4 συμπεριφορές που μπορούν να βοηθήσουν έναν ηγέτη σε μία κρίση

 

 

Τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την πανδημία ήταν μια σημαντική δοκιμασία για τους ηγέτες. Σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον, όταν οι στόχοι, οι ρόλοι και οι διαδικασίες είναι σαφείς, υπάρχουν οι υποδομές και οι κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ακολουθήσουν οι ηγέτες. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Οι επιτυχημένοι ηγέτες ξεχωρίζουν επιδεικνύοντας τις παρακάτω τέσσερις βασικές συμπεριφορές, οι οποίες αποδεικνύονται ανεκτίμητες.

 

1.Ευελιξία

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν πάντα όλες τις απαντήσεις. Ερευνούν την κατάσταση, συγκεντρώνουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και καθορίζουν την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός. Είναι σημαντική επίσης η ικανότητά τους να ερμηνεύουν τα νέα δεδομένα, καθώς οι ηγέτες πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ασάφεια. Όταν δεν έχουν συναντήσει κάτι πιο πριν, χρειάζονται μια νοοτροπία πειραματισμού και ευελιξίας. Οι καλύτεροι ηγέτες είναι σε θέση να προσαρμόζονται με την ταχύτητα της αλλαγής. Γνωρίζοντας ότι δεν θα λειτουργήσει κάθε λύση, οι ισχυροί ηγέτες δοκιμάζουν κάτι, μαθαίνουν από αυτό και το τελειοποιούν.

 

2. Λήψη αποφάσεων

Σε περιόδους τεράστιων αλλαγών, οι ηγέτες πρέπει συχνά να λαμβάνουν αποφάσεις. Το μέλλον είναι θολό, τα δεδομένα είναι περιορισμένα και εκείνοι πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Οι ικανοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι δεν θα έχουν όλες τις απαντήσεις και πρέπει να οργανωθούν με τρόπο που να επιτρέπει την πρόσφορη λήψη αποφάσεων από τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά στην κατάσταση. Οι ηγέτες που περιμένουν να γίνουν σαφείς οι απαντήσεις ή που τηρούν μια αυστηρή αλυσίδα διοίκησης,παραμελούν τα οφέλη της δημιουργικής σκέψης της ομάδας τους και μπορεί να χάσουν κρίσιμες ευκαιρίες.

 

3. Επικοινωνία

Σε μια κρίση οι πληροφορίες είναι πάντα συγκεχυμένες και μεταδίδονται προς όλες τις κατευθύνσεις και με μεγάλη ταχύτητα. Οι καλοί ηγέτες μπορούν να αποστάξουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες και να τις παρουσιάσουν με τον σωστό τόνο και συχνότητα. Αυτή η επικοινωνιακή προσέγγιση κρατά τους ανθρώπους εστιασμένους σε ό,τι είναι σημαντικό και τους εξοπλίζει με τη γνώση που χρειάζονται για να αναλάβουν δράση σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Η επικοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας σε καταστάσεις όπου τα πράγματα μερικές φορές αλλάζουν κάθε ώρα. Οι ηγέτες που επικοινωνούν καλά γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι αυθεντικοί και συνοπτικοί. Προετοιμάζουν τις ομάδες τους ότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα.

 

4. Ενσυναίσθηση

Η επαγγελματική και η προσωπική μας ζωή συγκρούστηκαν με έναν τρόπο άνευ προηγουμένου κατα τη διάρκεια της πανδημίας και οι ηγέτες το βίωσαν από πρώτο χέρι, καθώς οι ομάδες τους αντιμετώπισαν συναισθηματικά και υλικά εμπόδια στην καθημερινότητα τους. Οι ηγέτες πρέπει να προσεγγίζουν τις ανάγκες των  ομάδων τους επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία γίνεται μια σημαντική πηγή δύναμης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ξέρουν ότι έχουν κάπου να στηριχτούν.

 

Συμπέρασμα

Είναι σίγουρο ότι θα δούμε κι άλλες ραγδαίες αλλαγές κατά τη διάρκεια του επόμενου διαστήματος. Οι ηγέτες που αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν και περιμένουν τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό θα ξεπεραστούν πολύ γρήγορα από τις εξελίξεις.Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες που αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στις ομάδες τους να προσαρμοστούν και να αναπτυχθούν μέσω της επικοινωνίας, της ενσυναίσθησης και της πιο κατανεμημένης λήψης αποφάσεων, θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι αλλαγές.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?