Θέλετε να διώξετε τους καλύτερους υπαλλήλους από την εταιρεία σας; Αν όχι, σταματήστε να κάνετε αυτά τα 5 πράγματα

 

Οι εταιρείες ανά το παγκόσμιο, ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προκειμένου να είναι σίγουρες ότι προσλαμβάνουν τους καλύτερους. Αυτό που ξεχνούν όμως πολλοί εργοδότες, είναι ότι όση προσπάθεια χρειάζεται για να προσελκύσουν κατάλληλο και ικανό προσωπικό, άλλη τόση (αν όχι και μεγαλύτερη) χρειάζεται για να κρατήσουν τα άτομα αυτά στην εταιρεία τους.
Άλλωστε είναι λογικό. Όσο πιο ικανός είναι ένας υπάλληλος, τόσο πιο περιζήτητος είναι στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα, καθημερινά αντίπαλες εταιρείες εργάζονται σκληρά για να "κλέψουν" ικανούς υπαλλήλους η μια από την άλλη μέσω "Headhunting" (το Carierista μέσω του εργαλείου "Find your ideal Candidate" προσφέρει αυτήν την επιλογή στις εταιρείες).


Οι εργοδότες πρέπει πάντα να θυμούνται ότι, οι υπάλληλοι εγκαταλείπουν τους διευθυντές, όχι τις εταιρείες. Έτσι εάν το εννοείτε ότι θέλετε να κρατήσετε τους ικανούς ανθρώπους γύρω σας, χρησιμοποιήστε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαπράττετε ένα από τα παρακάτω λάθη:

1.Φτωχή επικοινωνία.
Καμία σχέση δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει χωρίς καλή επικοινωνία.
Σε μια σειρά πρόσφατων ερευνών, ο ερευνητικός οργανισμός Gallup κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Οι εργαζόμενοι των οποίων οι διευθυντές πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις μαζί τους, είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι και να παραμείνουν πιστοί στην εργασία τους.
  • Οι διευθυντές που χρησιμοποιούν συνδυαστικά, την πρόσωπο με πρόσωπο, την τηλεφωνική και την ηλεκτρονική επικοινωνία, είναι οι πιο επιτυχημένοι στο να κερδίζουν την αφοσίωση των εργαζομένων.
  • Οι πιστοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το διευθυντή τους, αυτός ή αυτή επιστρέφει τις κλήσεις ή τα μηνύματά τους εντός 24 ωρών.

Επιπλέον, η έρευνα του Gallup έδειξε ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν το ενδιαφέρον των διευθυντών τους για το τι συμβαίνει στη ζωή τους έξω από την εργασία.
Με άλλα λόγια, αντιμετωπίστε το προσωπικό σας σαν ανθρώπους, και όχι σαν μηχανές που παράγουν.

2.Απουσία εκτίμησης και επιβράβευσης
Όλοι επιθυμούμε την αναγνώριση και τον έπαινο όταν πετυχαίνουμε σε κάτι. Αν δεν δείξετε στους ανθρώπους σας την εκτίμηση, θα ψάξουν να την βρουν αλλού.
Πείτε λοιπόν στους ανθρώπους σας τι κάνουν καλά. Να είστε ειλικρινείς και συγκεκριμένοι. Αν εξηγήσετε με ακρίβεια στους συναδέλφους σας τι κάνουν σωστά, θα τους δώσετε κίνητρο να κάνουν ακόμα περισσότερα πράγματα.

3.Άγρια ωράρια.
Οι ικανοί υπάλληλοι προθυμοποιούνται να εργάζονται επιπλέον ώρες αν χρειάζεται, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αλλά αυτό πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οι πολλές ώρες εργασίας είναι πιθανόν να οδηγήσουν τους υπαλλήλους στο Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burnout Syndrome) και ακολούθως στην αναζήτηση νέας εργασίας.

4.Απουσία ευελίξίας.
Η τεχνολογία άλλαξε τα δεδομένα στους εργασιακούς χώρους. Ενώ μερικοί προτιμούν ένα παραδοσιακό γραφείο, όλο και περισσότεροι υπάλληλοι θέλουν να έχουν την επιλογή να εργάζονται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον κάποιες φορές το μήνα. Μάλιστα πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που εργάζονται από το σπίτι, φέρνουν τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που πάνε καθημερινά στο γραφείο. Να είστε βέβαιοι ότι αν δεν παρέχετε στους υπαλλήλους σας αυτήν την επιλογή, θα την ψάξουν αλλού.

5. Αποτελείτε οι ίδιοι κακό παράδειγμα.
Πολλοί διευθυντές ασχολούνται περισσότερο με τους τύπους παρά με την ουσία. Επιζητούν την αναγνώριση και το σεβασμό, ενώ η ομάδα τους αναρωτιέται τι ακριβώς κάνουν στη δουλειά.
Οι μεγάλοι ηγέτες είναι σκληρά εργαζόμενοι. Δεν φοβούνται να σηκώσουν τα μανίκια και να λερώσουν τα χέρια τους. Δεν ζητούν από τους υπαλλήλους τους να κάνουν δουλειά που δεν έχουν κάνει (ή δεν θα την κάνουν) οι ίδιοι. Γνωρίζουν τις απαιτήσεις μιας εργασίας και ξέρουν πώς πρέπει να διεκπεραιωθεί.
Τι γίνεται όμως αν έχετε αναλάβει διευθυντής σε ένα νέο τμήμα; Πάρτε χρόνο για να εξοικειωθείτε με την καθημερινή εργασία και τις προκλήσεις του προσωπικού σας. Αυτό θα σας δώσει το σεβασμό της ομάδας σας.

 

Για να δείτε όλες τις θέσεις εργασίας στην Κύπρο, πατήστε ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για εργασία στην Κύπρο, εγγραφείτε δωρεάν στο Carierista ως χρήστης ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για προσωπικό στην Κύπρο, εγγραφείτε δωρεάν ως εργοδότης ΕΔΩ

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?