Σε έχουν καλέσει για συνέντευξη και συγχαρητήρια γι' αυτό! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πήρες και τη δουλειά. Πιο κάτω παρουσιάζουμε 16 tips που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις θετικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τη δουλειά.
Tips για πριν τη συνέντευξη
1. Κάνε έρευνα για την εταιρεία και για τα άτομα που θα σου πάρουν τη συνέντευξη.
Αφιέρωσε χρόνο και ψάξε στην ιστοσελίδα και στα social media της εταιρείας τα πάντα για αυτήν. Τους στόχους, τις προτεραιότητες, τις επιτυχίες της. Προσπάθησε να έχεις έτοιμη την απάντηση για το πώς εσύ ταιριάζεις στη συγκεκριμένη εταιρεία και τι μπορείς να προσθέσεις σε αυτήν.
2. Εξασκήσου σε ερωτήσεις που είναι συχνές σε interview.
Υπάρχουν ερωτήσεις που σχεδόν σίγουρα θα ερωτηθούν σε ένα interview. Ερωτήσεις του τύπου: "Γιατί έφυγες από την προηγούμενή σου δουλειά", "ποιο είναι το αδύνατό σου σημείο" κοκ. Φρόντισε να έχεις έτοιμες απαντήσεις για τέτοιου είδους ερωτήσεις για να μη κολλήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
3. Ξαναδιάβασε την περιγραφή της θέσης.
Εκτύπωσε την περιγραφή της θέσης. Σημείωσε τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο εργοδότης και σκέψου παραδείγματα από την εργασιακή σου πείρα που ευθυγραμμίζονται με αυτά που η εταιρεία αναζητά.
4. Βάλε ένα φίλο / συγγενή να σου κάνει τις ερωτήσεις.
Το να απαντήσεις δυνατά τις ερωτήσεις, είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη. Θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα έχεις πιο έτοιμες τις κατάλληλες λέξεις για την κανονική συνέντευξη.
5. Προετοίμασε έξυπνες ερωτήσεις για τους συνεντεύκτες.
Οι εργοδότες θα περιμένουν από σένα όχι μόνο να απαντήσεις στις ερωτήσεις τους αλλά και να δεχτούν σχετικές ερωτήσεις. Ορισμένες καλές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις είναι: "Πώς θα αξιολογούμαι για την αποτελεσματικότητα της εργασίας μου;". "Πώς η εταιρεία σας επιμορφώνει τους εργαζομένους της;".
Tips κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
6. Ντύσου κατάλληλα.
Μπορείς να ρωτήσεις για το dress code κάποιον από τους συνεντεύκτες για να πας ντυμένος κατάλληλα. Αν δεν μπορείς να ρωτήσεις κάνε μια έρευνα για την εταιρεία και ντύσου αναλόγως.
7. Παρέ μαζί σου αντίγραφα του Βιογραφικού σου, ένα σημειωματάριο και μια πένα.
Χρειάζεται να πάρεις μαζί σου τουλάχιστον 5 αντίγραφα του Βιογραφικού σου Σημειώματος για να είσαι έτοιμος να δώσεις σε όλους τους συνεντεύκτες. Υπογράμμισε συγκεκριμένα επιτεύγματα στο Βιογραφικό σου για να μπορείς να παραπέμπεις πιο εύκολα. Να έχεις μαζί σου μια πένα και ένα σημειωματάριο για να κρατάς σημειώσεις (απόφυγε το κινητό). Προσπάθα να κρατάς οπτική επαφή όσο γίνεται.
8. Φρόντισε να φτάσεις έγκαιρα.
Πρέπει να είσαι στο χώρο της συνέντευξης 10-15 λεπτά πριν την ορισμένη ώρα (όχι νωρίτερα). Λάβε υπόψη την κίνηση στους δρόμους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε καθυστερήσει.
9. Πρόσεξε την πρώτη εντύπωση που θα δώσεις.
Μην ξεχνάς τα μικρά πράγματα - γυάλισε τα παπούτσια σου, σιγουρέψου ότι τα νύχια σου είναι περιποιημένα, έλεγξε τα ρούχα σου ότι είναι καθαρά. Χαμογέλασε και προχώρησε σε μια θερμή χειραψία.
10. Κέρδισε του πάντες με την αυθεντικότητα και την θετικότητά σου.
Δείξε άνθρωπος θετικός και αισιόδοξος. Μην προσποιηθείς κάτι που δεν είσαι. Φρόντισε να πείσεις τους εργοδότες σου ότι είσαι ένα άτομο που θα φέρει μια θετική αύρα στο γραφείο.
11. Απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις.
Μην υπερβάλεις και μην πεις ψέματα για τα προσόντα και τις ικανότητές σου. Οι συνεντεύκτες είναι συνήθως άτομα με εμπειρία και θα καταλάβουν τις όποιες υπερβολές. Να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο την ειλικρίνεια παρά μια απάντηση που θα τους φανεί ψευδής.
12. Συνέδεσε τις απαντήσεις σου με σχετικά επιτεύγματά και ικανότητές σου.
Φρόντιζε να απαντάς στις ερωτήσεις με παραδείγματα από την προηγούμενη σου εμπειρία και για το πώς εσύ βοήθησες του παλαιότερους εργοδότες σου να επιτύχουν.
13. Κράτα τις απαντήσεις σου σύντομες και εντός θέματος.
Μην πλατιάζεις. Οι συνεντεύκτες δεν έχουν πολύ χρόνο διαθέσιμο. Μείνε εντός θέματος και μην κουράζεις με πράγματα που δεν ενδιαφέρουν ή που είναι άσχετα.
14. Μην μιλήσεις άσχημα για τους παλιούς σου εργοδότες.
Μην πέσεις στην παγίδα να κατηγορήσεις παλαιότερους σου εργοδότες γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβληματισμό και ερωτηματικά στους συνεντεύκτες. Αντί αυτού προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά που κράτησες από την προηγούμενη σου δουλειά και στο τι προσδοκάς για την επόμενη ευκαιρία στην καριέρα σου.
Tips για μετά τη συνέντευξη
15. Ρώτησε για τα επόμενα βήματα.
Με το πέρας της συνέντευξης ρώτησε τους συνεντεύκτες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη διαδικασία πρόσληψης και για το τι εσύ πρέπει να αναμένεις (κάποιο email με τα αποτελέσματα της συνέντευξης κοκ).
16. Στείλε ένα ευχαριστήριο email.
Φρόντισε να πάρεις την επαγγελματική κάρτα των ατόμων που σου πήραν τη συνέντευξη και στείλε ένα ευχαριστήριο email στον καθένα ξεχωριστά. Αν η συνέντευξη λάβει χώρα το πρωί στείλε το email το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αν γίνει το απόγευμα περίμενε μέχρι την επομένη το πρωί.
Ενημερωθείτε καθημερινά από το Carierista
Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!