Μήπως είναι καιρός να ζητήσετε αύξηση;

Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, λογικά έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ζητήσατε αύξηση - ή ίσως ποτέ δεν έχετε ζητήσει. Παραδόξως, δεδομένου του πόσο οι περισσότεροι από εμάς εκτιμούμε τα χρήματα, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ζήτησε ποτέ υψηλότερο μισθό επειδή αισθάνονται άβολα για την έναρξη της συζήτησης ή ανησυχούν για το αν θα ακουστούν άπληστοι ή απλά δεν είναι σίγουροι πώς να ζητήσουν αύξηση.

Το να ζητήσεις βέβαια μια αύξηση στο μισθό είναι μια συνηθισμένη απαίτηση στους εργασιακούς χώρους και εάν αποφύγετε να το κάνετε επειδή δε νιώθετε άνετα, ουσιαστικά παραιτήστε από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό - απλά και μόνο για να αποφύγετε μια συνομιλία που θα μπορούσε να διαρκέσει πέντε λεπτά .

Στο άρθρο αναφέρονται όσα όλα πρέπει να ξέρετε για να ζητήσετε αύξηση, και ελπίζουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμα για να πάρετε περισσότερα χρήματα πολύ σύντομα.

1. Αρχικά πρέπει να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό να ζητήσετε αύξηση.

Ο κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αύξηση. Υποθέτοντας ότι ο διευθυντής σας είναι ακόμη λίγο λογικός ή έχει κάποια προηγούμενη εμπειρία στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, ξέρει ότι είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να ζητούν αύξηση. Αποκλείεται να σκεφτεί: "Τι εξωφρενικό αίτημα" ή να διαπιστώσει ότι "ο Γιώργος τα κάνει όλα για τα λεφτά". Εννοείται ότι εργάζεστε για χρήματα. Αυτό ας θεωρηθεί δεδομένο.

Ακόμη και αν ο προϊστάμενος σας τελικά αρνηθεί, είναι απίθανο να βλάψετε τη σχέση σας με το αίτημά σας, εφόσον (α) δεν ζητάτε ένα ποσό που δεν είναι συγχρονισμένο με την αγορά εργασία σας , και (β) εργάζεστε αποδοτικά. Θα ήταν αδιανόητο να χαλάσουν οι σχέσεις σας επειδή απλώς ζητήσατε να επανεξεταστεί ο μισθός σας.

Σκεφτείτε το με αυτό τον τρόπο: μια αύξηση είναι η αναγνώριση ότι συνεισφέρετε τώρα σε υψηλότερο επίπεδο από όταν ο μισθός σας είχε οριστεί για τελευταία φορά. Μια αύξηση δεν είναι χάρη ή δώρο. Είναι ένας τρόπος για τους εργοδότες να πληρώσουν δίκαιη αντιμισθία για την εργασία σας και να σας κρατήσουν εκεί, γιατί αλλιώς τελικά θα θελήσετε να βρείτε μια διαφορετική δουλειά που σας πληρώνει ανταγωνιστικά.

2. Εάν εργαστήκατε αποδοτικά για ένα χρόνο από τη στιγμή που ο μισθός σας έχει οριστεί για τελευταία φορά, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε αύξηση.

Ορισμένες εταιρείες επανεξετάζουν το μισθό των υπαλλήλων από μόνες τους κάθε χρόνο, συχνά δε, οι αυξήσεις είναι συνδεδεμένες με τις αξιολογήσεις του προσωπικού. Αλλά οι περισσότερες εταιρείες δεν θα φέρουν το θέμα των αυξήσεων από μόνες τους, οπότε θα χρειαστεί να μάθετε πώς να το ανακινήσετε μόνοι σας.

Σε γενικές γραμμές, εάν έχει περάσει ένα έτος ή περισσότερο από τότε που ο μισθός σας αυξηθηκε για τελευταία φορά και εάν έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι λογικό να ζητήσετε να επανεξετάσετε την αμοιβή σας τώρα.

Αλλά αν ο μισθός σας αυξήθηκε κάποια στιγμή κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το να περιμένετε κι άλλη αύξηση πριν την πάροδο ενός έτους, δεν είναι ρεαλιστικό και είναι πιθανό να κριθεί ως άκαιρο. Το ίδιο ισχύει και αν δεν έχετε συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στην εταιρεία σας. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως το αν η δουλειά σας αποδείχτηκε τελικά πολύ πιο ​​διαφορετική και απαιτητική από ό,τι σας παρουσιάστηκε κατά την πρόσληψή σας ή αν ο προϊστάμενος σας ξαφνικά, σας ζητήσει να ταξιδεύετε το 75% του χρόνου σας ενώ εσείς είχατε υπογράψει για ένα ρόλο με λίγα ταξίδια. Αλλά πλην εξαιρέσεων, περιμένετε να περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που ο μισθός σας αυξήθηκε πριν ζητήσετε να επανεκτιμηθεί.

Και φυσικά, το το να παράγετε "εξαιρετική δουλειά" έχει σημασία. Αν έχετε κάνει πολλά λάθη ή ο προϊστάμενός σας δεν φαίνεται ευχαριστημένος με την εργασία σας, είναι πιθανό το αίτημά σας για αύξηση να μην πάει τόσο καλά, και κινδυνεύετε να φανείτε ότι δεν αξιολογείτε ορθά και με ακρίβεια την δική σας απόδοση .

3. Μάθετε πόσο αμοίβονται οι υπάλληλοι του τομέα σας.

Αν δεν ξέρετε τι συμβαίνει με τους μισθούς στην αγορά εργασία σας - και ειδικά στη γεωγραφική περιοχή σας, (καθώς μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανά περιοχή) πρέπει να το μάθετε πριν ζητήσετε περισσότερα χρήματα. Εάν αποδειχθεί ότι είστε ήδη στην κορυφή της αγοράς, θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την αύξηση, ενώ αν διαφανεί ότι πληρώνεστε λιγότερο από άλλες εταιρείες αυτό θα είναι μια σημαντική πληροφορία και επιχείρημα αύξησης.

Μόλις έχετε μια καλή ιδέα για τους μισθούς του τομέα σας, πρέπει να κάνετε μια έρευνα για το πώς ο εργοδότης σας χειρίζεται γενικότερα το θέμα των μισθών. Μερικοί εργοδότες τηρούν αυστηρές πολιτικές σχετικά με το πόσο μεγάλη αύξηση μισθών μπορεί να πάρει ο καθένας, ή σπάνια δίνουν σε κάποιον περισσότερο από 5% αύξηση. Άλλοι είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο γενναιόδωροι. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς η εταιρεία σας χειρίζεται τις αυξήσεις, ώστε να ξέρετε τι είναι εφικτό και τι όχι.

Μιλώντας για το πώς ο εργοδότης σας χειρίζεται το θέμα των μισθών: Αν, κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, διαπιστώσετε ότι οι άνδρες στο γραφείο σας αμοίβονται καλύτερα από τις γυναίκες για την ίδια εργασία, τότε υπάρχει σοβαρό εταιρικό πρόβλημα και για αυτό θα ήταν καλύτερα να είστε βέβαιοι ότι λαμβάνετε δεδομένα τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες.

4. Προσέξτε ιδιαίτερα το timing του αιτήματος.

Πρόκειται να προσεγγίσετε τον διευθυντή σας για να ζητήσετε αύξηση και ο διευθυντής σας είναι ένας άνθρωπος με φυσιολογικά ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητήσετε να μιλήσετε για το μισθό σας όταν έχει περάσει μια πιεστική ή κακή μέρα ή όταν είναι νευρικός και αγχώδης για τις επικείμενες περικοπές του προϋπολογισμού. Από την άλλη, αν μια μέρα έχετε σώσει μια συμφωνία με ένα καλό πελάτη ή εάν ο προϊστάμενος σας φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος με σας τον τελευταίο καιρό, τώρα θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσετε την αύξησή σας.

5. Συναντηθείτε με τον προϊστάμενό σας και παρουσιάστε τους λόγους που αιτήστε αύξησης

Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι θα πρέπει να κάνουν μια λεπτομερή παρουσίαση για το λόγο που αξίζουν περισσότερα χρήματα με παρουσιάσεις PowerPoint και σελίδες σημειώσεων. Θεωρούμε άσκοπη και υπερβολική μια τέτοια ενέργεια, αφού τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο αρκεί:

"Εκτιμώ πραγματικά τις ευκαιρίες που μου δώσατε για μεγαλύτερες ευθύνες, όπως οι X και Y. Έχω φέρει σπουδαία αποτελέσματα σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και κάλυψα όλους τους στόχους που δημιουργήσαμε. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την προσαρμογή του μισθού μου ώστε να αντανακλά αυτό το υψηλότερο επίπεδο συνεισφοράς; "

«Ελπίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για το μισθό μου. Έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία μου αύξηση και από τότε έχω αναλάβει πολλές νέες ευθύνες. Διαχειρίζομαι όλους τους copywriters μας και μάλιστα κατάφερα να εξομαλύνω αυτό το μακρόχρονο ζήτημα με την ομάδα σχεδιασμού, η οποία κατέληξε να μας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο και χρήμα τους τελευταίους μήνες. Νομίζω ότι τα πράγματα πάνε πραγματικά καλά και θα ήθελα να μιλήσουμε για μια δικαιολογημένη αύξηση του μισθού μου.".

Μια συμβουλή: Εάν γνωρίζετε ότι ο προϊστάμενός σας θα χρειαστεί να αποταθεί για την αύξησή σας σε κάποιον ανώτερό του, όπως ο δικός του διευθυντής ή ο HR manager, μπορείτε να το καταστήσετε ευκολότερο, αφήνοντάς του μια σύντομη λίστα με τα βασικά σημεία του αιτήματός σας. Κρατήστε τη λίστα σύντομη, με σημεία κλειδιά που υπογραμμίζουν τις σημαντικότερες νέες σας ευθύνες ή επιτεύγματα. Εάν έχετε στοιχεία σχετικά με τους ανταγωνιστικούς μισθούς άλλων εταιρειών, θα μπορούσατε να το συμπεριλάβετε και αυτό.

6. Τέλος, να είστε προετοιμασμένοι με μια απάντηση εάν η εταιρεία αρνηθεί την αύξηση.

Εάν ζητήσετε αύξηση και η απάντηση είναι αρνητική, τίποτε δεν έχει χαθεί. Αυτή είναι μια τέλεια ευκαιρία να ρωτήσετε τι θα χρειαστεί να κάνετε για να υπάρξει αύξηση στο μέλλον. Ένας σωστός διευθυντής θα πρέπει να είναι σε θέση να σας εξηγήσει τι θα πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε περισσότερα - κάτι που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από το να "πάρετε περισσότερες πρωτοβουλίες" να "σταματήσετε να αποξενώνεστε από όλους τους συναδέλφους σας" και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια, μπορείτε να αξιολογήσετε αν είστε σε θέση και επιθυμείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ο διευθυντής σας καθόρισε. Και αν ο διευθυντής σας δεν είναι σε θέση να σας δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς μπορείτε να κερδίσετε αύξηση στο μέλλον, αυτό μάλλον αποτελεί σημάδι ότι αν θέλετε περισσότερα χρήματα, ίσως χρειαστεί να φύγετε για να τα πάρετε από κάπου αλλού.

Για να δείτε όλες τις θέσεις εργασίας στην Κύπρο, πατήστε ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για εργασία στην Κύπρο, εγγραφείτε δωρεάν στο Carierista ως χρήστης ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για προσωπικό στην Κύπρο, εγγραφείτε ως εργοδότης ΕΔΩ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?