5 σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο τέλος της επόμενης συνέντευξής σου

 

Συχνά, η αναμόνη μεταξύ της συνέντευξης για δουλειά και του επόμενου βήματος για την διαδικασία της πρόσληψης μοιάζει ατελείωτη. Και παρόλο που κάποιοι εργοδότες θα σε ενημερώσουν για τη διαδικασία πρόσληψης, πολλοί θα ξεχαστούν ή δεν θα σε ενημερώσουν.

Εάν δεν γνωρίζεις τις απαντήσεις στις παρακάτω 5 ερωτήσεις, δε θα έχεις την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος εργοδότης. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι βασικές για την επιτυχία σου στην αναζήτηση εργασίας.

Δεν θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις την πιθανή ικανοποίηση από την εργασία αυτή ή την καταλληλότητά σου για μια δουλειά, αλλά είναι οι πιο σημαντικές για να συνεχίσεις απρόσκοπτα την αναζήτηση εργασίας.

 

Ρώτα αυτές τις 5 ερωτήσεις για να κατανοήσεις τη διαδικασία πρόσληψης

 

Οι απαντήσεις σ’αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να σου δώσουν μία ιδέα όχι μόνο για το πως λειτουργεί η διαδικασία  αλλά και για το πόσο γρήγορα θέλουν να καλύψουν την θέση. Και πόσο ενδιαφέρονται να σε προσλάβουν.

Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν δωθούν εθελοντικά απ’τον εργοδότη στο τέλος της συνέντευξης, φρόντισε να κάνεις εσύ αυτές τις ερωτήσεις κατά την διάρκεια της.

 

1. Μάθε πως λειτουργεί η διαδικασία πρόσληψης του συγκεκριμένου εργοδότη

 

Το επόμενο βήμα στη συγκεκριμένη διαδικασία του εργοδότη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μία τηλεφωνική κλήση, μία επιπλέον συνέντευξη, μία επίσκεψη στο χώρο εργασίας, κάποιες δοκιμές, μια λίστα με τις συστάσεις σου ή κάτι άλλο, αλλά πρέπει να το γνωρίζεις για να είσαι προετοιμασμένος. Επομένως, προτού εγκαταλείψεις τον χώρο τους ή τερματίσεις τη βιντεοκλήση, κάνε την εξής ερώτηση:

 
Ερώτηση 1η : Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην διαδικασία πρόσληψης;

 

Κάθε εργοδότης είναι διαφορετικός, αλλά έχει συνήθως μια διαδικασία που ακολουθεί ( τυπικά ή ανεπίσημα ) κατά την πρόσληψη. Για να περιηγηθείς με επιτυχία στη διαδικασία του και για να κατανοήσεις πώς λειτουργεί, πρέπει να γνωρίζεις την διαδικασία ή τουλάχιστον ποιο θα  είναι το επόμενο βήμα.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα άτομα που κάνουν τη συνέντευξη να παραλείψουν να σου πουν τί θα συμβεί στην συνέχεια. Μπορεί να υποθέσουν ότι κάποιος άλλος σου έχει πει ( ή θα σου πει) ή μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος ή να μην συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι αυτή η πληροφορία για εσένα.

 

2. Μάθε πότε σκοπεύουν να επικοινωνήσουν μαζί σου μετά τη συνέντευξη

 

Κάνε αυτή την ερώτηση σε κάθε άτομο ή ομάδα ατόμων που έχεις μιλήσει.

 

Ερώτηση 2η: Πότε περίπου θα ακούσω από εσάς  γι’αυτή τη δουλειά;

 

Aνάλογα με το που βρίσκεσαι στη διαδικασία πρόσληψης, θα μπορούσες να ακούσεις από αυτούς την ίδια ημέρα ( απίθανο αλλά μπορεί να συμβεί) , την επόμενη ημέρα, στο τέλος της εβδομάδας, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, μετά τις διακοπές κ.λπ. Τα άτομα που θα ρωτήσεις μπορεί να μην συμφωνούν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αλλά θα καταλήξεις σε μια γενική ιδέα για το πρόγραμμά τους.

Αυτή η απάντηση μπορεί να αποδειχτεί λανθασμένη επειδή, ιδιαίτερα σε μεγάλους οργανισμούς, η διαδικασία δεν πάει πάντα ( ή συχνά ) όπως έχει προγραμματιστεί. Κάνε αυτήν την ερώτηση ούτως ή άλλως γιατί σου δίνει το  χρονικό πλαίσιο για την διαδικασία πρόσληψης και θέτει τις βάσεις για τις επόμενες ερωτήσεις.

 

3. Προσδιόρισε την επίσημη επαφή σου

 

Στο τέλος κάθε σταδίου της διαδικασίας (τηλεφωνική κλήση, πρώτος γύρος, δεύτερος γύρος κ.λπ ) κάνε αυτήν την ερώτηση:

 

Ερώτηση 3η : Με ποιόν μπορώ να επικοινωνήσω από εδώ και πέρα;

 

Συνήθως ένα άτομο θα οριστεί ως το «κύριο πρόσωπο» . Και αυτό είναι το άτομο με το οποίο μένεις συνήθως σε επαφή καθ’όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Ζήτα την επαγγελματική κάρτα αυτού του ατόμου.

Επιπρόσθετα άτομα ενδέχεται να προστεθούν κατά την διάρκεια της διαδικασίας, όπως ο διευθυντής προσλήψεων ή ο υπεύθυνος προσωπικού, αλλά καλό θα είναι να επικοινωνείς μόνο με ένα άτομο για να αποφύγεις να ρωτάς τα ίδια πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

 

4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσεις με την επαφή σου;

 

Αυτή είναι μία πολύ βασική πληροφορία που δεν πρέπει να χάσεις.

 

Ερώτηση 4η : Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με εσάς;

 

Το ευχάριστο θα ήταν να σου πουν κάτι σαν: καλέστε με στον εξής αριθμό. Λιγότερο χρήσιμη αλλά βασική  είναι και μία διεύθυνση email. Το καλύτερο είναι να πάρεις και τα δύο για να μπορέσεις να συνεχίσεις το follow up εάν δεν λάβεις απάντηση στην ηλεκτρονική σου διεύθυνση.

Εάν λάβεις την επαγγελματική κάρτα, βγαλ’την και κύκλωσε τους προτεινόμενους μεθόδους επικοινωνίας ή πρόσθεσε μια σημείωση στο πίσω μέρος της κάρτας. Έτσι όταν θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις ξανά, θα θυμάσαι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.

 

5. Ανακάλυψε πότε μπορείς να επικοινωνήσεις ξανά μαζί τους

 

Και αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση! Η απάντηση σου δίνει την άδεια να επικοινωνήσεις μαζί τους εάν περάσει ο καιρός και δεν επικοινωνήσουν αυτοί. Η απάντησή τους θα σου δώσει πληροφορίες και την άδεια να μείνεις σε επαφή. Οπότε ρώτησε τους:

 

Ερώτηση 5η: Εάν δεν έχω νέα σας μέχρι (την τάδε ημερομηνία), ποια θα ήταν μία καλή ημέρα ώστε να επικοινωνήσω ξανά μαζί σας;

 

Εάν σου δώσουν ημερομηνία, πρόσθεσε άλλη μία ή δύο ημέρες στην δική τους καθορισμένη ημερομηνία στην ερώτηση σου. Οπότε, αν είπαν θα επικοινωνήσουν μαζί σου την επόμενη Τρίτη, μην καλέσεις την Τρίτη το πρωί. Κάλεσε το πρωί της Πέμπτης.

Εάν πουν ότι δεν είναι απαραίτητο να επικοινωνήσεις μαζί τους επειδή θα έρθουν αυτή σε επαφή με εσένα, αποδέξου αυτή την απάντηση.

 

Ένα απ’τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία, είναι να συνεχίζουν την επικοινωνία με μία εταιρεία πολύ συχνά και πολύ επιθετικά. Η επιθετική παρακολούθηση μπορεί να ερμηνευθεί ως δυσκολία συνεργασίας ή διαχείρισης.

 

Συνήθως το αναμενόμενο χρονικό διάστημα ανταπόκρισης είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Λένε ότι θα επικοινωνήσουν μαζί σου μέχρι την Παρασκευή. Περνάει η Παρασκευή, έρχεται η επόμενη Τετάρτη και ακόμα δεν έχεις νέα τους. Εάν έχουν χάσει την δική τους προθεσμία για αρκετές εβδομάδες/εργάσιμες μέρες, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους, ευγενικά πάντα, για να δεις τί συμβαίνει.

 

Δεν έχεις απαντήσεις για τις βασικές ερωτήσεις;

 

Εάν δεν γνωρίζεις τα επόμενα βήματα στην διαδικασία πρόσληψης, μπορεί να αποθαρρυνθείς και να τα παρατήσεις ή ακόμη χειρότερα να βάλεις σε αναμονή όλη την αναζήτηση εργασίας σου μέχρι να έχεις νέα από έναν εργοδότη που δεν θα επικοινωνήσει ξανά μαζί σου. Θα σε συμβουλεύαμε να μην κάνεις αυτά τα λάθη.

 

Εάν δεν γνωρίζεις την απάντηση σ’αυτές τις ερωτήσεις, κάλεσε τον εργοδότη ή στείλε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μία εβδομάδα μετά την συνέντευξή σου.

 

Εάν δεν απαντήσουν, είτε είναι υπερβολικά αποδιοργανωμένοι, δεν έχουν πολύ καλή διαχείριση ή δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να σε προσλάβουν. Οποιοσδήποτε απ’αυτούς τους λόγους θα σε κάνει να αναρωτηθείς εάν θέλεις πραγματικά να εργαστείς σ’αυτόν τον οργανισμό.

 

Η κατανόηση για την δουλειά, τον οργανισμό και τα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε είναι ζωτικής σημασίας για να μας καθοδηγήσουν στην αποδοχή ή απόρριψη μιας ευκαιρίας εργασίας. Οι απαντήσεις σ’αυτές τις ερωτήσεις θα σε κρατήσουν ενήμερο για το τί συμβαίνει απ’την πλευρά του εργοδότη και την κατάσταση που επικρατεί. Θα σε βοηθήσουν επίσης να καταλάβεις πότε πρέπει να διαγράψεις μία δουλειά από την λίστα σου και να προχωρήσεις στην επόμενη ευκαιρία που μπορείς να βρεις μέσα από τις εκατοντάδες αγγελίες που έχουμε στο www.carierista.com.

 

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?