Πώς να διαχειριστούμε το άγχος για τον νέο ιό (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

Aύξηση άγχους, πανικού και φοβίας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως λόγω του νέου κορονοϊού Covid-19. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σε καταστάσεις αβεβαιότητας και όταν υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες, οι άνθρωποι αγχώνονται, κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους και αυτό έχει ως συνέπεια ο καθένας να κοιτά τον εαυτό του.
Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εμφανίσει ποικίλες αντιδράσεις σε σχέση με τον κορονοϊό. Άγνοια, αδιαφορία, άρνηση, φοβίες, υποτροπή ψυχολογικών προβλημάτων.

 

Οδηγίες για το πως να διαχειριστούμε το άγχος που μας προκαλεί ο κορονοϊός εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

1. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις στενοχώρια, στρες, φόβο ή θυμό κατά τη διάρκεια μίας κρίσης. Μπορεί να βοηθήσει το να μιλάς με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Επικοινώνησε με φίλους και συγγενείς.
Εάν πρέπει να μείνεις στο σπίτι, φρόντισε να διατηρήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει καλή διατροφή, ύπνο, άσκηση μέσα στο σπίτι και κοινωνικές επαφές με ανθρώπους που αγαπάς μέσω τηλεφώνου, σόσιαλ ή μέιλ.


2. Μην καπνίζεις, ούτε να καταναλώνεις αλκοόλ και φάρμακα για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου. Εάν νιώσεις ότι "πvίγεσαι", επικοινώνησε με γραμμή υποστήριξης. Φτιάξε ένα πλάνο για το πού θα πας και πώς θα αναζητήσεις ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, εάν απαιτηθεί.


3. Μάθε τα γεγονότα. Συγκέντρωσε πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να υπολογίσεις ακριβώς το ρίσκο που διατρέχεις, ώστε να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Βρες μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης όπως το sίte του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


4. Περιόρισε την ανησυχία σου με το να μειώσεις τον χρόνο που καταναλώνεις, βλέποντας ή ακούγοντας ειδήσεις που, αντί να σε ενημερώνουν, σε αναστατώνουν.


5. Αξιοποίησε δεξιότητες που σε βοήθησαν στο παρελθόν για να ανταπεξέλθεις σε αναποδιές της ζωής σου και χρησιμοποίησέ της για να διαχειριστείς τα αισθήματά σου κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας που είναι για όλους η επιδημία.

Ενημερωθείτε καθημερινά από το Carierista

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?