5 Τρόποι Να Δείξετε Οτι Είστε Ηγέτης Το 2024

Αν υπάρχει κάτι που χρειάζονται περισσότερο οι εταιρείες το 2024, είναι οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς που έχουν τον τίτλο, αλλά και σε εκείνους που έχουν μη διοικητικές ευθύνες. Οι εργοδότες εκτιμούν πολύ τα άτομα που έχουν ηγετικές και διοικητικές ικανότητες.
Πράγματι, όταν το LinkedIn ανέλυσε αγγελίες εργασίας και τις κύριες δεξιότητες των επαγγελματιών που αναζητήθηκαν μέσα στο 2023, τα ευρήματα στην έκθεσή τους έδειξαν ότι η διοίκηση και η ηγεσία - που κατατάσσονται πρώτη και τέταρτη αντίστοιχα στη λίστα με τις 10 κορυφαίες δεξιότητες - είναι κρίσιμες ικανότητες που οι εργοδότες χρειάζονται αυτήν τη στιγμή. 
Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καριέρα σας θα επωφεληθεί αν έχετε ή αν αναπτύξετε ηγετικές ικανότητες, είτε μέσω ενδεχόμενων προαγωγών που μπορούν να προκύψουν μέσα στην εταιρεία σας είτε και γιατί θα καταστείτε πιο ελκυστικός υποψήφιος σε άλλους εργοδότες.

Το Carierista προτείνει 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείξετε ηγετικές σας ικανότητες το 2024:

1. Να είστε καινοτόμοι
Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι που άλλαξαν και αλλάζουν τον κόσμο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την καινοτομία. Είτε το ονομάσετε καινοτομία, είτε ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είτε δημιουργική σκέψη - στον πυρήνα της καινοτομίας είναι η δυνατότητα να σκέφτεστε outside of the box -έξω από το κουτί-.
Ποτέ μην περιορίζεστε σε αυτό που έχει ήδη γίνει ή αποδειχθεί. Μπορεί να υπάρχει κι άλλος δρόμος, εκτός από την πεπατημένη, που να είναι πιο γρήγορος και πιο επικερδής για την εταιρεία σας. Τολμήστε να δοκιμάσετε νέες τακτικές, τολμήστε να δείτε τα πράματα από μια άλλη οπτική γωνιά.

2. Να είστε αποτελεσματικοί
Ένας ηγέτης οφείλει να φέρνει αποτελέσματα. Για να φέρει αποτελέσματα χρειάζεται οπωσδήποτε, να μπορεί να κάνει ορθή διαχείριση του χρόνου αλλά και να ξέρει να αναθέτει την κατάλληλη εργασία στα σωστά άτομα. Ηγέτες οι οποίοι σπαταλούν τον χρόνο τους σε ανούσιες συναντήσεις, που χρονοτριβούν για να επιλύσουν προβλήματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα, που αναθέτουν εργασίες σε ακατάλληλα άτομα, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Η σωστή διαχείριση του χρόνου και η αποτελεσματική κατανομή των ρόλων, επιτρέπουν στους ηγέτες να αφοσιώνονται σε αυτά που πρέπει να αφοσιώνονται και να γίνονται πιο ωφέλιμοι για την εταιρεία.

3. Πάρτε πρωτοβουλίες
Οι εργοδότες εκτιμούν πολύ τα άτομα που δεν διεκπεραιώνουν απλά ένα έργο που τους ανατέθηκε, αλλά αυτά που έρχονται με δικές τους ιδέες. Μην εφησυχάζεστε. Παρακολουθήστε τι κάνουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες. Δείτε τι γίνεται στο εξωτερικό. Εντοπίστε προβλήματα που δεν διαπίστωσαν μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες της εταιρείας. Μην περιμένετε το ΟΚ από τον εργοδότη σας για να κάνετε το αυτονόητο. Να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά.

4. Συνεργαστείτε
Η ικανότητα να μπορείς να συνεργάζεσαι και να λειτουργείς ομαδικά είναι κρίσιμη στους εργασιακούς χώρους. Όχι μόνο με τη δική σας ομάδα, αλλά και με με τα άλλα τμήματα του οργανισμού στον οποίο εργάζεστε. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά για την επιτυχία της εταιρείας σας, επειδή όποτε τα διάφορα τμήματα λειτουργούν απομονωμένα αντί να συνεργάζονται, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, καθυστερήσεις ή έλλειψη ευθυγράμμισης με τους στόχους της εταιρείας.
Η αλληλεπίδρασή σας με πολλές ομάδες θα ενισχύσει επίσης την δική σας καριέρα, επειδή θα σας αναπτύξει τις ικανότητες της συνεργασίας, της δημιουργίας σχέσεων και της επίλυσης συγκρούσεων. Πέρα από αυτά, θα δείτε πώς λειτουργούν άλλοι ηγέτες μέσα στην εταιρεία σας και ίσως εμπνευστείτε για να προσθέτετε κάποια στοιχεία δικά τους στο δικό σας ηγετικό προφίλ.

5. Να είστε θετικοί
Δε λέμε να είστε αφελώς αισιόδοξοι συνεχώς. Όμως κανείς δε θέλει να συνεργάζεται ή να δουλεύει με άτομα που είναι μονίμως αρνητικά. Η επιτυχία της καριέρας σας, καθώς και αυτή του οργανισμού σας, εξαρτάται από τη δυνατότητά σας να διατηρείτε θετική στάση και να εμπνέετε ένα αισιόδοξο και ξεκάθαρο όραμα στους υπολοίπους. Την ώρα που οι υπόλοιποι πανικοβάλλονται μπροστά στα προβλήματα, εσείς πρέπει να είστε μια παρουσία ηρεμίας, λογικής και θετικότητας.
 

Αν ακολουθήσετε τα πιο πάνω, η καριέρα σας θα έχει πολλά οφέλη: θα επηρεάσετε και θα εμπνεύσετε την ομάδα σας, θα συμβάλετε σε μια πιο θετική εργασιακή ατμόσφαιρα και, το πιο σημαντικό, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα παρατηρήσετε ότι έχετε αναπτυχθεί σημαντικά ως ηγέτης.
Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?