7 τρόποι να γίνεις ένας σπουδαίος ηγέτης στην εταιρεία σου

 

Η διοίκηση προσωπικού είναι ένας τομέας δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις. Είτε είσαι ο προϊστάμενος μιας μικρής ομάδας ανθρώπων είτε είσαι ο CEO ενός μεγάλου οργανισμού, το να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στους στόχους της εταιρείας και τις ανάγκες του προσωπικού είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Χρειάζεται να κερδίσεις το σεβασμό των ανθρώπων σου. Άλλωστε το προσωπικό μιας εταιρείας είναι το μεγαλύτερο περουσιακό της στοιχείο και αυτό που ωθεί μια επιχείρηση στην επιτυχία ή στην καταστροφή.

Στο άρθρο παρουσιάζονται 7 προτάσεις για το πώς θα γίνεις ένας σπουδαίος ηγέτης στην εταιρεία σου.

 
1. Να είσαι ειλικρινής

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο για να καθιερωθείς ως ένας αρεστός ηγέτης. Κανείς δεν θέλει να ακούει ψέματα. Η ειλικρίνεια βέβαια δεν είναι πάντα εύκολη στον επιχειρηματικό κόσμο. Για παράδειγμα, η Κατερίνα έρχεται στο γραφείο σου και ζητά αύξηση. Είναι εξαιρετική υπάλληλος και εργάζεται 10 χρόνια στην εταιρεία. Η Κατερίνα βέβαια δε γνωρίζει ότι το budget για το τμήμα της είναι μειωμένο τη φετινή χρονιά και εσύ δεν πρέπει να αποκαλύψεις αυτές τις πληροφορίες.

Μην πεις ψέματα ότι "κανείς δεν θα λάβει αύξηση φέτος". Μην δώσεις υποσχέσεις που δεν θα μπορείς να κρατήσεις. Επιδοκίμασέ την για την εξαιρετική της απόδοση και αφοσίωσή και διαβεβαίωσέ την ότι μόλις είναι δυνατό, θα εξετάσεις πλήρως το αίτημά της.

 
2. Να είσαι καλός ακροατής

Σταμάτα να κοιτάζεις μια οθόνη την ώρα που σου μιλούν οι ανθρώποι σου. Δείχνει ασέβεια και αδιαφορία. Μην σκέφτεσαι αυτά που εσύ πρόκειται να πεις την ώρα που κάποιος άνθρωπος σου απευθύνεται. ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ. Προσπάθησε να μπεις στη θέση του για να καταλάβεις τι θέλει να σου πει. Απάντησε με ευγένεια και με σχόλια στα όσα σου είπε. Οι άνθρωποι σέβονται αυτούς που έχουν ανοικτά αυτιά για τις απόψεις, τα σχόλια, τις εισηγήσεις και τα παράπονά τους.

 

3. Να είσαι ψύχραιμος

Εάν το τμήμα ή η εταιρεία σου έχει να αντιμετωπίσει μια πιεστική κατάσταση, το πρώτο που αναμένει από εσένα είναι η ψυχραιμία. Μη λαμβάνεις αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Προσπάθησε να αποκτήσεις μια ολοκληρωτική εικόνα για το τι συμβαίνει και μη βιαστείς να δώσεις λύσεις. Το προσωπικό σου θα αναγνωρίσει και θα σεβαστεί μια σοβαρή διαδικασία λήψης αποφάσεων από μέρους σου, αντί να ακούσει 10 επιπόλαιες λύσεις που στο τέλος δε θα εφαρμοστούν.

 

4. Να αναγνωρίζεις και να ανταμοίβεις

Ένα δίκαιο πρόγραμμα αναγνώρισης θα βελτιώσει πολύ το ηθικό της εταιρείας σου.

Μην ανταμείβεις όμως πολύ συχνά. Οι συνεχείς ανταμοιβές είναι υπερβολικές και στο τέλος χάνουν την αξία και τη σημασία τους. Αναγνώρισε μικρές πράξεις από τους υπαλλήλους σου που ανταποκρίνονται πλήρως στο πνεύμα της εταιρείας σου. Εάν η εταιρεία σου εστιάζει στην εξυπηρέτηση πελατών, τότε αντάμειψε τον εργαζόμενο που λαμβάνει αυτή την πρόσθετη φροντίδα στην ικανοποίηση του πελάτη. Κάνε εκπλήξεις και αναγνώρισε τους ανθρώπους που αφιερώνουν το μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας τους στην εταιρεία σου.

 

5. Να είσαι σαφής

Το να είσαι σαφής είναι διαφορετικό από το να είσαι ειλικρινής. Μίλησε με απλές και κατανοητές λέξεις. Δέξου αμέσως μετά ερωτήσεις για να βεβαιωθείς ότι οι οδηγίες σου ήταν ξεκάθαρες.

Μη διστάσεις να ευχαριστήσεις κάποιον για την εξαιρετική δουλειά που έκανε. Ναι, είναι η δουλειά του και πληρώνεται για αυτό, αλλά ένα άμεσο και ζεστό "ευχαριστώ" θα τον κερδίσει.

 

6. Εργάσου σκληρά

Οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά για τα αφεντικά που εργάζονται σκληρότερα. Πάντα να περπατάς αυτό το επιπλέον μίλι και οι υπάλληλοί θα ακολουθήσουν τα βήματά σου.

Απάντησε στο τηλέφωνό σου. Απάντησε αμέσως στα emails. Να έχεις πάντα την πόρτα του γραφείου σου ανοικτή. Κάνε αισθητή την φυσική παρουσία σου στην εταιρεία. Ηγήσου.

 

7. Δημιούργησε ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας

Ο κόσμος πλέον κινείται με ταχύτατους και πιεστικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν τόσες πολλές οικογενειακές, προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν τους φτάνει ένα 24ωρο. Πρέπει σαν ηγέτης να είσαι κατανοητικός και ευέλικτος στις ανάγκες των εργαζομένων.

Θα υπάρξουν μέρες που τα παιδιά θα είναι άρρωστα. Που θα πρέπει να να γίνουν εγγραφές σε σχολεία, που θα πρέπει κάποιος να πεταχτεί για λίγο στην τράπεζα. Δείξε κατανόηση και μην μεταφέρεις τύψεις στο προσωπικό σου. Βοήθησε τους ανθρώπους σου. Να είσαι σίγουρος ότι θα ανταποδώσουν στο έπακρον αυτή σου την κατανόηση.

 

Ενημερωθείτε καθημερινά από το Carierista

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?