Ειδικό Επίδομα Ασθενείας: Όλες οι πληροφορίες

 

Στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης θα καταβάλλεται Ειδικό Επίδομα Ασθενείας σε:

​- Εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και εμπίπτουν στον Κατάλογο που έχει δημοσιευτεί από το Υπουργείο Υγείας (Παράγραφος 2 του σχετικού δελτίου τύπου), οι οποίοι πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους για σκοπούς προστασίας της υγείας τους και μη επιδείνωσή της. Προϋπόθεση η προσκόμιση πιστοποιητικού από τον προσωπικό ιατρό τους.

​- Περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία σε πρόσωπα με οδηγίες ή εντολή των Αρχών (Κατηγορία 1, υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) και Κατηγορία 2, αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση), νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.

​​- Πρόσωπα πέραν της ηλικίας του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ο έτους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται και οι οποίοι εμπίπτουν στις Κατηγορίες 1 και 2 του Υπουργείου Υγείας, νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.

Υποβολή Ηλεκτρονικής Αίτησης

 

1. Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δικαιούνται το ειδικό επίδομα ασθενείας;

Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δικαιούνται το ειδικό επίδομα ασθενείας, νοουμένου ότι πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι για σκοπούς στήριξής τους, θα καταβάλλεται όπως και στους μισθωτούς, από την τέταρτη μέρα.

 

2. Πόσες μέρες δικαιούμαι το ειδικό επίδομα ασθενείας;

Το ειδικό επίδομα ασθενείας θα καταβάλλεται για όσες μέρες ο αιτητής είναι πρόσωπο που εμπίπτει στις κατηγορίες δικαιούχων, δηλαδή:
(α) εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας,
(β) περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία και
(γ) πρόσωπα πέραν του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ου ηλικίας.
Η περίοδος κάλυψης επιδόματος ασθενείας λήγει στις 30 Απριλίου 2020.

 

3. Θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καταβολή του επιδόματος ασθενείας;

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ακολουθήσει απλοποιημένες διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος ασθενείας σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία και πρόσωπα πέραν του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ου ηλικίας). Το ειδικό επίδομα ασθενείας θα καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους, μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζομένους, από την τέταρτη μέρα.

 

4. Στο πιστοποιητικό ιατρού θα πρέπει να αναγράφονται ημερομηνίες απουσίας από την εργασία;

Στο πιστοποιητικό ιατρού θα πρέπει να αναφέρονται οι ιατρικοί λόγοι που συντρέχουν και περιλαμβάνονται στην Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση Άδειας Ασθενείας σε ευάλωτες ομάδες (Παράγραφος 2 του σχετικού δελτίου τύπου​)
Στη σχετική αίτηση που θα υποβληθεί θα πρέπει να αναγράφεται η περίοδος απουσίας από την εργασία για σκοπούς άδειας ασθενείας.

 

Για όλες τις πληροφορίες πατήστε εδώ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?