Πώς να αντιμετωπίσετε την καραντίνα και την απομόνωση

 

Ο COVID-19 έκλεισε στο σπίτι δισεκατομμύρια ανθρώπους προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα διάδοσης του ιού. Οι ψυχολογικές συνέπειες αυτής της απομόνωσης περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως αυτά του φόβου, του θυμού, των δυσάρεστων σκέψεων κλπ. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το άγχος που προκαλείται από την ανεπαρκή ή λανθασμένη πληροφόρηση, την ανησυχία για τη μη πρόσβαση στα αγαθά που χρειάζεται μια οικογένεια, τις οικονομικές απώλειες κλπ.

Στο άρθρο παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ψυχολογικό στρες της απομόνωσης.

 

1. Να θυμάστε ότι επιτελείτε μια υπηρεσία προς την κοινωνία και το κοινό καλό

Η καραντίνα η δική σας βοηθά (και) τους άλλους. Συμβάλλετε στη μείωση της πιθανότητας να αρρωστήσουν άλλοι. Δείχνετε τη συλλογική κοινωνική σας ευθύνη μέσω των αλτρουιστικών σας ενεργειών. Οι προηγούμενες γενιές είχαν τις δικές τους στιγμές ευθύνης οι οποίες περιλάμβαναν πολύ σκληρότερες ενέργειες από μέρους τους. Στη δική μας περίπτωση πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι, ως υπεύθυνοι Κύπριοι πολίτες, ως υπεύθυνοι άνθρωποι.

 

2. Παραμείνετε δραστήριοι, δημιουργήστε ρουτίνες

Οι δραστηριότητες, οι ρουτίνες και το πρόγραμμα, δίνουν στη μέρα μορφή και περιορίζουν τις κακές σκέψεις και το άγχος. Σε αβέβαιες καταστάσεις, παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια. Η σωματική άσκηση, η προσωπική υγιεινή, τα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, η εργασία από το σπίτι, οι δουλειές στον κήπο, το διάβασμα ενός βιβλίου και άλλες τακτικές δραστηριότητες συμβάλλουν στο να μπει τάξη σε μια νέα και ασαφή κατάσταση.

 

3. Η κοινωνική επαφή είναι μια σημαντική δραστηριότητα

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σας επιτρέπουν να συνομιλείτε και να βλέπετε τους άλλους μέσω του Facebook, του Skype και άλλων κοινωνικών μέσων. Αυτή η κοινωνική επαφή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Να επικοινωνείτε με τους άλλους. Πείτε κάτι χαρούμενο, κάτι αστείο. Στείλτε την αγάπη σας. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να αποβάλετε το άγχος και την μελαγχολία.

 

4. Πάρτε τον έλεγχο των δυσάρεστων σκέψεων

Είναι φυσιολογικό να κάνετε κακές σκέψεις σχετικά με την παρούσα κατάσταση. Αν αυτές οι σκέψεις σας παραλύουν και πιάνουν πολύ χώρο στη ζωή σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να τις ελέγξετε καλύτερα. Στρέψτε την προσοχή σας αλλού. Παρακολουθήστε ταινίες ή σειρές στην τηλεόραση, παίξτε βιντεοπαιχνίδια, λύστε σταυρόλεξα, Sudoko κλπ. Χρησιμοποιήστε το Facetime, το Skype κλπ για να μιλήσετε με άλλους χωρίς να επιτρέψετε στον κορωνοϊό να είναι το κύριο θέμα.


5. Περιορίστε την ώρα που αφιερώνετε στην παρακολούθηση ειδήσεων

Μην είστε όλη την ώρα κολλημένοι μπροστά από την τηλεόραση ή μπροστά στο Facebook για να μαθαίνετε όλες τις εξελίξεις. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του κινητού για να μη λαμβάνετε συνεχώς ειδοποιήσεις από ιστοσελίδες ειδήσεων. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε με μέτρο και από ιστοσελίδες που δημοσιεύουν αξιόπιστο υλικό.

 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?