6 τρόποι να εξαφανίσετε το εργασιακό άγχος

Ο μέσος εργαζόμενος στις επιχειρήσεις σήμερα, έχει 30 έως 100 αποστολές που πρέπει να ολοκληρώσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Τέσσερα στα 10 άτομα που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον τους. Πάνω από το 40% των ενηλίκων λένε ότι παραμένουν ξύπνιοι τη νύχτα επειδή το άγχος τους κατακυριεύει.

Υπάρχει τρόπος να παραμένετε συγκεντρωμένοι όλη την ημέρα; Είναι δυνατόν να μπορείτε να κάνετε ό,τι χρειάζεται να γίνει στη δουλειά και ακολούθως να έχετε ενέργεια για τις ώρες μετά την εργασία; Πώς μπορεί κάποιον να παραμείνει ψύχραιμος μέσα σε τόση πίεση; Μελετώντας τη σχετική βιβλιογραφία, το Carierista σας προτείνει τρόπους για να ρίξετε τα επίπεδα του άγχους σας, πριν το άγχος, ρίξει εσάς κάτω.

 

1. Μην αγχώνεστε για πράγματα που μπορούν να αλλάξουν και για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν

Βιώνουμε άγχος όταν αισθανόμαστε ότι οι καταστάσεις είναι εκτός ελέγχου. Ενεργοποιούνται οι ορμόνες τους στρες και, αν αυτό επαναλαμβάνεται για καιρό, πλήττονται η αυτοπεποίθηση, η συγκέντρωση αλλά και η ευτυχία του ατόμου. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε τις πτυχές της κατάστασης που μπορείτε να ελέγξετε και τις πτυχές που δεν μπορείτε. Καταβάλετε προσπάθεια να διορθώσετε και να ελέγξετε όσα μπορούν να γίνουν με τις δικές σας πράξεις αλλά μην σπαταλάτε άδικα κόπο και χρόνο για πράγματα που δεν είναι στο χέρι σας.

 

2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Εάν αισθάνεστε βαριά στρεσαρισμένοι ή έχετε μόλις βγει από ένα χρονοβόρο και έντονο μίτινγκ και χρειάζεται να καθαρίσετε το κεφάλι σας, λίγα λεπτά συγκέντρωσης και βαθιών εισπνοών θα αποκαταστήσουν την ισορροπία. Απλά εισπνεύστε για πέντε δευτερόλεπτα, κρατήστε και εκπνεύστε με ίσες μετρήσεις μέσω της μύτης. Θα δείτε ότι θα νιώσετε ανακουφισμένοι και πιο έτοιμοι να συνεχίσετε τη μέρα σας.

 

3. Εξαφανίστε ό,τι σας αποσπά την προσοχή

Οι περισσότεροι άνθρωποι βομβαρδίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας με emails, τηλεφωνήματα, ειδοποιήσεις από εφαρμογές, μηνύματα στο messenger και στο Viber και συνεχείς (και άσκοπες ως επί το πλείστον) επισκέψεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η συνεχής απόσπαση της προσοχής μειώνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά μας. Η λύση είναι απλή: θέστε όρια. Βάλτε το κινητό στο αθόρυβο και ελέξτε το σε συγκεκριμένες ώρες. Κλείστε την πόρτα και αφοσιωθείτε σε αυτό που έχετε να διεκπεραιώσετε για να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε.

 

4. Προσθέστε διαλείμματα στο πρόγραμμα σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται συνεχώς στο 100% της ενέργειάς τους, χωρίς διαλείμματα και με πολλή πίεση, νομιζόμενοι ότι αυτή η ένταση θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό όμως φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς η παραγωγικότητα μειώνεται, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται και έχετε μετά πολύ λίγη ενέργεια για την οικογένειά σας. Προσθέστε διαλείμματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε τα πέντε λεπτά διάλειμμα για να περπατήσετε, να τεντωθείτε στο γραφείο σας, να πάρετε τηλέφωνο ένα φίλο ή μια φίλη, ή κάνετε μια άσκηση αναπνοής. Μια έντονη περίοδος συγκέντρωσης 90 λεπτών, ακολουθούμενη από μια σύντομη περίοδο διαλείμματος και ανάκαμψης, μπορούν να καθαρίσουν τη συσσώρευση του στρες και να αναζωογονήσουν το μυαλό και το σώμα μας.

 

5. Τρώτε σωστά - κοιμηθείτε καλά

Μια διατροφή με λίγη ζάχαρη και πολλές πρωτεΐνες θα βοηθήσει πραγματικά τον οργανισμό σας. Και ένας καλός οκτάωρος ύπνος είναι πάντα αναζωογονητικός. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άσχημο ή λίγο ύπνο γεγονός που τους οδηγεί στο να υπολειτουργούν την επόμενη μέρα.

 

6. Θέστε προτεραιότητες

Με τις πιεστικές προθεσμίες και τις γρήγορα μεταβαλλόμενες προτεραιότητες, είναι σημαντικό να καθορίσετε τι είναι πραγματικά σημαντικό και γιατί. Αυτό απαιτεί σαφήνεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον ρόλο σας στον οργανισμό, τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας και τους προσωπικούς σας στόχους και δυνατά ας σημεία. Δημιουργήστε τη λίστα των εργασιών σας εστιάζοντας σε εκείνα τα έργα που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εταιρεία και είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένα με τους στόχους σας.

 

Για να δείτε όλες τις θέσεις εργασίας στο Carierista πατήστε ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για εργασία εγγραφείτε δωρεάν ως χρήστης ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για προσωπικό εγγραφείτε δωρεάν ως εργοδότης ΕΔΩ

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?