Ηγεσία, κουλτούρα και απόδοση. Πώς συνδέονται μεταξύ τους

 

Κάθε χώρος εργασίας έχει μια μοναδική κουλτούρα. Η κουλτούρα είναι ουσιαστικά οι κοινές αντιλήψεις, οι αξίες, τα ομαδικά πρότυπα και οι στόχοι μέσα σε μια κοινωνική μονάδα και περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο η μονάδα επιλύει προβλήματα, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και αλληλεπιδρά. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φυσικές πτυχές όπως ο τρόπος που είναι διαρρυθμισμένο ένα γραφείο ή ο τύπος των επίπλων που χρησιμοποιούνται. Ουσιαστικά η κουλτούρα είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένας οργανισμός.

 

Η επιβολή κανόνων που μπορεί ή όχι να ακολουθούν οι άνθρωποι δεν δημιουργεί κουλτούρα, αλλά αυτό το κάνει ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται μια ομάδα. Πολλοί διευθυντές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η κουλτούρα στην απόδοση μιας εταιρείας, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αρκετό να πουν απλά ότι έχουν καλή κουλτούρα. Η κουλτούρα δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά είναι προϊόν εμπειρίας και μάθησης. Η κουλτούρα πρέπει επίσης να είναι προσαρμόσιμη, καθώς μπορεί να γίνει υποχρέωση και να εμποδίσει την επιτυχία μιας εταιρείας με τις αλλαγές που προκύπτουν στην αγορά και στην τεχνολογία.

 

Η ηγεσία και η κουλτούρα είναι θεμελιωδώς αλληλένδετες με πολλούς σημαντικούς τρόπους. Για παραδειγμα, η εισαγωγή ενός νέου ηγέτη σε μια εταιρεία με ισχυρή κουλτούρα και μακρά ιστορία θα προκαλέσει κάποια σύγκρουση με το τι επιτρέπει η κουλτούρα καθώς ο νέος ηγέτης επιβάλλει τις ιδέες του. Έτσι, ο νέος ηγέτης θα χρειαστεί να συμβιβαστεί, αφήνοντας  άθικτα πολλά στοιχεία της παλιάς κουλτούρας, κάτι που κάνουν συχνά οι καινούργιοι  διευθυντές.

 

Ένας νέος ηγέτης που επιβάλλει νέες αξίες και συμπεριφορές δεν πρέπει απλώς να ελπίζει ότι αυτές οι νέες ιδέες θα οδηγήσουν σε βελτιωμένη απόδοση. Οι νέοι ηγέτες πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά με τις προσδοκίες και τους στόχους τους, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους. Μπορούν επίσης να ξεκινήσουν την εξάλειψη των επιβλαβών χαρακτηριστικών της τρέχουσας κουλτούρας ενισχύοντας παράλληλα τις θετικές πτυχές, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη απόδοση.

 

Αντίστοιχα, βλέπουμε πολλές φορές ότι η κουλτούρα μιας εταιρείας διαμορφώνεται από τους ιδρυτές της. Το δικό τους προσωπικό στυλ ηγεσίας είναι αυτό που καθορίζει την κουλτούρα σε αυτές τις περιπτώσεις και η κουλτούρα στη συνέχεια καθορίζει την απόδοση των εργαζομένων και την επιτυχία ή την αποτυχία της εταιρείας.

 

Επιπλέον, οι ομάδες που εργάζονται κάτω από σπουδαίους ηγέτες και μέσα σε μια κουλτούρα που τους εκφράζει είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένες με τον χώρο εργασίας τους, οδηγώντας σε υψηλό ποσοστό διατήρησης και βελτιωμένη απόδοση χάρη στο αίσθημα παρακίνησης, σεβασμού και εκτίμησης.

 

Συμπερασματικά, ένας ηγέτης δεν μπορεί απλά να αποφασίσει ότι θα έχει μια νέα κουλτούρα. Η κουλτούρα είναι κάτι που αναπτύσσεται με την πάροδο πολλών ετών και αφομοιώνεται από τους εργαζόμενους. Οι ηγέτες έχουν τεράστια επιρροή στην κουλτούρα μιας εταιρείας και έτσι έχουν άμεση συσχέτιση με την απόδοση των ίδιων και αυτών που διοικούν. Επενδύστε σε σπουδαίους ηγέτες που μπορούν να διαμορφώσουν την επιθυμητή κουλτούρα και θα δείτε την απόδοση του οργανισμού σας να βελτιώνεται σε χρόνο μηδέν.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?