Πρόσεξε αυτήν την ερώτηση στη συνέντευξη

Γιατί αποχώρησες από την προηγούμενη σου δουλειά;

Μία από τις δημοφιλείς ερωτήσεις στο πλαίσιο συνεντεύξεων, για την οποία καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί. Σκοπός της ερώτησης δεν είναι κανένας άλλος από το να κατανοήσει ο συνεντευκτής τη λογική που κρύβεται πίσω από την αποχώρησή σου και την επιδίωξή σου για τη νέα θέση εργασίας. Είτε εάν οι λόγοι αποχώρησης ήταν θετικοί είτε αρνητικοί, είναι σημαντικό να έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο για την προετοιμασία της απάντησής σου. Εάν δεν έχεις προετοιμαστεί, τότε είναι πιθανόν να αποκαλύψεις περισσότερα από όσα χρειάζεται.

Αρχικά, να είσαι προσεκτικός και να μη διαχειριστείς την ερώτηση αυτή, ως μία ευκαιρία να εκφράσεις τις απόψεις σου για θέματα/ζητήματα που είχες στην προηγούμενη εργασία σου. Ο συνεντευκτής δεν είναι εκεί για να ακούσει τα προβλήματά σου και πολύ πιθανόν όλη η διαδικασία να μην καταλήξει υπέρ σου. Για παράδειγμα εάν αναφέρεις ότι έφυγες από την προηγούμενη εργασία σου, λόγω κάποιας διαφωνίας που είχες με τη διοίκηση, τότε είναι πολύ πιθανόν ο συνεντευκτής να μην σε θεωρήσει ως τον ιδανικότερο υποψήφιο.

Προσπάθησε, λοιπόν, να σκεφθείς τους λόγους για τους οποίους άφησες την προηγούμενη εργασία σου και ενέταξε στην απάντησή σου τη λογική για αυτήν σου την απόφαση. Ακόμη, σύνδεσε αυτό το μέρος της απάντησής σου με τον τρόπο που οδηγήθηκες στο να επιλέξεις να θέσεις υποψηφιότητα για τη νέα θέση εργασίας. Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις ότι είσαι περισσότερο κατάλληλος για αυτήν τη θέση (σε επίπεδο καθηκόντων, δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων) και πως αυτό είναι κάτι που σου δίδαξε η προηγούμενη δουλειά σου.

Απόφυγε να το κάνεις προσωπικό. Τα τυχόν «κουτσομπολιά» που αφορούν σε πρώην εργοδότες και συναδέλφους είναι ανεπίτρεπτα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αντι-επαγγελματικό και αυτό αντανακλά στοιχεία του χαρακτήρα σου. Πολύ πιθανόν, ο συνεντευκτής να θεωρήσει ότι σε μία αντίστοιχη περίπτωση στην εταιρεία του, θα πεις αντίστοιχα αρνητικά σχόλια για τους ίδιους.

Συνεπώς, ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα είναι: «Παρά το γεγονός ότι απολάμβανα τον προηγούμενο μου ρόλο στην Χ εταιρεία, από ένα σημείο και μετά ένιωσα πως δεν υπήρχαν ευκαιρίες εξέλιξης και για αυτόν τον λόγο αναζητώ μία νέα θέση εργασίας», «Αποχώρησα από την προηγούμενη μου εργασία, διότι τα καθήκοντα και οι ευθύνες μου άρχισαν σταδιακά να μεταβάλλονται, σε σημείο που δεν ασχολούμουν πλέον με όσα συνδέονταν με την αρχική περιγραφή της θέσης. Ένιωσα ότι δεν αξιοποιώ πλήρως τις δυνατότητές μου και εφόσον η θέση εργασίας μεταβλήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, αποφάσισα να προσχωρήσω».

Πηγή

Για να δείτε όλες τις θέσεις εργασίας στην Κύπρο, πατήστε ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για εργασία στην Κύπρο, εγγραφείτε δωρεάν στο Carierista ως χρήστης ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για προσωπικό στην Κύπρο, εγγραφείτε δωρεάν ως εργοδότης ΕΔΩ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?