Πώς να διατηρήσετε το ηθικό των εργαζομένων σας μέσα στην κρίση

 

Κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων όπως η κρίση που βιώνουμε αυτή την περίοδο, η επιχείρησή σας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Οι αποφάσεις και οι ενέργειές σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν σημασία. Δεν θα έχουν μόνο βαθύ αντίκτυπο στο ηθικό του προσωπικού σας, αλλά επίσης θα επηρεάσουν τη φήμη της εταιρείας σας για τα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν πέντε τρόποι για να διατηρήσετε και να τονώσετε το ηθικό του προσωπικού σας σε μια περίοδο κρίσης.

 

1. Δώστε έμφαση στην επικοινωνία

Η ειλικρινής και διαφανής επικοινωνία είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με το προσωπικό σας από την αρχή, ακόμα κι αν δεν έχετε ακόμη υλοποιήσει ένα σχέδιο και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η συζήτηση του προβλήματος εκ των προτέρων δείχνει στο εργατικό δυναμικό ότι τα διευθυντικά στελέχη και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και όλοι θα ενωθούν για να ξεπεράσουν την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση στην παραγωγικότητα και την προσωπική ζωή.

 

2. Συμπεριλάβετε το ηθικό των εργαζομένων στο σχέδιο κρίσης

Όταν τα κορυφαία στελέχη κάνουν συναντήσεις για να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να συζητήσουν περισσότερα από τα οικονομικά, την αλυσίδα εφοδιασμού, τους φυσικούς πόρους και άλλες τέτοιες παραμέτρους. Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη βοήθεια προς τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την κρίση, τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι.

 

3. Δημιουργήστε μια λίστα πόρων για τους υπαλλήλους

Μερικοί εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστούν βοήθεια με τη φροντίδα των παιδιών, τη φροντίδα ηλικιωμένων, τη μετακίνηση ή άλλα θέματα που σχετίζονται με την κρίση. Ορίστε κάποιον στην εταιρεία σας για τη διαχείριση των πόρων για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό το άτομο (ή η ομάδα, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας σας) θα πρέπει να συντάσσει, να διανέμει και να ενημερώνει τακτικά μια λίστα με πόρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν βοήθεια και με πληροφορίες. Οι αξιόπιστες πληροφορίες είναι δύσκολο να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και η εταιρεία σας μπορεί να χρησιμεύσει ως φωτεινός φάρος.

 

4. Να είστε ευέλικτοι και με ενσυναίσθηση

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα εξελιχθεί μια κρίση ή πόσο θα διαρκέσει. Δεν είναι ώρα για επιβολή αυστηρών διαδικασιών σχετικά με την απουσία, την καθυστέρηση ή τους ενδυματολογικούς κώδικες. Πρέπει να είστε ευέλικτοι και να έχετε κατανόηση απέναντι στους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν προσωπικές και εργασιακές ανατροπές.

 

5. Δώστε στους εργαζόμενους ένα συναισθηματικό διάλειμμα

Όλοι χρειάζονται διαλείμματα που συμβάλλουν στην πνευματική ανασύνταξη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αλλά δεν νιώθουν όλοι το ίδιο άνετα να παραδεχτούν αυτήν την ανάγκη, ιδιαίτερα στη δουλειά. Η αναγνώριση του άγχους δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να κάνουν κάτι για αυτό. Σε μια κρίση, η ανακούφιση του αισθήματος της πνευματικής κόπωσης είναι η μισή μάχη.

 

Η διαχείριση μιας κρίσης δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά δίνοντας στο προσωπικό σας τη σωματική και συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται θα τους βοηθήσει να είναι πιο ανθεκτικοί. Το βελτιωμένο ηθικό θα βοηθήσει την εταιρεία σας συνολικά να ξεπεράσει την καταιγίδα. Και αφού περάσει, οι εργαζόμενοι θα θυμούνται την καλή σας θέληση για τα επόμενα χρόνια.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?