5 σημάδια που δείχνουν ότι είναι καιρός να αλλάξετε δουλειά

 

Η αλλαγή είναι μια ιδέα που κάνει τους περισσότερους από εμάς να νιώθουμε άβολα. Είτε αφορά κάτι μικρό, όπως η εγγραφή σε ένα νέο γυμναστήριο είτε κάτι μεγαλύτερο, όπως η μετακόμιση σε μια άλλη πόλη, η απομάκρυνση από τις συνήθειες μας και το “comfort zone” μας είναι τις περισσότερες φορές τρομακτική.

Το ίδιο ισχύει και για τη σταδιοδρομία μας. Όταν αρχίζουμε να αισθανόμαστε απογοητευμένοι, δυσαρεστημένοι ή καταβεβλημένοι στην τρέχουσα δουλεια μας, μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι ίσως χρειάζεται να κάνουμε μια αλλαγή. Αλλά, η αλήθεια είναι πως το να ακούσουμε τη διαίσθησή μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουμε αυτό που θα αποδειχθεί πραγματικά καλύτερο για εμάς  στο μέλλον.

Έχουμε όλοι εκείνες τις ημέρες ή ακόμα και τις εβδομάδες που η δουλειά μας φαίνεται ανυπόφορη. Αλλά, πώς ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα φευγαλέο συναίσθημα; Εάν σκέφτεστε να κάνετε το βημα σε μια εντελώς νέα καριέρα ή να βρείτε μία καινούργια δουλεια στο αντικείμενο σας, παρακάτω θα βρείτε  μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ίσως είστε έτοιμοι να κάνετε αυτην την κίνηση.

 

Αισθάνεστε πλήξη στην τωρινή δουλειά σας

 

Εάν το να κοιτάζετε το ρολόι έχει γίνει η αγαπημένη καθημερινή σας συνήθεια στο γραφείο, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε εάν η σημερινή σας εργασία είναι η καλύτερη δυνατή για εσάς. Όταν δεν νιώθουμε πρόκληση, δεν έχουμε κίνητρο ή δε θεωρούμε ότι συμμετέχουμε ενεργά στη δουλειά μας, είναι πολύ εύκολο να μπούμε στον αυτόματο πιλότο και να αφεθούμε στην καθημερινή ρουτίνα.

Η πλήξη μπορεί να είναι μια σαφής ένδειξη ότι έχουμε ξεπεράσει τη θέση μας. Έχοντας περάσει στην ίδια δουλεια μερικούς μήνες ή και χρόνια, είναι πολύ δελεαστικό να μένουμε στη ζώνη άνεσής μας και να αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε τα όρια μας ώστε να πετύχουμε το κάτι παραπάνω. Και αν ο διευθυντής ή ο οργανισμός μας δεν επενδύει περαιτέρω στην επαγγελματική μας εξέλιξη, είναι ακόμη πιο πιθανό ότι θα φτάσουμε σε επαγγελματικό τέλμα και θα απογοητευτούμε.

Όταν ξεκινήσετε να νιώθετε πλήξη στην εργασία σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τι προκαλεί αυτά τα συναισθήματα. Γράψτε τι συναισθήματα βιώνετε και σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε. Εάν επιθυμείτε περισσότερες ευθύνες, φροντίστε να συζητήσετε με τον διευθυντή σας για νέες και περισσότερες αρμοδιότητες, νέα projects και νέους πελάτες. Ωστόσο, εάν η απογοήτευση προέρχεται από τη φύση της δουλειάς σας, αρχίστε να σκεφτεστε ποια θα ήταν η ιδανική ημέρα εργασίας ή η ιδανική δουλεια για εσας. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα για   να καταλάβετε ποιες εναλλακτικές επιλογές καριέρας αξίζει να εξερευνήσετε στη συνέχεια.

 

Νιώθετε ότι δεν συμμετέχετε σε κάτι σημαντικό

 

Κανείς δεν θέλει να περνάει τις μέρες του κάνοντας μία δουλειά που φαίνεται άσκοπη και μάταιη. Η εμπειρία του να συμμετέχουμε σε κατι αξιοσημείωτο στην καριέρα μας είναι πολύ σημαντική, καθώς μας βοηθά να νιώθουμε ότι  συμβάλλουμε σε κάτι πέρα ​​από τον εαυτό μας.

Εάν αισθάνεστε ότι η δουλειά σας είναι άσκοπη ή δεν έχει την επίδραση που θα θέλατε, αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε μία μικρή παυση και να προβληματιστείτε. Εξετάστε ποιες αξίες είναι πιο σημαντικές για εσάς και για ποιο λόγο είναι σημαντικές. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ζώων ή θέλετε να κάνετε περισσότερα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος;

Αφιερώστε χρόνο για να διευκρινίσετε ποιοι σκοποί ή πρωτοβουλίες πραγματικά σας γεμίζουν και εξετάστε εάν αυτοί πραγματοποιούνται με την τρέχουσα δουλειά σας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε μια αλλαγή εάν δεν εργάζεστε στον ιδανικό για εσάς τομέα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι η τρέχουσα εργασία σας έρχεται σε σύγκρουση με τις βασικές αξίες σας, θα ήταν ίσως καλό να διερευνήσετε άλλες επιλογές.

 

Δεν αποκτάτε καινούργιες δεξιότητες

 

Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται σαν ένα χάμστερ που τρέχει σε έναν τροχό. Δυστυχώς όμως, όταν παραμένουμε για πολύ καιρό στην ίδια δουλεια, μπορεί συχνά να αισθανόμαστε ότι να ξαναζούμε την ίδια εβδομάδα ή μέρα ξανα και ξανά.

Είτε πρόκειται για εκπαίδευση σε κάποιο σεμινάριο, είτε για μαθήματα επαγγελματική κατάρτισης είτε για καθοδήγηση και εκπαίδευση κατα τη διάρκεια της εργασίας, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να επιτύχουμε στο έργο μας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς μπορούν να βρεθούν παγιδευμένοι στην καθημερινότητα της δουλειάς και των υποχρεώσεων και ανήμποροι να διερευνήσουν αυτές τις πολύτιμες ευκαιρίες ανάπτυξης της σταδιοδρομίας τους.

Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, είναι σημαντικό να εξετάσετε τρόπους για να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον διευθυντή σας. Κάντε μία λίστα με τα μαθήματα ή τα προγράμματα που νομίζετε ότι θα είναι πολύτιμα για τη θέση σας και προετοιμαστείτε με κάποιες προτάσεις που θα κάνετε στη συνάντηση. Ίσως, επίσης, θα μπορούσατε να ζητήσετε καθοδήγηση από ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού. Να είστε έτοιμοι να επιχειρηματολογήσετε γιατί αυτή η εκπαίδευση θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και την επιχείρηση και να έχετε βρει μια σειρά από επιλογές μαθημάτων που μπορούν να παραδοθούν και σε κάποια τάξη  αλλά και στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, εάν επιθυμείτε δεξιότητες και εμπειρίες πολύ διαφορετικές από αυτές που μπορεί να σας προσφέρει η τωρινή εργασία σας, αυτό θα μπορούσε να είναι μια σαφής ένδειξη ότι μια αλλαγή δουλειάς ίσως αξίζει να εξεταστεί.

 

Τρέμετε κάθε Δευτέρα που πρέπει να πάτε στη δουλειά

 

Αν ο φόβος της Δευτέρας καταστρέφει την ικανότητά σας να χαλαρώσετε κάθε Σαββατοκύριακο, είναι σημαντικό να μην αμελήσετε αυτό το συναίσθημα. 

Παρόλο που όλοι προτιμούμε περισσότερο το ξεκούραστο κυριακάτικο γεύμα από τις συνεχόμενες συναντήσεις της Δευτέρας, το συναίσθημα αγωνίας για την έναρξη της εργασιακής εβδομάδας είναι ένα σημάδι που αξίζει να να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Όταν αυτά τα σημάδια πανικού χτυπήσουν, αρπάξτε ένα στυλό και ένα χαρτί και σημειώστε τις σκέψεις που σας ερχονται στο μυαλό. Τι σας αγχώνει; Πώς αισθάνεστε με αυτές τις σκέψεις; Να είστε πραγματικά συγκεκριμένοι και να γράφετε όλα όσα έρχονται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό σας (ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή ανόητα μπορεί να σας φανούν). Αυτή η πράξη της συγγραφής με στυλό στο χαρτί σας βοηθά να αποκτήσετε πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Μόλις τα γράψετε όλα κάτω, σκεφτείτε τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας προς την εργασία. Αισθάνεστε ανησυχία και δυσαρέσκεια; Οι ανησυχίες σας απορρέουν από τη συνειδητή ή ασυνείδητη πεποίθηση  ότι δεν επιδιώκετε όλα όσα θα θέλατε στην εργασίας σας; Αναλύστε διεξοδικά γιατί φοβάστε το πρωί της Δευτέρας και ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε ή να εξαφανίσετε αυτές τις ανησυχίες.



Μπαίνετε συνέχεια στο Carierista για να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας

 

Και πολύ καλά κάνετε! Η  διερεύνηση της αγοράς εργασίας είναι μία διαδικασία που οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες. Και με την πληθώρα θέσεων εργασίας του Carierista.com, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να κάνουμε τις επιθυμίες μας πράξη και να ξεφύγουμε  από μία δουλειά και μία πραγματικότητα που δε μας ταιριάζει πλέον.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έτοιμοι να κάνετε αίτηση σε μία καινούργια δουλειά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε γιατί αρχίζετε να περιηγείστε σε νέες θέσεις εργασίας.

.Πιστεύετε ότι είστε υποτιμημένοι και ότι δεν αμοίβεστε καλά στην τρέχουσα εταιρεία σας; Πάντα θέλατε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό τομέα; Επιθυμείτε μια αλλαγή σκηνικού; 

Λαμβάνοντας το χρόνο να εντοπίσετε τι προκαλεί αυτή την αίσθηση ανησυχίας και αλλαγής θα μπορέσετε να προσδιορίσετε εάν μια αλλαγή δουλειας είναι πραγματικά αυτό που αναζητάτε. Εάν το ένστικτό σας λέει ότι χάνετε ευκαιρίες στον τρέχοντα ρόλο σας, μην φοβηθείτε να το ακούσετε. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είμαστε ευάλωτοι και ειλικρινείς, είμαστε σε θέση να κάνουμε τις καλύτερες και πιο αποφάσεις για την  καριέρα μας.

 

Βρείτε τη δουλεια των ονείρων σας

 

Εφόσον λοιπόν αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή δεν εχετε παρα να επισκεφθείτε το www.carierista.com και να κάνετε αίτηση στη δουλεια των ονείρων σας. Με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς και στις μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου, σίγουρα δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

 

Ενημερωθείτε καθημερινά από το Carierista

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?