Οι βασικές αρχές της ηγεσίας που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις επιστήμες δεν έχουν επηρεάσει τα αναλλοίωτα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να ηγηθείτε μιας ομάδας ανθρώπων. Στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο των επιχειρήσεων, σήμερα αποτελεί πρόκληση για τους ηγέτες τόσο το να μάθουν να ηγούνται σε πολλαπλές λειτουργίες, όσο και το να επηρεάζουν ολόκληρα τμήματα του οργανισμού.

Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ ο κλάδος ανάπτυξης της ηγεσίας ακμάζει και υπάρχουν πολλές νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, στα θεμελιώδη της η ηγεσία δεν έχει αλλάξει με τα χρόνια. Οι καλύτεροι ηγέτες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο εφαρμόζουν σχεδόν πάντα τις παρακάτω κλασικές και θεμελιώδεις πρακτικές.

 

Ταπεινότητα

Όταν είστε στην κορυφή και όλοι αναζητούν την καθοδήγησή σας, μπορεί να είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι η ηγεσία αφορά εσάς. Αλλά αυτός είναι ένας παραπλανητικός και καταστροφικός τρόπος σκέψης. Όπως έχουν συνειδητοποιήσει ιστορικοί ηγέτες όπως ο George Washington, η ηγεσία αφορά τους ανθρώπους γύρω σας και όχι εσάς.

Το θεμελιώδες στοιχείο της ηγεσίας είναι η κατανόηση των συναισθηματικών υποστρωμάτων των ανθρώπων που προσπαθείτε να ηγηθείτε. Αναγνωρίστε τις ανησυχίες τους. Κατανοήστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Εστιάστε σε αυτούς και όχι στον εαυτό σας, τις ιδέες σας και την κατάστασή σας. Εάν κάνετε αυτά τα πράγματα, τότε οι άνθρωποι θα σας ακολουθήσουν κάνοντας ό,τι κι αν χρειαστεί.

 

Επικοινωνία

Η καλή επικοινωνία είναι σημαντική σε κάθε ανθρώπινη σχέση, άρα και σε κάθε επιχειρηματική σχέση. Είτε πρόκειται για πελάτες, συναδέλφους ή προμηθευτές, η σαφής επικοινωνία χτίζει εμπιστοσύνη, βελτιώνει την παραγωγικότητα και διασφαλίζει ότι η δουλειά γίνεται σωστά.

Η καλή επικοινωνία είναι η ακρόαση αλλά και η ομιλία, ο σχεδιασμός αλλά και η παράδοση, οι προσωπικές στιγμές αλλά και η ομιλία σε μία μεγάλη αίθουσα. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για να δουλέψετε σε αυτές, αλλά όλες επιστρέφουν στο θεμελιώδες σημείο της καλής επικοινωνίας.

 

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την ηγεσία και δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει. Πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και να εξασκήσετε τις δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό, δηλαδή να επικοινωνείτε ξεκάθαρα, να ακούτε τους άλλους, να δημιουργείτε και να ανταποκρίνεστε σε σαφείς προσδοκίες.

Όμως η εμπιστοσύνη είναι αμφίδρομη. Εάν δεν δείξετε στους άλλους ότι τους εμπιστεύεστε, τότε μειώνετε την ικανότητά τους να κάνουν το καλύτερο δυνατό και τους εμποδίζετε να σας εμπιστευτούν πλήρως. Επομένως, πρέπει επίσης να μάθετε να εμπιστεύεστε τους άλλους και να ενεργείτε βάσει αυτής της εμπιστοσύνης.

 

Καινοτομία

Είναι εύκολο να κολλήσετε σε γνωστά μοτίβα. Άλλωστε, το να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα είναι εύκολο και σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Αλλά ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει μια ρουτίνα. Ένας ηγέτης πρέπει να καινοτομήσει και να δείξει στους άλλους πώς γίνεται αυτό, διαφορετικά ολόκληρος ο οργανισμός θα εφησυχάσει και θα μείνει στάσιμος.

Εξασκηθείτε να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να αναπτύσσετε νέες ιδέες. Εφαρμόστε δεξιότητες εκτός του τομέα σας, αναπτύξτε νέες συνήθειες σκέψης και εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να καινοτομεί.

 

Συμπέρασμα

Όταν χρειαστεί να σκεφτούμε την ανάπτυξη ηγετών, ότι το μυστικό δεν είναι να αναζητήσουμε ένα νέο πλαίσιο, αλλά να βοηθήσουμε τους ηγέτες να κατακτήσουν τις δοκιμασμένες και θεμελιώδεις αρχές ς που ήδη υπάρχουν. Εάν οι ηγέτες τις κατακτήσουν, τότε οι άλλες δεξιότητες και συνήθειες θα ακολουθήσουν εύκολα.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?