47% των θέσεων εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2034

 

Σχεδόν οι μισές από τις σημερινές θέσεις εργασίας θα εκτελούνται αυτόματα από μηχανές/υπολογιστές/ρομπότ μέχρι το 2034 και καμία κυβέρνηση δεν είναι είναι προετοιμασμένη για το τσουνάμι αυτό της κοινωνικής αλλαγής που θα επιφέρει.

Η εξέλιξη της επιστήμης ανέκαθεν έφερνε αλλαγές στο εργασιακό πεδίο. Η εφεύρεση της ραπτομηχανής άφησε χωρίς δουλειά χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνταν με τη ραπτική. Η βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα ή η μαζική παραγωγή τροφίμων του 20ου αιώνα έστειλε στο σπίτι σαν άνεργους εκατομμύρια εργαζομένους. Οι οποίοι βέβαια, απορροφήθηκαν σταδιακά, σε νέους ρόλους που η οικονομία ανέδειξε.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολογίζει ότι το 47% όλων των θέσεων εργασίας θα αυτοματοποιηθούν τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ειδικά τους ανειδίκευτους εργάτες, όχι μόνο στην ανεργία, αλλά στην αδυναμία εύρεσης εργασίας.

"Θα δημιουργηθεί μια άχρηστη τάξη στην κοινωνία" υποστηρίζει ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο συγγραφέας του "Sapiens: A Brief History of Humankind", εννοώντας ακριβώς τους ανθρώπους που θα αδυνατούν να βρουν εργασία.

Ο Κάρολος Δαρβίνος, έγραψε ότι "Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές". Οι άνθρωποι στις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να προσαρμόζονται για να επιβιώνουν. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να μπορεί να αλλάζει επάγγελμα κάθε λίγα χρόνια. Να αποκτήσει τις δεξιότητες εκείνες, που θα του επιτρέπουν να ελίσσεται και να βρίσκει λύσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει μέρα με τη μέρα.

Η εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά συστήματα, ξεκινώντας από την νηπιακή ηλκία, θα έπρεπε ήδη να προετοιμάζουν τους ανθρώπους για αυτές τις αλλαγές. Κάτι τέτοιο βέβαια δε γίνεται ακόμα. Ειδικά στην Κύπρο.

 

Για να δείτε όλες τις θέσεις εργασίας στο Carierista πατήστε ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για εργασία εγγραφείτε δωρεάν ως χρήστης ΕΔΩ
Αν ψάχνετε για προσωπικό εγγραφείτε δωρεάν ως εργοδότης ΕΔΩ

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?