6 tips για να κάνετε το 2020 την καλύτερη σας χρονιά

Περνούμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου και είναι απολύτως φυσιολογικό να σκεφτόμαστε όλες εκείνες τις αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας το 2020. Είναι προτιμότερο αντί για μεγάλες αποφάσεις και όνειρα, τα οποία συνήθως καταρρέουν μέχρι τα μέσα του Γενάρη, να θέσετε σαφείς τόχους και σχέδια για τη ζωή σας και την καριέρα σας.
Αντί να πείτε κάτι ασαφές και γενικό, του τύπου "θα τρώω υγιεινά" ή "θα είμαι πιο θετικός/ή" θέστε μετρήσιμους στόχους οι οποίοι μπορούν να αναλυθούν σε επιμέρους σημεία. Επίσης, ενώ μπορείτε να προσπαθήσετε για συνολική βελτίωση, επιλέξτε ένα ή δύο πράγματα για να εστιάσετε πραγματικά.
Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις από την ομάδα του Carierista!

1.Επαναξιολογήστε τις προτεραιότητές σας

Ήρθε η ώρα να καθίσετε κάτω και να θέσετε μερικές σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σας. Πώς ξοδεύετε την ημέρα σας; Κάνετε τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για σας; Περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας με τους ανθρώπους που αγαπάτε - ή σπαταλάτε την ενέργειά σας σε πράγματα που δεν θα έχουν σημασία δύο μέρες από τώρα; Ίσως να εκπλαγείτε από αυτό που θα ανακαλύψετε.
Γίνετε πραγματικά ειλικρινής με τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι επώδυνο να το κάνετε, αλλά αξίζει τον κόπο. Μήπως μεταφέρετε την επαγγελματική πίεση και στρες στο σπίτι σας; Μήπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σας κλέβουν χρόνο και προσοχή τα οποία θα μπορούσατε να δώσετε σε αγαπημένα πρόσωπα και στην προσωπική επαφή; Εντοπίστε κάποια πράγματα τα οποία κρύβετε κάτω από το χαλί και κάντε εκείνες τις αλλαγές που θα δώσουν περισσότερο νόημα στη ζωή σας.

2,Γίνετε ειλικρινείς όσον αφορά στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους

Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να ταιριάζαμε όλοι με όλους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι με μερικούς ανθρώπους απλά δεν ταιριάζετε. Μπορείτε ακόμα και να αγαπάτε ένα άτομο αλλά ταυτόχρονα να διατηρείτε μια υγιή απόσταση. Ναι, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να θέσει όρια όταν ορισμένες σχέσεις, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές, σας προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορείτε επίσης να είστε ξεκάθαροι σε κάποια άτομα για τις συμπεριφορές τις οποίες δεν είστε διατεθειμένοι να ανέχεστε άλλο. Παρά να υπομένετε έναν ακόμα χρόνο, καλύτερα να έχετε μια άβολη αλλά ειλικρινή συζήτηση δέκα λεπτών.

3.Μειώστε τα χρέη σας

Είναι ένα θέμα που επηρεάζει την ψυχολογία και την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Με σωστό όμως προγραμματισμό και με βοήθεια από άτομα που κατέχουν καλύτερα το θέμα "οικονομική διαχείριση" μπορεί να αντιμετωπιστεί. Καταγράψτε όλα τα δάνεια και όλες τις πιστωτικές σας. Εντοπίστε αν όντως κάνετε σπατάλες σε ανούσια πράγματα και περιορίστε κάποια έξοδα. Ενδεχομένως να στερηθείτε κάποιες συνήθειες και απολαύσεις, αλλά το συναίσθημα του να μη χρωστάτε σε κανέναν στο τέλος, θα σας αποζημιώσει.

4.Κάνετε περισσότερα από αυτά που σας κάνουν χαρούμενους

Δεν μπορούμε πάντοτε να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν. Γνωρίζουμε όμως ότι η εμπλοκή σε ορισμένες δραστηριότητες μας γεμίζει με χαρά και όρεξη για ζωή. Γεμίστε λοιπόν όσο μπορείτε τη ζωή σας το 2020, με τα πράγματα αυτά που σας κάνουν πιο χαρούμενους.
Αγαπάτε να διαβάζετε και να συζητάτε για βιβλία; Γίνετε μέλος σε μια λέσχη βιβλίου! Είστε μανιακοί με τα κρασιά; Δημιουργήστε ένα blog και αξιολογήστε ένα κρασί τη βδομάδα. Ξέρετε ποια είναι η δουλειά των ονείρων σας; Εκπαιδευτείτε κατάλληλα, βρείτε έναν μέντορα και κάντε ό,τι χρειάζεται για να την αποκτήσετε (δημιουργήστε Προφίλ στο Carierista για να ανεβάσετε τις πιθανότητές σας). Σας αξιζει να ειστε χαρούμενοι!

5.Ξεκινήστε να λέτε όχι

Κάθε μέρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα εκατομμύριο αιτήματα και, τις πιο πολλές φορές, λέμε αυτόματα ναι. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να πούνε ναι, ακόμα κι αν δεν το θέλουνε. Τότε, καταλήγουν να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν, νιώθωνας έτσι πιεσμένοι και ανικανοποίητοι. Τι θα συνέβαινε όμως αν αρχίζατε να λέτε κάποια όχι;
Δε σας λέμε βέβαια να λέτε όχι σε καθετί που δε σας αρέσει καθώς πολλά πράματα οφείλουμε να τα κάνουμε παρόλο που δε μας αρέσουν (σε κανένα δεν αρέσει να πληρώνει φόρους για παράδειγμα), αλλά εάν πχ μισείτε συναντήσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους για μεσημεριανό γεύμα ή αν δε θέλετε να πάτε στην επίδειξη τάπερ της θείας της φίλης σας, απλώς πείτε όχι. Μπορεί να είναι παράξενο ή και δύσκολο τις πρώτες φορές αλλά, με την εξάσκηση, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ορίσετε σαφή όρια (και να παραμείνετε πιστοί σε αυτά).

6.Απλοποιήστε, απλοποιήστε, απλοποιήστε

Η σύγχρονη ζωή κυλά με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Ενώ είναι υπέροχο που η τεχνολογία μας έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, έχουμε αρχίσει να αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα πρέπει (αυτό είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μάθουμε να λέμε όχι!). Επιπλέον, τα σπίτια, και οι χώροι εργασίας μας είναι συχνά γεμάτοι, γεγονός που δε μας αφήνει να ηρεμήσουμε.
Φέτος, προσπαθήστε να απλοποιήσετε τη ζωή σας. Μειώστε τις υποχρεώσεις σας και, όταν περνάτε χρόνο με κάποιον, εστιάστε μόνο σε αυτόν. Σε ελάχιστο χρόνο, μπορεί να παρατηρήσετε τον εαυτό σας πιο ήρεμο και πιο ικανό να συγκεντρωθεί.


Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, αντί για μεγαλόπνοα σχέδια και βαρύγδουπες δηλώσεις, θέστε ξεκάθαρους και υλοποιήσιμους στόχους για την προσωπική σας ζωή και την καριέρα σας. Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε και, στη συνέχεια, να το σχεδιάσετε με βήματα που είναι λογικά και εφικτά. Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες και, όταν σκοντάφτετε, σηκωθείτε ξανά και επιστρέψτε στην πορεία προς το στόχο. Η ζωή είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι. Κάντε το 2020 την καλύτερή σας χρονιά μέχρι σήμερα.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?