Δέκα συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας το 2024

Στον αυξανόμενα απαιτητικό κόσμο της αγοράς εργασίας, οι θέσεις δεν καταλαμβάνονται μόνο από υποψηφίους που πληρούν τις τυπικές απαιτήσεις, αλλά από αυτούς που δημιουργούν θετικές εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης.
Το πρώτο βήμα για έναν υποψήφιο που αναζητά εργασία είναι το βιογραφικό του. Αυτό πρέπει να καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του εργοδότη που αναζητά τον ιδανικό υποψήφιο για την επιχείρησή του. Επίσης, η συνοδευτική επιστολή, γνωστή και ως "cover letter," θεωρείται απαραίτητη προσθήκη στο βιογραφικό σημείωμα. Ο σκοπός της είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον του εργοδότη, κάνοντάς τον να διαβάσει το βιογραφικό σημείωμα.
Αν ανήκετε στους υποψήφιους που έχουν προγραμματισμένη συνέντευξη, συγχαρητήρια. Αυτό σημαίνει ότι το βιογραφικό σας σημείωμα έλαβε θετικές αντιδράσεις και αποτελεί το εισιτήριό σας για το επόμενο βήμα: τη συνέντευξη με τον εργοδότη.
 
Εδώ είναι δέκα σημεία κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε αποτελεσματικά για τη συνέντευξη:

 

1. Προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις της συνέντευξης
Υπάρχουν ερωτήσεις που κάνουν οι εργοδότες στους υποψήφιους οι οποίες και είναι αρκετά συνηθισμένες. Αυτές μπορείτε να τις βρείτε με μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μελετήστε όσες εντοπίσετε και μπείτε στη διαδικασία να τις απαντήσετε. Η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει ως πρόβα τζενεράλε, πριν την πραγματική συνέντευξη.
 
2. Ενημερωθείτε για την εταιρεία
Πολλοί εργοδότες ζητούν ευθέως να μάθουν τι γνωρίζετε για την εταιρεία τους. Φροντίστε να είστε ενήμεροι για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται και να αντλήσετε ορισμένες βασικές πληροφορίες από τη σελίδα που μπορεί να έχει στο διαδίκτυο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά οι υποψήφιοι παραβλέπουν να διαβάσουν προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία χρησιμοποιώντας είτε το LinkedIn ή το Google ακόμη και την ίδια την αγγελία.  
 
3. Φροντίστε την εξωτερική σας εμφάνιση
Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία σε έναν υποψήφιο είναι η εξωτερική του εμφάνιση. Φροντίστε να φοράτε καθαρά ρούχα και υποδήματα. Θυμηθείτε ότι η εμφάνισή σας πρέπει να είναι ευχάριστη. Συνεπώς αποφύγετε τα έντονα αρώματα που μπορεί να ενοχλήσουν τον εργοδότη σας.
 
4. Μην ξεχάσετε το βιογραφικό σας
Το βιογραφικό σας σημείωμα σε έντυπη μορφή είναι απαραίτητο όταν θα προσέλθετε σε κάποια συνέντευξη. Μπορεί να το έχετε στείλει στον υποψήφιο εργοδότη, ωστόσο αυτό δε σημαίνει τίποτα. Οφείλετε να το έχετε μαζί σας και να το προσκομίσετε σε περίπτωση που σας ζητηθεί. Για τη συνέντευξη προετοιμάζεστε εσείς, όχι ο εργοδότης!
 
5. Να είστε ειλικρινείς
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρουσιάσετε άλλη εικόνα από την πραγματική σας. Μην ξεχνάτε ότι αφενός η διασταύρωση στοιχείων είναι πλέον μια εύκολη διαδικασία, αφετέρου εάν επικαλεστείτε προσόντα που δεν έχετε, αυτό θα φανεί στην πορεία.
 
6. Όχι φλυαρίες, ούτε λίγα λόγια
Μέτρον το άριστον και αυτό ισχύει και στα λόγια σας. Φυσικά και δε θα πρέπει να είστε φλύαροι, απαντώντας συγκεκριμένα και ξεκάθαρα στις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν αλλά ούτε και μονολεκτικοί απαντώντας με ένα «ναι» ή ένα «όχι».
 
7. Να είστε συνεπείς
Πολλοί εργοδότες συχνά απορρίπτουν αμέσως υποψήφιους που καθυστερούν έστω και δυο λεπτά στο ραντεβού τους. Είστε ενήμεροι για την ώρα και το μέρος της συνέντευξης και οφείλετε να βρίσκεστε εκεί στην ώρα σας. Εάν δε γνωρίζετε που ακριβώς βρίσκεται το μέρος που σας έχουν καλέσει, μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε νωρίτερα για να το βρείτε και στη συνέχεια να περιμένετε λίγο μέχρι να φτάσει η ώρα του ραντεβού. Οι αργοπορημένοι υποψήφιοι, είναι οι μελλοντικοί αργοπορημένοι εργαζόμενοι.
 
8. Μείνετε ευγενικοί
Ακόμα και στην περίπτωση που ακούσετε κάτι που δε σας αρέσει, αντιμετωπίστε το με ευγένεια και διακριτικότητα. Ίσως είναι ένα τεστ των ικανοτήτων σας να παραμένετε ψύχραιμοι και να χειρίζεστε άβολες καταστάσεις. Δεν είστε εκεί για να διαπληκτιστείτε αλλά για να αποδείξετε ότι αξίζετε τη θέση που διεκδικείτε.
 
9. Θυμηθείτε τη γλώσσα του σώματος
Ο τρόπος με τον οποίο κάθεστε και στέκεστε συνθέτουν τη συνολική σας εικόνα. Μην είστε υπερβολικοί στις κινήσεις των χεριών σας και φυσικά μην χτυπάτε νευρικά οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας! Καθίστε ίσια και εστιάστε την προσοχή σας στον εν δυνάμει εργοδότη σας. Χαμογελάστε και να είστε ο εαυτός σας.
 
10. Αποχωρήστε ευγενικά
Το τέλος μιας συζήτησης είναι εκείνο που αφήνει τις πιο πρόσφατες εντυπώσεις στους εργοδότες. Ολοκληρώνοντάς την, μια καλή ερώτηση είναι του τύπου «Θα θέλατε κάποιες άλλες πληροφορίες;» που φανερώνει τη θετική σας διάθεση να αφιερώσετε όσο χρόνο απαιτείται για να σας γνωρίσει καλύτερα ο συνομιλητής σας. Μόλις σας ανακοινωθεί ότι η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, ευχαριστείστε για το χρόνο που σας αφιερώθηκε και αποχωρήστε ευχάριστα και διακριτικά. Προαιρετικά μπορείτε ακόμη και να στείλετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα που όχι μόνο δείχνει καλούς τρόπους, αλλά είναι και μία ευκαιρία για να κάνετε follow up σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας. Προσπαθήστε να μείνετε στη μνήμη του εν δυνάμει εργοδότη σας.
Με αυτές τις συμβουλές, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη συνέντευξη και θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Καλή επιτυχία!
Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?