Κορωνοϊός: Τι ισχύει και τι δεν ισχύει (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

Την εποχή αυτή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες, άλλες αξιόπιστες και άλλες μη. Το πρόβλημα είναι ότι τα fake news στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επιβλαβή και επικίνδυνα τόσο για τους εαυτούς σας, όσο και για τους γύρω σας και την ευρύτερη κοινωνία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποτελεί παγκοσμίως την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για θέματα υγείας. Στην περίπτωση της πανδημίας του COVID-19 και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, ο ΠΟΥ προχώρησε στις πιο κάτω διαπιστώσεις για να αποφευχεί η διάδοση μύθων και εσφαλμένων ειδήσεων που είδαν το φώς της δημοσιότητας.

 
1. Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστά και υγρά κλίματα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε ολες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με ζεστό και υγρό καιρό.
Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα εάν ζείτε ή πρόκειται να ταξιδεψετε σε μια περιοχή που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον COVID-19 είναι να πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφετε τους ιούς που μπορεί να είναι στα χέρια σας και αποφεύγετε έτσι τη μόλυνση που θα μπορούσε να διαδοθεί αγγίζοντας τα μάτια, το στόμα σας, και τη μύτη.

 
2. Το κρύο και το χιόνι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να σκοτώσουν τον νέο κορωνοϊό

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον COVID-19 ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει ανάμεσα στους 36.5°C και 37°C, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον COVID-19 είναι να βάζετε συχνά στα χέρια σας αλκοολούχα αντισηπτικά ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό.

 
3. Ένα ζεστό μπάνιο δεν αποτρέπει τη διάδοση του νέου κορωνοίού

Ένα ζεστό μπάνιο δε θα σας προστατεύσει από το να μολυνθείτε με τον ιό. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει ανάμεσα στους 36.5°C και 37°C, ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας του νερού στο μπάνιο ή στο ντους. Στην πραγματικότητα, ένα μπάνιο με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβές, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον COVID-19 είναι να βάζετε συχνά στα χέρια σας αλκοολούχα αντισηπτικά ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό.

 

4. Ο νέος κορωνοϊός δεν μπορεί να διαδοθεί με τσίμπημα κουνουπιού

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να φανερώνει ότι ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ο νέος κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος και διαδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα άτομο που είναι ήδη μολυσμένο, βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων από το σάλιο και εκκρίσεων της μύτης.

 

5. Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορωναϊού;

Όχι. Τα στεγνωτήρια χεριών δεν είναι αποτελεσματικά για τη θανάτωση του COVID-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνoϊό, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχα αντισηπτικά ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

 

6. Μπορεί μια λυχνία υπεριώδους ακτινοβολίας να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό;

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

 

7. Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό;


Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.
Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη σηκώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται μεταξύ 2 και 10 ημερών πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, αρρωστήσουν και αναπτύξουν πυρετό.

 

8. Μπορεί με το να ψεκάζουμε αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο μας το σώμα να σκοτώνουμε τον νέο κορωνοϊό;

Όχι. Το αλκοόλ ή η χλωρίνη στο σώμα σας, δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τα μάτια και το στόμα σας. Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμες ουσίες για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

 

9. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας σας προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 και ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.
Αν και αυτά τα εμβόλια (της πνευμονίας) δεν είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19, συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των ασθενειών του αναπνευστικού για την προστασία της υγείας σας.

 

10. Μπορεί η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό.
Υπάρχουν κάποια περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η τακτική ρινική πλύση δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

 

11. Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

 

12. Μήπως ο νέος κορωναϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο όταν αρρωστήσουν με τον ιό.
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, ακολουθώντας για παράδειγμα την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

 

13. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο εναντίον των βακτηρίων.
Ο COVID-19 είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε με τον COVID-19, ίσως χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή μπορεί να παρουσιαστεί και βακτηριακή μόλυνση.

 

14. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού.
Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης θεραπείας για τον ιό σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς και οργανισμούς.

Ενημερωθείτε καθημερινά από το Carierista

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?