6 βασικά λάθη που κάνουν όσοι ψάχνουν για δουλειά - και πώς να τα διορθώσετε αμέσως

 

Σίγουρα σας έχει τύχει πολλές φορές να κάνετε πάρα πολλές αιτήσεις για δουλειά, να ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο αλλά να μην σας καλούν για συνέντευξη.

Και παράλληλα κάποιοι φίλοι ή συνάδελφοι σας, με παρόμοια προσόντα και εργασιακή εμπειρία, να στέλνουν 1-2 βιογραφικά και αμέσως τους καλούν για συνέντευξη.  

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να φταίει;

Εάν δεν λαμβάνετε τις απαντήσεις που θέλετε στην αναζήτηση εργασίας σας - αλλά δεν έχετε ιδέα τι κάνετε λάθος - ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στα βασικά και να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τα ακόλουθα κλασικά λάθη.

 

Δεν έχετε συγκεκριμένη στρατηγική στόχευσης

Ίσως πιστεύετε ότι επειδή υποβάλλετε τη μία αίτηση μετά την άλλη στο διαδίκτυο, πραγματοποιείτε μια αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας. Αυτό όμως δεν είναι σωστό! Η τυφλή αποστολή βιογραφικού σε κάθε θέση που είναι ανοιχτή συνήθως δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βρείτε τη σωστή δουλειά για εσάς είναι να στοχεύσετε τους ιδανικούς εργοδότες για το προφίλ και τα προσόντα σας- τις εταιρείες δηλαδή που το αντικείμενο των εργασιών τους σας ενδιαφέρει πραγματικά και παράλληλα χρειάζονται τις δεξιότητές σας. Μόλις αναπτύξετε μια στοχευμένη  λίστα με αυτές τις εταιρείες , μπορείτε να προσαρμόσετε τις αιτήσεις σας ειδικά για εκείνες. Έτσι θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σας προσέξουν, να σας καλέσουν για συνέντευξη, ακόμα και να προσληφθείτε.

 

Το βιογραφικό σας δεν είναι προσαρμοσμένο στην εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση

Ακόμα κι αν έχετε μια στοχευμένη στρατηγική αναζήτησης εργασίας, ένα γενικό βιογραφικό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις προσπάθειές σας.

Ο υπεύθυνος προσλήψεων θα καταλάβει με μία ματιά αν το βιογραφικό σας είναι προσαρμοσμένο ακριβώς στην εταιρεία και στη θέση στην οποία κάνετε αίτηση ή αν είναι ένα γενικό βιογραφικό που το στέλνετε σε πάρα πολλούς αποδέκτες.

Η αναζήτησή σας θα είναι πολύ πιο επιτυχημένη εάν προσαρμόσετε το βιογραφικό σας για να αναδείξετε συγκεκριμένα τα  επιχειρηματικά προβλήματα της εταιρείας και την ικανότητά σας να τα επιλύσετε.

 

Δεν αξιοποιείτε το πρώτο 1/3 του βιογραφικού σας

Πολλές φορές οι υπεύθυνοι προσλήψεων λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά για κάθε θέση. Αυτό το γεγονός από μόνο του περιορίζει το χρόνο και την προσοχή που μπορούν να αφιερώσουν σε κάθε βιογραφικό και πολλές φορές «σκανάρουν» το πρώτο κομμάτι του βιογραφικού και αν δουν κάτι ενδιαφέρον,  τότε διαβάζουν και το υπόλοιπο.

Το πρώτο 1/3 του βιογραφικού είναι η μεγάλη σας ευκαιρία να ξεχωρίσετε. Εάν ένας διευθυντής προσλήψεων δεν δει αμέσως ένα συναρπαστικό μήνυμα σε αυτό το τμήμα, θα περάσει στο επόμενο βιογραφικό.

Ξεκινήστε διατηρώντας τα προσωπικά σας στοιχεία στην κορυφή, σύντομα και σωστά δομημένα. Αναφέρετε μόνο 2-3 πράγματα όπως όνομα, τηλέφωνο και email και κερδίστε με αυτό τον τρόπο χώρο για το υπόλοιπο βιογραφικό.

Δώστε σε 1-2 γραμμές τον βασικό σας σας στόχο και τις ικανότητες που σας ξεχωρίζουν και περάστε αμέσως στην επαγγελματική σας εμπειρία.

Μα αυτό τον τρόπο μέσα σε 10-15 δευτερόλεπτα ο υπεύθυνος προσλήψεων θα έχει καταλάβει ποιος είστε, τι ψάχνετε και ποια είναι τα κύρια προσόντα σας.

 

Το βιογραφικό σας είναι πολύ μεγάλο

Όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων βλέπει ένα πολύ μεγάλο βιογραφικό συνήθως σκέφτεται σχεδόν αμέσως 3 πράγματα:

  1. «Δεν έχω αρκετό χρόνο να το διαβάσω, ας περάσω στο επόμενο»
  2. «Τα περισσότερα από τα πράγματα που έχει αυτό το βιογραφικό δεν έχουν σχέση με τη θέση που προσφέρουμε»
  3. «Αυτός ο υποψήφιος δεν έχει την ικανότητα να φιλτράρει σωστά την πληροφορία και να την παρουσιάσει αποτελεσματικά.»

Γι’ αυτό το λόγο το βιογραφικό σας πρέπει να είναι σύντομο και να περιλαμβάνει ακριβώς όσα είναι απαραίτητα.  Ένα συνέδριο που παρακολουθήσατε δεν πρέπει να είναι στο βιογραφικό σας, εάν δεν υπήρχε κάποια εκπαίδευση σε αυτό και τα χόμπι σας σίγουρα μπορούν να αναφερθούν αλλά πολύ επιγραμματικά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να φαίνεται η επαγγελματική σας εμπειρία, τα αποτελέσματα, οι σπουδές και οι δεξιότητες σας. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι το βιογραφικό σας δε θα πρέπει να ξεπερνάει τη μία σελίδα.

 

Περιμένετε από τους άλλους να μαντέψουν τις ικανότητες σας

Περιγράφετε  τη δουλειά σας μέσα από τις καθημερινές εργασίες ή μέσα από τα επιτεύγματα σας; Σε πολλά βιογραφικά χρησιμοποιούνται προτάσεις που περιγράφουν δραστηριότητες και όχι αποτελέσματα. Η περιγραφή μίας εργασίας γίνεται λανθασμένα ως εξής: "Στην τελευταία θέση μου, επέβλεψα το έργο αυτοματοποίησης των καρτών χρόνου."

 Αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό. Αλλά πρέπει να δείξετε στον υπεύθυνο προσλήψεων πως αυτή η εργασία είναι σχετική με τη δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση. Πρέπει να κάνετε τα μαθηματικά για τον πιθανό εργοδότη σας και να δείξετε συγκεκριμένα πώς θα δημιουργήσετε αξία για την εταιρεία.Για να το κάνετε αυτό, αναρωτηθείτε: Ποιο ήταν το αποτέλεσμα που πέτυχα και πώς ωφελήθηκε μ αυτό το project ο οργανισμός; Πόσα χρήματα εξοικονομήθηκαν ή πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα;  Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσαρμόσετε την προηγούμενη γραμμή σε: «Όταν επέβλεψα το project αυτοματοποίησης των καρτών χρόνου, καταφέραμε να μειώσουμε το χρόνο επεξεργασίας μισθοδοσίας κατά 20%, εξοικονομώντας €15.000  ανά τρίμηνο για την εταιρεία. Αυτό είναι ένα ισχυρό επίτευγμα! 

 

Τα προφίλ σας στα Social  Media φοβίζουν τους υπευθύνους προσλήψεων

Κάθε νέα πρόσληψη έχει πάντα μία μεγάλη δόση ρίσκου για τους εργοδότες, οπότε είναι λογικό να συλλέγουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για αξιολογήσουν τον κάθε υποψήφιο. Πλέον, οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων ψάχνουν στο διαδίκτυο για να ερευνήσουν έναν υποψήφιο πρώτού να του προσφέρουν μια δουλειά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων αλλάζουν εύκολα γνώμη για έναν υποψήφιο αφού αποκτήσουν μία αρνητική εντύπωση για αυτόν/αυτήν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Ανανεώστε λοιπόν και καθαρίστε τα προφίλ σας στα Social Media. Καταργήστε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό, συμπεριλαμβανομένων και άσχημων κριτικών σε παλαιότερους εργοδότες σας. Καμία εταιρεία δεν θέλει να προσλάβει κάποιον που δημιουργεί προβλήματα. Και αν το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σας κάνει να μοιάζετε με ένα πρόβλημα που είναι έτοιμο να σκάσει τότε πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό.  Δείτε λοιπόν άλλη μια φορά τα παραπάνω 6 λάθη και προσπαθήστε να τα διορθώσετε άμεσα. Εάν δεν δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες, θα χάσετε πολύτιμες ευκαιρίες για να καταφέρετε να βρείτε δουλειά. Κάντε τα βασικά καλά και θα βρείτε σύντομα τη δουλειά των ονείρων σας.

Και φυσικά μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε καθημερινά το Carierista για να βλέπετε όλες τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν στην Κύπρο αλλά και να ενημερώνεστε από την πλούσια αρθρογραφία μας. 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας! 

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?