Ψάχνεις για δουλειά σε μία περίοδο κρίσης; Να τι πρέπει να κάνεις

 

O πόλεμος στην Ουκρανία αποσταθεροποιεί την αγορά και οι ελπίδες όλων για ανάκαμψη της οικονομίας έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Με την παρατεταμένη αβεβαιότητα ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν ότι βγαίνουμε από την πανδημία, η προσπάθεια εύρεσης εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Αλλά το μεταβαλλόμενο τοπίο δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει και σίγουρα πρέπει να συνεχίσετε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια σας για να βρείτε τη δουλειά που θέλετε. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να βρείτε δουλειά σε μια περίοδο κρίσης.

 

Επεκτείνετε το δίκτυό σας

Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική στιγμή να επεκτείνετε τις επαφές σας στον τομέα σας. Για να ξεκινήσετε να επεκτείνετε το δίκτυό σας, απευθυνθείτε σε τουλάχιστον τρία άτομα κάθε εβδομάδα, είτε με email είτε μέσω μιας σύστασης από κάποιον άλλο. Με πολλούς ανθρώπους να εργάζονται από απόσταση και μερικούς να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο εκτός εργασίας, είναι πιο πιθανό να συνδεθείτε με αυτές τις επαφές. Ζητήστε τους έως 30 λεπτά από το χρόνο τους και χρησιμοποιήστε αυτή τη μισή ώρα για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τους τύπους δεξιοτήτων που εκτιμώνται, καθώς και τις αναδυόμενες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα.

 

Εξοικειωθείτε με την συνέντευξη εξ αποστάσεως

Η φυσική απόσταση έχει κάνει τη σημερινή αναζήτηση εργασίας πιο εικονική από ποτέ. Φροντίστε να μεγιστοποιήσετε το όφελος από αυτές τις συνεντεύξεις: ρυθμίστε την οθόνη έτσι ώστε η κάμερα να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Ελέγξτε ότι το φως είναι μπροστά σας και όχι από πίσω, κάτι που θα σκουραίνει την εικόνα σας στην οθόνη. Επίσης μιλήστε σε επίπεδο συνομιλίας και μη φωνάζετε στο μικρόφωνο, καθώς αυτά τα μικρόφωνα είναι πολύ ευαίσθητα. Ακόμα και με 10 λεπτά εξάσκησης μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στις συνεντεύξεις εύκολα κατά 50%.

 

Μάθετε από τις αναποδιές

Οποιαδήποτε αναζήτηση εργασίας, ακόμη και στην καλύτερη οικονομία, συνεπάγεται απογοητεύσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς χειρίζεστε την απώλεια μιας πολυπόθητης θέσης εργασίας. Το σημαντικότερο είναι να προσπαθήσετε πραγματικά να μάθετε από αυτή την αποτυχία, δηλαδή αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα. Μόλις αντιμετωπίσετε αυτό που πήγε στραβά, όχι μόνο θα ενισχύσετε τις πιθανότητες να ξεπεράσετε την αποτυχία στο κυνήγι εργασίας, αλλά θα βελτιώσετε και την αυτοεκτίμησή σας.

 

Σκεφτείτε πιο ευέλικτα

Μπορεί προς το παρόν να δυσκολεύεστε να βρείτε μία δουλειά στον τομέα που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε όμως να βρείτε κάτι άλλο με το οποίο να κερδίζετε χρήματα, έως ότου ανοίξει πάλι η αγορά και αυξηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης. Μπορείτε να εργαστείτε ακόμα και ως αυτοαπασχολούμενoς ή να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας εθελοντικά για λίγο καιρό, ώστε να διατηρήσετε τις δεξιότητες σας,  να μάθετε καινούργια πράγματα αλλά και να επεκτείνετε τις γνωριμίες σας.

 

Η εύρεση εργασίας σε μια περίοδο κρίσης μπορεί να γίνει πιο εύκολη ακολουθώντας μερικά συγκεκριμένες κινήσεις. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εστιάσετε στα δυνατά σας σημεία και ακολούθως να αξιοποιήσετε αυτά τα δυνατά σημεία και να αναδείξετε τις ικανότητές σας.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?