Πώς τα βγάζεις πέρα με ένα «κακό αφεντικό», χωρίς να... παραιτηθείς


Οι καλές συνθήκες στον χώρο εργασίας είναι καθοριστικές για την ψυχολογία γενικότερα, αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο που καταναλώνει συνολικά η εργασία από τη ζωή των εργαζομένων.

Κι επειδή συνήθως «το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι», το να έχει κανείς έναν κακό προϊστάμενο, μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Η συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να είσαι ευτυχισμένη στη Δουλειά», Annie McKee, περιγράφει σε ένα βίντεο την προσωπική της εμπειρία και το πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει τον δικό της τοξικό διευθυντή.

Όπως λέει, το πρώτο σημάδι πως δεν τη συμπαθούσε, ήταν πως ποτέ δεν την κοιτούσε στα μάτια. Δεν έδειχνε να την εμπιστεύεται, ούτε να αναγνωρίζει αυτά που πρόσφερε στη δουλειά και γενικά δεν έδειχνε να τη συμπαθεί.

Η McKee δίνει στη συνέχεια κάποιες συμβουλές για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος τέτοιου είδους καταστάσεις:

1) Να παραδεχτεί στον εαυτό του ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν έχεις κακή σχέση με το αφεντικό σου, ακόμα κι αν το λάθος είναι δικό του, αυτός που δεν θα μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του είσαι εσύ.

2) Πάρε απόφαση ότι δεν θα τον αφήσεις να πλήξει την αυτοεκτίμησή σου. Κανένας, ούτε ο διευθυντής σου, ούτε ένας κακός συνάδελφος δεν έχει το δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις άσχημα ή ένοχος για τον τρόπο που δουλεύεις.

3) Κάνε στον εαυτό σου μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση: τι έκανες εσύ και επιδεινώθηκε η κατάσταση στη δουλειά. Επίσης αναρωτήσου τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τα πράγματα. Ακόμα και το χειρότερο αφεντικό μπορεί να γίνει καλύτερο και πιο θετικό απέναντί σου αν κάνεις μια προσπάθεια να βρεις τι φταίει και μπορέσεις να τον διαβεβαιώσεις ότι κάνεις αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εσένα να κάνεις.

4) Εντέλει, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να βοηθήσει μόνο τον εαυτό του και να αλλάξει μόνο τον εαυτό του. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον διευθυντή του μπορείς όμως να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο καθώς και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στη δουλειά.

Δείτε το βίντεο:

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?