Tips για να βελτιώσεις το βιογραφικό σου

 

Η απαιτητική αγορά εργασίας, ο έντονος ανταγωνισμός  και οι πολυδιάστατες θέσεις εργασίας επιτάσσουν, πιο πολύ από ποτέ, την ανάγκη για ένα ελκυστικό και αλάνθαστο βιογραφικό σημείωμα. Η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας πρέπει να γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος με αρτιότητα. Το βιογραφικό είναι η αρχή της διεκδίκησης μιας θέσης και πρέπει να προβάλλει ξεκάθαρα τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου με στόχο να ξεχωρίσει από τα εκατοντάδες βιογραφικά που βρίσκονται στα χέρια του recruiter. Μέσα σε μόλις 5 δευτερόλεπτα -αυτός είναι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του για κάθε βιογραφικό- θα σχηματίσει εικόνα για σένα και θα αποφασίσει αν είσαι κατάλληλος για τη θέση ώστε να σε καλέσει για συνέντευξη.

Ακολουθούν λοιπόν, σημαντικά tips τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις στο βιογραφικό σου.

 

Καθαρή διάταξη και περιεχόμενο χωρίς λάθη

Δώσε πλεονέκτημα στο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας ένα απλό και καθαρό στο μάτι design, με συνοχή στα διαστήματα, στο φόντο και στο μοτίβο που χρησιμοποιείς. Πρόσεξε και την κάθε λεπτομέρεια! Τα ορθογραφικά λάθη, η μπερδεμένη σύνταξη και έκφραση των προτάσεων δε συγχωρούνται.

 
Χρονολογική συνοχή και αλήθειες

Περίγραψε χωρίς κενά και αναλήθειες την επαγγελματική και ακαδημαϊκή σου ιστορία, με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας πάντα από το πιο πρόσφατο. Η ομαλή ροή και η έμφαση των δυνατών σου σημείων, που έχουν άμεση σχέση με τη θέση, διευκολύνουν τον αναγνώστη να τα εντοπίσει.  

 

Μίλησε για τα αποτελέσματα και όχι για τις αρμοδιότητές σου

Χρησιμοποίησε λέξεις και εκφράσεις οι οποίες δείχνουν την αποτελεσματικότητά σου σε προηγούμενες θέσεις. Στην περιγραφή της επαγγελματικής σου εμπειρίας να είσαι συγκεκριμένος, ακριβής και ξεκάθαρος για το τι έχεις πετύχει. Απέφυγε τις γενικότητες και συμβουλεύσου την περιγραφή της θέσης που σε ενδιαφέρει για να χρησιμοποιήσεις λέξεις από εκεί.

 

Δεξιότητες - κλειδιά

Τόσο οι τεχνικές σου δεξιότητες (hard skills) όσο και οι ήπιες δεξιότητες (soft skills), να εμφανίζονται σε όλο το βιογραφικό και όχι απαραίτητα σε μια ξεχωριστή ενότητα. Τόνισε αυτές που σχετίζονται με τη θέση εργασία που σε ενδιαφέρει. Απέφυγε κλισέ λέξεις όπως «δημιουργικός», «οργανωτικός» κοκ.

 

Μαριγώργια Βοσκαρίδου

Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

 

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?