Ο απόλυτος οδηγός προς Ελλαδίτες που το σκέφτονται για δουλειά στην Κύπρο

«Πληροφορίες προς Ελλαδίτες που ενδιαφέρονται για εργασία στην Κύπρο»

Ελλάδα και Κύπρος έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, ιδιαίτερα αν μιλάμε για κουλτούρα, τρόπο ζωής και συνήθειες. Οι διαφορές βέβαια που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην Κύπρο που στην παρούσα φάση φαίνεται πως έχει να προσφέρει ποιοτική και καλύτερη ζωή. Ειδικότερα όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, στο νησί της Αφροδίτης οι Ελλαδίτες μπορούν να εξασφαλίσουν δουλειά, αναλόγως των προσόντων τους, σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με πολύ ελκυστικά πακέτα μισθών και επιπρόσθετων ωφελημάτων όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, ταμείο προνοίας και ασφαλιστικά πακέτα. 

Δείτε στην ιστοσελίδα www.carierista.com εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλες τις πόλεις της Κύπρου για όλες τις ειδικότητες.

Η οικονομική κρίση του 2009 στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η γρήγορη ανάκαμψη της Κύπρου από την πρόσφατη οικονομική κρίση του 2013, έσπρωξε στην οικονομική μετανάστευση πολλούς Ελλαδίτες που θεώρησαν πως θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην αγορά εργασίας της Κύπρου.  Η τελευταία απογραφή πληθυσμού του 2011 κατέγραψε 29,321 Ελλαδίτες κάτοικους και συγκριτικά με την απογραφή του 2001, μέσα σε μια 10ετία σημειώθηκε ποσοστό αύξησης της τάξης του 67,95% (πηγή Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου - ΥΣΤΑΤ). Η επόμενη απογραφή πληθυσμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2021, όπου θα έχουμε και τα πιο πρόσφατα αριθμητικά δεδομένα. Σύμφωνα με, επίσης, στοιχεία της ΥΣΤΑΤ υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος Ελλαδιτών που απορροφώνται στην αγορά εργασίας της Κύπρου για το έτος 2017-2018 ανέρχεται στις περίπου στις 19,000-20,000.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εργαστούν την Κύπρο χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσο οφείλουν να προβούν στις πιο κάτω ενέργειες εάν στόχος τους είναι η παραμονή και η επαγγελματική αποκατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία:

Έκδοση Βεβαίωσης Εγγραφής που πρέπει να υποβληθεί εντός 4 μηνών από την ημερομηνία άφιξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Όταν εξασφαλίσουν εργασία πρέπει να πάρουν Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαδικασία που πιθανότατα θα αναλάβει ο εργοδότη τους. Απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία συνοδεύουν την αίτηση για έκδοση βεβαίωσης εγγραφής για σκοπούς απασχόλησης, είναι το δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, 2 φωτογραφίες (λαμβάνονται επί τόπου) και καταβολή του ποσού του τέλους εγγραφής. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τομέα Μετανάστευσης.

 

Είναι ωστόσο, πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι  υπάρχουν επαγγελματικές ειδικότητες, των οποίων η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ρυθμίζεται από το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο και τα αρμόδια σώματα. Συνεπώς, όσοι θέλουν να εξασκήσουν στην Κύπρο επαγγέλματα όπως δικηγόρος, ιατρός, λογιστής, επιστήμονας μηχανικός, ξεναγός, ηλεκτρολόγος κ.ο.κ., πρέπει να πληρούν τα προσόντα και απευθυνόμενοι στο αντίστοιχο σώμα, να ακολουθούν την προκαθορισμένη διαδικασία για εξασφάλιση επαγγελματικής άδειας.

Μείζονος σημασίας για κάποιον που αποφασίζει να μεταβεί σε μια άλλη χώρα για άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, είναι βέβαια ο μισθός και οι ευκαιρίες ανέλιξης που θα του προσφερθούν. Σύμφωνα με το Τμήμα Εργασιακών σχέσεων «Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο καλύπτει συγκεκριμένα επαγγέλματα, δεν υπάρχει δηλαδή ένας εθνικός κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα. Σήμερα, είναι σε ισχύ το περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα του 2012». Ο κατώτατος μισθός για συγκεκριμένα επαγγέλματα (γραφέας, πωλητής, φροντιστής κοκ.) ανέρχεται στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 ακαθάριστα. Όλες οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μισθολογική κλίμακα καθορίζεται από τις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης σε αντιστοιχία με τα προσόντα του υποψηφίου.

Ο τομέας των υπηρεσιών στην Κύπρο κατέχει το ψηλότερο ποσοστό απασχόλησης με το μέσο όρο για το έτος 2017 να ανέρχεται στο 69,9% και για το 2018 στο 70,9% (πηγή ΥΣΤΑΤ). Ο τουρισμός, η ναυτιλία και γενικότερα η γαλάζια οικονομία, ο κατασκευαστικός καθώς και ο χρηματοοικονομικός τομέας αποτελούν πόλο έλξης για απασχόληση τόσο από Κύπριους πολίτες αλλά και Ευρωπαίους. Έτσι και οι Ελλαδίτες με την ανάλογη εκπαίδευση και κατάρτιση έχουν την ευκαιρία να απορροφηθούν σε σχετικές θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα μπορεί κανείς να βρει στις πόλεις της Κύπρου την καθημερινότητα που ψάχνει καθώς και το ανάλογο επίπεδο και κόστος ζωής. Η επιλογή για εγκατάσταση και επαγγελματική αποκατάσταση, βρίσκεται  κυρίως ανάμεσα στην πρωτεύουσα Λευκωσία καθώς και στις παραλιακές πόλεις όπως η επαρχία Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Η Λευκωσία και η Λεμεσός έχουν το ψηλότερο κόστος ζωής αλλά και τις περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης, με τη δεύτερη να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και τους επενδυτές να βλέπουν τις προοπτικές εξέλιξης της πόλης αυτής. Ακολουθεί η Λάρνακα, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αερολιμένας με την ονομασία «Γλαύκος Κληρίδης» που παρέχει επίσης αξιόλογες ευκαιρίες με χαμηλότερο κόστος ζωής. Οι δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασία στον τομέα του Τουρισμού και των Ξενοδοχειακών με ολοκληρωμένα πακέτα απασχόλησης . Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στην Πάφο, που επιπρόσθετα διαθέτει αερολιμένα και χαρακτηρίζεται από τεράστια πολιτιστική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είχε τον τιμητικό τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017.

Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους Ελλαδίτες προσφέροντάς τους αξιόλογή και ποιοτική καθημερινότητα με ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Από την άλλη η τεχνογνωσία που διαθέτουν και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν, τους βοηθούν να αποδίδουν στο μέγιστο και να πραγματοποιούν με επιτυχία τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν τις ανέσεις και τα ωφελήματα που απλόχερα του παρέχει το νησί της Κύπρου.

 

Μαριγιώργια Βοσκαρίδου
Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας (MSc, GCDF)

 

LIGNUM VITAE | Συμβουλευτική & Εκπαίδευση

Γουόλτερ Γκρόπιους 41Β, 3076 Λεμεσός

+357 99 233 990 | info@lignumvitae.eu | www.lignumvitae.eu

Facebook: @Lignumvitae.eu

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?