Τελικά τι ζητούν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη; (όχι δεν είναι μόνο τα λεφτά)

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για να κερδίσουν τα προς το ζειν. Προφανώς και τα λεφτά παίζουν το ρόλο τους. Ειδικά στις μέρες μας που το ψηλό κόστος ζωής στην Κύπρο, ο ψηλός ιδιωτικός δανεισμός, τα ακριβά ενοίκια, οι δόσεις των δανείων και άλλοι πολλοί λόγοι οδήγησαν την πλειοψηφία των Κυπρίων να δίνουν έναν αγώνα για να βγει ο μήνας.

Βέβαια, όσο σημαντικά και να είναι τα λεφτά, δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν άλλα εξίσου σημαντικά (αν όχι σημαντικότερα) πράγματα, που ένας εργαζόμενος επιζητεί και θέλει να του παρέχει ο εργοδότης του. Πιο κάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα από αυτά:

1. Ευέλικτο και ανθρώπινο ωράριο

Οι άνθρωποι δουλεύουν για να ζουν, δεν ζουν για να δουλεύουν. Οι πολλές ώρες παραμονής στη δουλειά δε θα φέρουν απαραίτητα καλύτερα αποτελέσματα. Όταν ο εργαζόμενος εργάζεται εκείνες τις ώρες, που του επιτρέπουν να έχει κάποιες ώρες καθημερινά για την οικογένειά του και την προσωπική του ζωή, τότε οι πιθανότητες να είναι πιο παραγωγικός, ανεβαίνουν ραγδαία.
Ένα ευέλικτο ωράριο προσφέρει μεγάλη διευκόλυνση και ικανοποίηση στον εργαζόμενο. Μπορεί να πρέπει να πάρει τα παιδιά στο σχολείο το πρωί, ή να θέλει το μεσημέρι να τρώει με την οικογένειά του. Ή ακόμα (και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στο εξωτερικό) η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι να κάνει τον εργαζόμενο πολύ πιο αποτελεσματικό. Η φυσική παρουσία πλέον δεν είναι απαραίτητη για μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας. Αν υπολογιστεί ο χρόνος που μπορεί να χρειάζεται η αποπεράτωση μιας εργασίας, αυτή μπορεί να διεξαχθεί από το σπίτι. Με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα.
Η παροχή διευκολύνσεων και η δημιουργία ενός ευέλικτου ωραρίου στους εργαζομένους μετρούν πολύ περισσότερο από το μισθό για πολλούς ανθρώπους.

2. Σεβασμό και δικαιοσύνη

Οι υπάλληλοι είναι άνθρωποι. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με συναισθήματα, με δικαιώματα. Γι' αυτό και αποζητούν το σεβασμό και την κατανόηση. Ασφαλώς και στη δουλειά έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τις φέρουν εις πέρας, αλλά ως άνθρωποι, θέλουν να νιώθουν ότι τους συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους. Θέλουν επίσης να νιώθουν ότι εργάζονται σε ένα περιβάλλον που υπάρχει δικαιοσύνη. Που προάγονται οι καλύτεροι και που επιβραβεύονται οι εργατικοί. Η δικαιοσύνη και ο σεβασμός είναι δύο παράγοντες που σπρώχνουν τους εργαζομένους να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

3. Ανατροφοδότηση
Αν οι εργαζόμενοι κάνουν κάτι λανθασμένο, θέλουν να το γνωρίζουν και θέλουν να ξέρουν πώς να διορθώσουν το πρόβλημα. Δε θέλουν φωνές και προσβολές, ούτε υποτίμηση. Αν επίσης κάνουν κάτι πολύ καλά, θέλουν να τους αναγνωριστεί. Όχι απαραίτητα με υλικά μέσα, αλλά με δυο καλές κουβέντες και με μια στάση αναγνώρισης της προσπάθειάς τους.

4. Προκλήσεις και προοπτική
Ένας εργαζόμενος, ειδικά ένας καταρτισμένος εργαζόμενος, θέλει να νιώθει ότι εργάζεται σε ένα περιβάλλον που τον εξελίσσει σαν επαγγελματία. Οι άνθρωποι απεχθάνονται τη στασιμότητα και τη μονοτονία. Επομένως ένας εργοδότης που επενδύει στην επιμόρφωση του προσωπικού του θα λάβει πίσω τη μέγιστη απόδοση από αυτό.

5. Να έχει φωνή
Οι υπάλληλοι των εταιρειών θέλουν να νιώθουν ότι συμβάλλουν στην εξέλιξη και την πρόοδο της εταιρείας. Δε θέλουν να νιώθουν απλά διεκπεραιωτές μιας συγκεκριμένης εργασίας. Επομένως οι ανοικτές πόρτες της ηγεσίας στους εργαζομένους και τα πρόθυμα αυτιά για να ακούσουν τις εισηγήσεις τους, θα τους βοηθήσουν να νιώσουν πραγματικό κομμάτι της επιχείρησης. Και αν νιώθουν την επιχείρηση σαν δική τους, θα εργάζονται με τον ίδιο ζήλο που θα εργάζονταν αν ήταν όντως δική τους.

6. Άνετους και ευχάριστους εργασιακούς χώρους
Ένας υπάλληλος αφιερώνει στο χώρο εργασίας του περισσότερες ώρες από οποιοδήποτε άλλο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας όμορφος εργασιακός χώρος με ανέσεις, αλλάζει τη διάθεση και προωθεί τη δημιουργική σκέψη. Όμορφα χρώματα στο γραφείο, σνακς, καφετέρια, ωραία θέα, ακόμα και γυμναστήριο θα δημιουργήσουν ένα χώρο που ο υπάλληλος θα αποδίδει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

 

ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ; 
Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.

ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;
Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.

Για τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις χρηστών και εταιρειών πάτησε εδώ.

 

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?