφορές που κατακλύζουν κάθε πτυχή της ζωής τους

 

Οπλισμένος με αυτήν τη γνώση, την επόμενη φορά που μια σειρά από κακές σκέψεις θα περάσουν από το μυαλό σου, μπορείς να τους αντισταθείς. Μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου να είναι αισιόδοξος, υιοθετώντας τον τρόπο που σκέφτονται οι αισιόδοξοι άνθρωποι.

Ή, όπως το έθεσε ο Seligman σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, «εάν σκεφτόμαστε την αισιοδοξία ως χαρακτηριστικό με το οποίο γεννηθήκαμε, μπορεί να φανεί απρόσιτη σε όσους από εμάς δεν επιλέγουμε από συνήθεια να δούμε την καλή πλευρά της ζωής. Αλλά αν κοιτάξετε πέρα από το προφανές και σπάσετε την αισιοδοξία στα μικρότερα συστατικά της, θα αισθανθείτε ότι στην καλή πλευρά της ζωής  υπάρχει περισσότερος χώρος για όλους εάν τον χρειαστείτε ‘’ .

 

Και σίγουρα με 1.300 θέσεις εργασίας στο www.carierista.com , μπορείς να είσαι αισιόδοξος ότι θα βρεις τι δουλειά που ονειρεύεσαι και θα αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

 

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?