Θέλετε ένα καλό βιογραφικό; 4 απλοί κανόνες

Περισσότερα από 50.000 βιογραφικά την εβδομάδα λαμβάνει η Google. Κάποια από αυτά είναι πανέξυπνα, άλλα είναι απλά και αρκετά είναι σκέτη καταστροφή, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας. Πώς αντιδρούν λοιπόν σε αυτά οι υπεύθυνοι προσλήψεων; Το βέβαιο είναι ότι σε μια αγορά εργασίας απόλυτα ανταγωνιστική, όπως η σημερινή, δεν μπορούν να κάνουν συμβιβασμό στην ποιότητα. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο βιογραφικό. Έτσι, ένα μόνο μικρό λάθος αρκεί ώστε να απορρίψουν αμέσως έναν υποψήφιο, ακόμη κι αν διαθέτει σημαντικά προσόντα και προϋπηρεσία.

«Εδώ και 15 χρόνια συνεχίζω και βλέπω τα ίδια λάθη από τους υποψήφιους, καθένα από τα οποία μπορεί να τους κοστίσει τη δουλειά. Το πιο απογοητευτικό σημείο είναι πως από τα βιογραφικά τους καταλαβαίνω πως πρόκειται για καλούς, ίσως και πολύ καλούς υποψήφιους», επισημαίνει ο Laszlo Bock, SVP, People Operations στην Google. «Θα ήθελα να βλέπω υποψήφιους να κερδίζουν δουλειές, παρά να απορρίπτονται», δηλώνει χαρακτηριστικά και, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους υποψηφίους να περάσουν με επιτυχία τον πρώτο έλεγχο του βιογραφικού τους, παρουσιάζει παρακάτω τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι.

Λάθος 1: Τυπογραφικά λάθη

Αυτό φαίνεται λογικό, αλλά συμβαίνει ξανά και ξανά. Μια έρευνα από το CareerBuilder έδειξε πως το 58% των βιογραφικών έχουν τυπογραφικά λάθη. Πράγματι, οι υποψήφιοι που βλέπουν πολλές φορές το βιογραφικό τους πολύ προσεκτικά είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε τέτοιου είδους λάθη, καθώς πηγαίνουν μπρος – πίσω πολλές φορές, προκειμένου να τελειοποιήσουν το βιογραφικό τους για μία ακόμη τελευταία φορά. Κάνοντάς το αυτό, ένα υποκείμενο ή ένα ρήμα δεν ταιριάζει, μια τελεία βρίσκεται σε λάθος σημείο ή οι ημερομηνίες δεν έχουν τη σωστή στοίχιση. Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στα βιογραφικά αποφοίτων MBA.

Τα τυπογραφικά λάθη είναι καταστροφικά, καθώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων τα λαμβάνουν ως έλλειψη έμφασης στη λεπτομέρεια. Πώς μπορείτε όμως να το διορθώσετε αυτό; Διαβάζοντας το βιογραφικό σας από κάτω προς τα πάνω: αλλάζοντας την κανονική ροή διαβάσματος θα σας βοηθήσει να δώσετε έμφαση στην κάθε γραμμή μεμονωμένα. Υπάρχει πάντα και η λύση να διαβάσει κάποιος άλλος το βιογραφικό σας.

Λάθος 2: Μήκος

Ένας πρακτικός κανόνας για το βιογραφικό είναι 1 σελίδα για κάθε 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Σίγουρα είναι δύσκολο να χωρέσει όλη η προϋπηρεσία μέσα σε αυτή τη σελίδα. Όμως, ένα βιογραφικό των 3-4 ή 10 σελίδων δεν θα διαβαστεί προσεκτικά. Ένα συνεκτικό και εστιασμένο βιογραφικό δείχνει την ικανότητά σας να συνθέτετε, να βάζετε προτεραιότητες και να μεταδίδετε τις σημαντικότερες πληροφορίες.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι ο σκοπός ενός βιογραφικού είναι η πρόσκληση για συνέντευξη. Το βιογραφικό είναι το εργαλείο που θα σας την εξασφαλίσει. Από κει και έπειτα, όταν βρεθείτε στο δωμάτιο, το βιογραφικό σας δεν μετράει τόσο πολύ πια. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μικρύνετε το βιογραφικό σας.

Λάθος 3: Μορφοποίηση

Είναι βασικό να εστιάσετε σε ένα καθαρό και ευανάγνωστο βιογραφικό: Το λιγότερο γραμματοσειρά 10, περιθώρια 1,27 cm, άσπρο χαρτί, μαύρο χρώμα γραμματοσειράς, στοιχισμένες στήλες, το όνομα και το επώνυμό σας σε κάθε σελίδα. Αν μπορείτε, δείτε το σε Google Docs και Word, και μετά επισυνάψτε το σε ένα email και ανοίξτε το σε προεπισκόπηση. Η μορφοποίηση μπορεί να χαλάσει, καθώς μετακινείται ανάμεσα σε πλατφόρμες. Καλύτερα λοιπόν να το αποθηκεύσετε σε μορφή PDF για μεγαλύτερη σιγουριά.

Λάθος 4: Ψέματα

Δεν αξίζει να βάλετε ένα ψέμα στο βιογραφικό σας. Ακόμη και CEOs έχουν απολυθεί γι’ αυτό το λόγο. Οι υποψήφιοι λένε ψέματα για τα πτυχία τους (3 μαθήματα για πτυχίο δεν συνεπάγεται πτυχίο), τους βαθμούς τους (χιλιάδες άνθρωποι «κατά λάθος» στρογγυλοποιούν το βαθμό τους προς τα πάνω, αλλά ποτέ προς τα κάτω), για το πού πήγαν σχολείο κ.λπ. Επίσης, οι υποψήφιοι λένε ψέματα για το πόσο καιρό έμειναν στις εταιρείες τους, πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες τους, και για τα αποτελέσματα πωλήσεών τους, πάντα παρουσιάζοντας τα δεδομένα από τη δική τους πλευρά.

Υπάρχουν 2 σοβαρά προβλήματα με τα ψέματα στο βιογραφικό, σύμφωνα με τον Laszlo Bock: 1) Μπορεί εύκολα να σας ανακαλύψουν. Το Internet, οι συστατικές επιστολές, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί σας στο παρελθόν μπορεί να αποκαλύψουν το ψέμα. 2) Τα ψέματα σας ακολουθούν παντοτινά. Πείτε πως λέτε ψέματα στο βιογραφικό σας τώρα και σε 15 χρόνια παίρνετε μια μεγάλη αύξηση και αποκαλύπτεται το ψέμα. Θα απολυθείτε! Και μετά άντε να εξηγήσετε τι συνέβη στην επόμενή σας συνέντευξη.

Τα ψέματα, λοιπόν, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να χαλάσουν την εικόνα του βιογραφικού σας. Γι’ αυτό μην τα χρησιμοποιείτε! Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ψάχνουν τους καλύτερους υποψήφιους της αγοράς, αλλά μόνο αυτοί με τα αληθινά βιογραφικά μπορούν να οδηγηθούν στην πρόσληψη.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?