5 σημάδια κακής ηγεσίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

Οι επιπτώσεις της κακής ηγεσίας επηρεάζουν αρνητικά τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι άνθρωποι που επιδεικνύουν κακά ηγετικά χαρακτηριστικά είναι γενικά καλοί άνθρωποι, η αλήθεια είναι ότι είναι ακατάλληλοι για τον ρόλο του ηγέτη. Οι καλοπροαίρετοι ηγέτες που είναι πρόθυμοι να κάνουν το τολμηρό ταξίδι προς την προσωπική τους ανάπτυξη, πρέπει να έχουν επίγνωση των παρακάτω λόγων για τους οποίους ενδέχεται να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά κακής ηγεσίας.

 

1.Είναι ψυχολογικά απόντες

Ως «απών ηγέτης» ορίζεται ένας ηγέτης που αποσυνδέεται από την ομάδα του και αποφεύγει την ουσιαστική εμπλοκή μαζί τους. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η ηγεσία του απόντα, γνωστή και ως ηγεσία laissez-faire, δεν είναι μόνο καταστροφική για τις ομάδες, αλλά είναι επίσης η πιο κοινή μορφή μη ικανής ηγεσίας.

 

2. Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Στις κρίσιμες επαγγελματικές συνομιλίες ενός ηγέτη, η επίδειξη ενσυναίσθησης είναι το μυστικό του όπλο. Οι ηγέτες με ενσυναίσθηση καλλιεργούν ισχυρές προσωπικές σχέσεις, σκέφτονται τις συνθήκες των μελών της ομάδας τους και κατανοούν τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις τους. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη προοπτικής και οδηγεί τα μέλη της ομάδας στο να βοηθήσουν το ένα το άλλο.

 

3. Δεν αναγνωρίζουν τη δουλειά των υπαλλήλους τους

Το να δείχνετε εκτίμηση για τη συνεισφορά ενός εργαζομένου μπορεί να κάνει τη διαφορά.  Οι εργαζόμενοι που δεν αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται όταν κάνουν εξαιρετική δουλειά είναι πιο πιθανό αναζητήσουν μια άλλη θέση εργασίας, σε σύγκριση με εκείνους που αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται. 

 

4. Δεν παρέχουν ευκαιρίες ανάπτυξης

Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι προοδεύουν στην καριέρα τους είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν στις εταιρείες τους μακροπρόθεσμα. Εάν τα στελέχη και οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων τους, θα δημιουργήσουν και πιο χαρούμενα, πιο παραγωγικά εργασιακά περιβάλλοντα.

 

5. Κρύβονται πίσω από το χάρισμά τους

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ηγέτες στον κόσμο είναι γνωστοί για το χάρισμά τους. Σύμφωνα με έρευνες, το χάρισμα θολώνει τις αξιολογήσεις και την αντικειμενικότητα των ανθρώπων για το πώς πραγματικά αποδίδουν οι ηγέτες γιατί τους βλέπουν κυρίως ως «χαρισματικούς». Όταν μάλιστα το χάρισμα συνδυάζεται με ναρκισσισμό τότε οι επιπτώσεις για την επιχείρηση μπορεί να είναι καταστροφικές.

 

Συμπέρασμα

Το να είστε καλός ηγέτης δεν προσδιορίζεται από τη θέση που κατέχετε στην εταιρεία σας. Θα πρέπει συνεχώς να δουλεύετε πάνω στην προσωπική σας βελτίωση και πάνω στα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που κάνουν έναν ηγέτη πετυχημένο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας έχει ιδιότητες που προσφέρονται για να είναι καλός ηγέτης. Αρκεί να δουλέψει πολύ πάνω σε αυτές για να τις αναδείξει ακόμη περισσότερο.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?