FOMO. Το νέο ψυχολογικό σύνδρομο

 

Τα social media, με τα υπέρ και τα κατά τους, έχουν αναμφίβολα γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Με τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση τους έρχεται ένα περίεργο νέο φαινόμενο που ονομάζεται FOMO (Fear Of Missing Out).

*Γράφει ο Απόστολος Σειρηνίδης

Ο όρος FOMO, που πλέον έχει προστεθεί και στα λεξικά, αναφέρεται στο «φόβο ότι κάτι μπορεί να χάσω», μιας αυξανόμενης μεγάλης ανησυχίας στην σημερινή κοινωνία.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει τα συμπτώματα του ψυχολογικού αυτού συνδρόμου αρκετές φορές. Κουρασμένοι μετά από μια πολυάσχολη εβδομάδα, επιλέγουμε να μείνουμε στο σπίτι ένα βράδυ Παρασκευής και, αθώα, συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο, για να πλημμυρίσουμε από φωτογραφίες και κάθε τύπου αναρτήσεις που μας δείχνουν τι κάνουν και πώς περνούν φίλοι και συγγενείς. Ξαφνικά, το μυαλό μας παγιδεύεται σε μια τρομερή σκέψη: η ζωή των άλλων είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, συναρπαστική ή ικανοποιητική από τη δική μας…

Το FOMO μπορεί να «χτυπήσει» οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Μας αρέσει να μας παρακολουθούν, αλλά εξίσου μας αρέσει και να παρακολουθούμε τη ζωή των άλλων. Όταν αυτό συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να κατακλυστούμε από ποικίλα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, ένταση, θλίψη, ακόμα και ζήλια.

Οι ειδικοί προτείνουν τρεις βασικούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, προτού γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας:

Μάθετε τον εαυτό σας

Εσείς είστε ο «εμπειρογνώμονας» της ζωής σας. Αυτό που απολαμβάνει ένας φίλος μπορεί απλά να μην κάτι που πραγματικά επιθυμείτε ή χρειάζεστε εσείς. Οπότε μην προσπαθείτε πάντα να συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που κάνουν οι άλλοι γύρω σας. Η διαρκής κοινωνική σύγκριση, που μπορεί να πυροδοτήσει η χρήση των social media, αποτελεί μια βασική πηγή άγχους.

Μερικοί από εμάς είμαστε εσωστρεφείς, που απολαμβάνουν να περάσουν μόνοι τους το χρόνο τους και να αντλήσουν ενέργεια από την ηρεμία και τη μοναξιά. Άλλοι είμαστε εξωστρεφείς, που απολαμβάνουν την κοινωνικοποίηση και αντλούν ενέργεια από τις παρέες. Γνωρίστε ποιος τύπος προσωπικότητας σας αντιπροσωπεύει και ποιοι είστε πραγματικά και μην φοβάστε ότι θα «χάσετε» δραστηριότητες που δεν είναι στη φύση σας για να απολαύσετε.

Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας

Η ικανότητα της διαίσθησης είναι εξίσου σημαντική με την αυτογνωσία. Πολλές φορές, το ένστικτό μας εισχωρεί στο υποσυνείδητό. Η διαίσθησή μας τότε χρησιμεύει ως οδηγός για την εσωτερική μας ψυχική γαλήνη.

Αν αποφασίσετε να μείνετε σπίτι ένα βράδυ Παρασκευής, ίσως υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο κάνατε αυτή την επιλογή. Ακολουθήστε τα ένστικτα σας και μάθετε να τα εμπιστεύεστε περισσότερο, χωρίς να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.

Απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας

Στην ταραχώδη καθημερινότητά μας, μερικές φορές ξεχνάμε τη σημασία και την αναγκαιότητα να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Συμφωνήστε με τον εαυτό σας ώστε κάθε μέρα, για κάποιες ώρες, να μένετε offline. Αφιερώνοντας χρόνο στο να χαλαρώσετε και να αποσυμπιέσετε την ένταση είναι κάτι απολύτως απαραίτητο για την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ισορροπία. Απολαύστε το χρόνο με τον εαυτό σας, χωρίς να εστιάζετε σε αυτό που κάνουν οι άλλοι στον κοινωνικό σας κύκλο.

Καλλιεργήστε μια «στάση ευγνωμοσύνης» για αυτό που έχετε. Βρείτε χρόνο για να προγραμματίσετε ένα μασάζ, να απολαύσετε ένα γεύμα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση. Αυτές οι δραστηριότητες αναζωογονούν και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα με ανανεωμένο σθένος και συγκέντρωση.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βιώσετε τα συμπτώματα του FOMO, να θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι. Αυτό το συναίσθημα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στην ολοένα και πιο τεχνολογικά εξοικειωμένη κοινωνία μας. Ενθυμούμενοι, ωστόσο, τις παραπάνω συμβουλές θα μπορείτε να καταπολεμήσετε το φόβο και την αγωνία για το τι κάνουν οι άλλοι, καταλήγοντας να χάσετε όλα όσα συμβαίνουν στη δική σας ζωή…

*Ο Απόστολος Σειρηνίδης είναι Digital Marketing Specialist

Δημοσιεύτηκε στο Thepresident.gr

ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ; 
Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.

ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;
Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.

Για τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις χρηστών και εταιρειών πάτησε εδώ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?