Μήπως εργάζεστε για έναν μπούλη;

Αν σκεφτεί κάποιος να δώσει έναν ορισμό για τον Ηγέτη, θα έλεγε ότι ηγέτης είναι το άτομο που δε σταματά ποτέ να μαθαίνει, που εμπνέει τους ανθρώπους του για να παρουσιάζουν τον καλύτερο τους εαυτό και που οι ενέργειές του είναι πάντα στη βάση του τι είναι καλό για την επιχείρηση και το προσωπικό της.

Η πιο πάνω περιγραφή όμως, στα μάτια πολλών εργαζομένων μοιάζει με μυθολογικό πρόσωπο όπως οι μονόκεροι και τα φτερωτά άλογα, καθώς τέτοιους ηγέτες δεν τους είδαν ποτέ στους εργασιακούς χώρους. Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας είναι διάφορων τύπων και δεν είναι όλοι τους συναισθηματικά υγιείς ή καλοπροαίρετοι. Εάν εργάζεστε για έναν προϊστάμενο που ασκεί την εξουσία διά της θέσης του, που παίρνει εκείνος τα μπράβο για τις καλές ιδέες και τη σκληρή δουλειά των άλλων ενώ ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για τα λάθη του / της, τότε ανήκετε στην μεγάλη εκείνη ομάδα των ανθρώπων που εργάζονται για αφεντικά που ασκούν εκφοβιστική συμπεριφορά. Ή πιο κοινώς, εργάζεστε για έναν μπούλη.

Το να είσαι το αφεντικό σε μια δουλειά, δεν εξασφαλίζει ότι είσαι και ο ιδανικός για τη θέση, όπως ακριβώς το να έχεις πολλά παιδιά δε σε κάνει καλό γονιό. Ακόμη και αν ξεκινούν με καλή πρόθεση, οι ηγέτες μπορεί να καταχραστούν την εξουσία τους. Με το πρόσχημα της πίεσης και των προθεσμιών μπορεί να γίνουν σκληροί, αγενείς και παράλογα απαιτητικοί. Μπορεί να συμπεριφέρονται απαξιωτικά όταν θεωρούν τους εαυτούς τους ως αδιαμφισβήτητους ηγέτες και παντογνώστες. Άλλοι βέβαια, είναι απλά μπούληδες που κακομεταχειρίζονται τους άλλους απλά επειδή είναι σε θέση να το κάνουν.

Ένας κακός ηγέτης δεν εξασφαλίζει ότι μια επιχείρηση θα αποτύχει, αλλά σίγουρα διασφαλίζει ότι η εταιρεία του δεν αποδίδει στο βαθμό που θα μπορούσε. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται για κακά αφεντικά καθώς δεν έχουν (ή νομίζουν ότι δεν έχουν) άλλη λύση.

Μήπως εργάζεστε για έναν μπούλη;
Το να είσαι μπούλης, είναι ένας ρόλος. Λίγοι μπούληδες ασκούν εκφοβιστική συμπεριφορά σε όλους. Συνήθως το κάνουν σε όσους μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν για θύματα, άτομα αδύνατα, ανασφαλή, που δεν μπορούν να αμυνθούν για διάφορους λόγους. Το κάνουν γιατί είναι και οι ίδιοι ανασφαλείς και προσπαθούν να θρέψουν το ασθενικό τους Εγώ.

Πως αντιδρώ;
Για να πραγματοποιείται η εκφοβιστική συμπεριφορά χρειάζονται δύο μέρη: έναν που την ασκεί και έναν που την ανέχεται. Συνήθως τα θύματα νιώθουν ανήμπορα να αντιδράσουν. "Μήπως αν απαντήσω θα χάσω τη δουλειά μου;". "Μήπως αν μιλήσω, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα;". "Δεν μπορώ να κάνω κάτι, έχω λογαριασμούς, δάνεια, έξοδα". Ή ακόμα χειρότερα υπάρχουν και τα άτομα που έχουν καταβληθεί ψυχολογικά και κατηγορούν τους εαυτούς τους: "Το αξίζω αυτό, πάλι χάλια τα έκανα".

Το τέλος του εκφοβισμού.
Ο εκφοβισμός δε θα σταματήσει μια καλή μέρα που ως εκ θαύματος, ο μπούλης θα αρχίσει να συμπεριφέρεται λογικά και ανθρώπινα. Αν δεν αντιδράσει το θύμα, ο εκφοβισμός θα συνεχίσει επ' άπειρον.
Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε κατ' ιδίαν στον προϊστάμενό σας. Να του εξηγήσετε πώς νιώθετε. Υπάρχουν περιπτώσεις που όντως κάποιος ή κάποια να μην αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του/της είναι προβληματική. Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος, προτού προχωρήσετε σε πιο δραστικά μέτρα.
Μπορείτε επίσης να κάνετε σωστή διάγνωση του προβλήματος. Μήπως ο εκφοβισμός συμβαίνει μόνο σε σας ή συμβαίνει και σε άλλους υπαλλήλους; Αν ο μπούλης είναι και αυτός υπάλληλος στην εταιρεία μπορείτε να απευθυνθείτε στους ιδιοκτήτες συλλογικά. Να τους εξηγήσετε το πρόβλημα και να τους αφήσετε αυτούς να αποφασίσουν. Αν όμως το αφεντικό είναι και ιδιοκτήτης, ή αν οι ιδιοκτήτες παρόλο που τους κατατοπίσετε πλήρως για το πρόβλημα, δεν παίρνουν μέτρα, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.
Αν οι προσπάθειες σας για εξάλειψη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας σας, δεν αποδίδουν καρπούς, τότε ίσως να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για να φύγετε από τη δουλειά σας.

Συζητήστε το με την οικογένειά σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε. Προετοιμάστε τους για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. Ξεκινήστε το ψάξιμο (αθόρυβα) για μια νέα δουλειά (στο www.carierista.com πάντα). Και επιτέλους φύγετε.

Δώστε τέλος στην εκφοβιστική συμπεριφορά. Είναι δικαίωμά σας. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

 

ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ; 
Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.

 

ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;
Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.

Για τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις χρηστών και εταιρειών πάτησε εδώ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?