9+1 tips για τη δημιουργία του τέλειου Βιογραφικού Σημειώματος

 

Η δημιουργία ενός καλού Βιογραφικού Σημειώματος δε μας εγγυάται την απόκτηση μια θέσης εργασίας. Το να αποστέλνεις όμως ένα κακό βιογραφικό, αποτελεί εγγύηση για την μη απόκτηση της θέσης. Ένα καλό βιογραφικό θα πείσει τους επικεφαλής του Ανθρωπίνου Δυναμικού των εταιρειών να σε καλέσουν για συνέντευξη. Αν επιθυμείς να εργοδοτηθείς σε μια θέση που σε ικανοποιεί, επιβάλλεται να έχεις ένα καλό βιογραφικό.

Αν δυσκολεύεσαι να γράψεις το τέλειο Βιογραφικό, δε μας εκπλήσσει. Περίπου το 76% των ενδιαφερόμενων για θέσεις εργασίας, δε νιώθουν άνετα με το βιογραφικό τους.
Το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό σημείωμα που θα αφηγείται αποτελεσματικά την ιστορία σου. Την ιστορία που θα πείσει τις εταιρείες να θέλουν να σε δουν.

1. Στοιχεία Επικοινωνίας
Αν και το σκέλος αυτό του Βιογραφικού φαίνεται προφανές, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να σε προβληματίσουν.Για παράδειγμα, πώς θα εμφανίσεις το όνομά σου; Σχεδιάζεις να βάλεις το υποκοριστικό σου (πχ Χάρης) ή το ολοκληρωμένο σου όνομα (πχ Χαράλαμπος); Ό,τι και αν διαλέξεις, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς την ίδια ονομασία σε όλα τα επαγγελματικά σου προφίλ, όπως οι επαγγελματικές κάρτες, το προφίλ στο Carierista, στο blog σου και αλλού. Επίλεξε ένα email και ένα τηλέφωνο που θα περιλαμβάνονται πάντα τα ίδια στο Βιογραφικό.

2. Διαδικτυακή παρουσία
Το 93% των εργοδοτών ή των Υπεύθυνων Ανθρωπίνου Δυναμικού θα ελέγξουν τα προφίλ σου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πριν αποφασίσουν να σε καλέσουν για συνέντευξη. Γι' αυτό το λόγο και προκειμένου να τους γλιτώσεις χρόνο, μπορεί να περιλάβεις στο Βιογραφικό σου τα URL για το προφίλ σου στο FB, στο Carierista κτλ.

3. Προσάρμοσε το Βιογραφικό σου
Μη στέλνεις παντού το ίδιο Βιογραφικό. Διάβασε προσεχτικά την περιγραφή των καθηκόντων των αγγελιών, και τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση και προσάρμοσε ανάλογα το βιογραφικό σου για να καλύπτει τις ανάγκες τις θέσεις. Δώσε έμφαση υπογραμμίζοντας τις δεξιότητες εκείνες που θα αποτελούν πλεονέκτημα για την κάλυψη της θέσης.

4. Τεχνικές δεξιότητες και ικανότητες
Καταγράψτε ολοκληρωμένα όλες τις δεξιότητες στις οποίες είστε καταρτισμένοι και ενδεχομένως θα αποτελούν πλεονέκτημα για την προσφερθείσα θέση. Αυτή η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε. Από τις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μέχρι τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.

5. Επαγγελματική εμπειρία
Ξεκίνησε παρουσιάζοντας την πιο πρόσφατη θέση εργασίας την οποία κατείχες (ή κατέχεις) και συνεχισε με χρονολογική σειρά πηγαίνοντας προς τα πίσω. Το τέλειο Βιογραφικό Σημείωμα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις επαγγελματικές θέσεις που κατείχες τουλάχιστον για τα τελευταία 15 χρόνια.

Για κάθε θέση, σημείωσε τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα εταιρείας (URL που θα παραπέμπει στην εταιρεία).
  • Όνομα θέσης: Αν η θέση είναι πολύ εξειδικευμένη μπορεί δίπλα από τον τίτλο να μπει μια επεξήγηση της θέσης σε παρένθεση.
  • Ημερομηνίες: Περιέλαβε το μήνα και τη χρονιά που ξεκίνησες και τέλειωσες μια δουλειά.
  • Περιγραφή θεσης: Ανάφερε το ρόλο και τις ευθύνες που είχες στην κάθε θέση. Περιέλαβε λεπτομέρειες του τύπου πόσους ανθρώπους είχες υπό τη διοίκησή σου κτλ.
  • Επιτεύγματα: Καταρτίστε μια λίστα με τα επιτεύγματά σας και τη σημαντική σας συμβολή στις επιτυχίες της εταιρείας στην οποία εργαζόσασταν. Τεκμηριώστε αυτή τη συμβολή με αριθμούς αν είναι δυνατόν: για παράδειγμα αναφέρετε πόσα λεφτά εξοικονομήσατε στην εταιρεία σας με μια σας ενέργεια κτλ.

6. Εθελοντική εργασία
Εάν έχετε εθελοντική δράση μπορείτε να την αναφέρετε (ειδικά σε περίπτωση που δεν έχετε ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία). Ειδικά εργασίες εθελοντισμού που σχετίζονται με τους στόχους της εταιρείας στην οποία ενδιαφέρεστε να εργοδοτηθείτε, επιβάλλεται να αναφερθούν. Εάν είστε νέοι στην αναζήτηση εργασίας συμπεριλάβετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες αναλάβατε κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σας χρόνων.

7. Γλώσσες
Η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας και πρέπει να προστεθούν στο Βιογραφικό σας. Αναφέρετε κάθε γλώσσα που γνωρίζετε και σε ποιο επίπεδο.

8. Εκπαίδευση
Δημιουργήστε ένα αρχείο όλων των σπουδών σας, αρχίζοντας με το πιο πρόσφατο πτυχίο σας. Αναφέρετε το ίδρυμα, τη θέση του, το όνομα του πτυχίου σας, το έτος αποφοίτησής σας και τις βαθμολογίες που σχετίζονται με το πτυχίο σας. Κάντε το ίδιο για όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις που έχετε αποκτήσει ή για τις πρόσθετες κατάρτισης ή τα εργαστήρια που παρακολουθήσατε.

9. Συστάσεις από τρίτους
Έχετε λάβει θετικές κριτικές πελατών ή έχετε μια σύσταση από προηγούμενους εργοδότες σας; Συμπεριλάβετε αυτές τις πληροφορίες στο βιογραφικό σας, αν θεωρείτε ότι θα προσδώσουν περισσότερη ώθηση για μια συγκεκριμένη θέση.

Επαγγελματικό προφίλ στο Carierista
Καθημερινά εκατοντάδες εργοδότες ψάχνουν μέσω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, υποψηφίους μέσω της υπηρεσίας "Find your Ideal Candidate" του Carierista.com. Δημιουργήστε το επαγγελματικό σας προφίλ και καταστείτε ανιχνεύσιμοι σε όλους τους εργοδότες, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες εργοδότησής σας.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?