6 συμβουλές για όσους ψάχνουν για την πρώτη τους δουλειά τη φετινή χρονιά

 

Εάν σκόπευες το 2020 να βρεις την πρώτη σου δουλειά, είτε ως απόφοιτος λυκείου, πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακού, σίγουρα θα έχεις καταλάβει ότι η φετινή χρονιά δε μοιάζει με καμία άλλη.

Ακόμα και στην Κύπρο μας όπου ο Κορωνοϊός είναι υπό έλεγχο και υπάρχουν δουλειές, το περιβάλλον είναι ακόμα πολύ ρευστό, καθώς αρκετά σημαντικοί τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός , η εστίαση και το λιανικό εμπόριο θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο μέσα στη χρονιά. Η εύρεση εργασίας μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ, πόσο μάλλον για κάποιον που τώρα ξεκινάει.   

Η ομάδα του Carierista, έχοντας αντιμετωπίσει στο παρελθόν ανάλογες κρίσεις, ετοίμασε μία σειρά από συμβουλές για να τα καταφέρεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 

1. Μη σκέφτεσαι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου

Η καριέρα σου δεν έχει καν αρχίσει και έχεις πάρα πολλά χρόνια μπροστά σου να εργαστείς και να γίνεις καλός επαγγελματίας οπότε το να αγχωθείς τωρα είναι τελείως περιττό.

Πάρε το χρόνο σου για να ασχοληθείς με πράγματα που σου αρέσουν, μάθε μία καινούργια δεξιότητα και προσπάθησε απλά να μη μείνεις τελείως αδρανής. Μετά από 10 -15 χρόνια καριέρας κανείς δε θα σκεφτεί ότι άργησες να ξεκινήσεις.

Επίσης, αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε μία δουλειά για να καλύψεις τυχόν έξοδα που σε πιέζουν, θα σου προτείναμε να εξερευνήσεις τις εναλλακτικές που υπάρχουν σε βασικούς τομείς, ακόμα και δουλειές με το βασικό μισθό (όπως για παράδειγμα σε υπηρεσίες delivery) μέχρις ότου περάσει η κρίση και ανακάμψει η αγορά εργασίας.

 

2. Δημιούργησε τη δική σου πρακτική άσκηση

Αν θες να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία αλλά δεν υπάρχουν ανοιχτές θέσεις πρακτικής άσκηση, τότε θα μπορούσες να δουλέψεις για σένα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Σκέψου τι υπηρεσίες θα μπορούσες να προσφέρεις με βάση τις γνώσεις σου και προσέγγισε γνωστούς και φίλους με επιχειρήσεις για να τους προσφέρεις τις υπηρεσίες σου έναντι ενός συμβολικού αντίτιμου. Και αυτοί χρειάζονται έξτρα βοήθεια αλλά κι εσύ θα μάθεις πολλά πράγματα.

 

3. Ξεκίνα την επέκταση του δικτύου γνωριμιών σου στο διαδίκτυο.

Έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να επεκτείνει το δίκτυο γνωριμιών του μέσα στην καραντίνα οπότε μπορείς να βρεις και εκεί κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Αλλά να τονίσουμε και εδώ ότι τωρα είναι η ώρα να προσεγγίσεις - κυρίως online -  τους ανθρώπους του περιβάλλοντος σου που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να βρεις την πρώτη σου δουλειά.

 

4. Νοικοκύρεψε τα προφίλ σου στα Social Media

Πάρα πολλοί εργοδότες μελετούν τα προφίλ όσων κάνουν αίτηση για εργασία γι’ αυτό πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ την εικόνα που έχεις στα Social Media.

Και εκτός από το νοικοκύρεμα, είναι πολύ βασικό να μπορείς να εντυπωσιάσεις τους μελλοντικούς εργοδότες με τα προφίλ σου. Ανέβασε ένα άρθρο ή ένα βίντεο που σε ενδιαφέρει και είναι σχετικό με τις σπουδές σου ή ακόμα καλύτερα γράψε ένα σύντομο άρθρο και ανέβασε το στο προφίλ σου. Κάνε τη διαφορά και αυτό σίγουρα θα εκτιμηθεί.

Και φυσικά μην ξεχάσεις να φτιάξεις το προφίλ σου στο www.carierista.com, τα μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στην Κύπρο, για να μπορούν να σε βρουν οι εταιρίες που προσλαμβάνουν.

 

5. Στόχευσε τις εταιρείες που προσλαμβάνουν τώρα

Υπάρχουν και εταιρείες και κλάδοι που ακόμα προσλαμβάνουν στην Κύπρο, είτε γιατί είναι πολύ βασικοί για όλους μας όπως για παράδειγμα οι υπεραγορές, είτε επειδή μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους online, είτε επειδή δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Είναι πολύ σημαντικό να ψάξεις να τις βρεις και να δεις αν οι σπουδές σου σε βοηθάνε ώστε να κάνεις την αίτηση σου σε αυτές.

Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα απλό κλικ στο www.carierista.com όπου θα βρεις 1.000 θέσεις εργασίας που είναι τωρα ανοιχτές στην Κύπρο και περιμένουν το βιογραφικό σου.

 

6. Μελέτησε όσο πιο πολύ μπορείς σχετικά με τις online συνεντεύξεις και την εργασία από το σπίτι

Οι αλλαγές που ζούμε είναι σίγουρα πρωτόγνωρες αλλά πολλές από αυτές ίσως ήρθαν για να μείνουν.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις online συνεντεύξεις ή να σου ζητήσουν να συμμετέχεις σε ένα project που θα διεκπεραιωθεί όλο με απομακρυσμένη εργασία στο διαδίκτυο. Είναι καλό να έχεις προετοιμαστεί για να μπορείς να είσαι αποδοτικός και χρήσιμος το συντομότερο δυνατό.


Σε κάθε περίπτωση - ναι, ακόμη και σε πανδημίες – υπάρχουν πάντα κάποιες ευκαιρίες που μπορείς να εκμεταλλευτείς και να προσφέρεις τις υπηρεσίες και τις γνώσεις σου.

Εστιάζοντας στην αξία και την εργατικότητα που μπορείς να φέρεις σε μια εταιρεία  και επικοινωνώντας αυτήν την αξία με σαφήνεια, θα καταφέρεις να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Καλή επιτυχία!

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?