10 πράγματα που οι επιτυχημένοι ηγέτες κάνουν διαφορετικά

 

Οι μεγάλοι ηγέτες γίνονται, δεν γεννιούνται. Πριν από το μονοπάτι προς την υπεροχή προηγείται ένα μακρύ ταξίδι ανάπτυξης που σημαδεύεται από επιτυχίες και αποτυχίες. Δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπα μονοπάτια, αλλά όλα έχουν μια σειρά από σταδιακά κέρδη στην επίγνωση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη σταδιακή αλλαγή. Μια νέα δεξιότητα μπορεί να αποκτηθεί, μια νέα στρατηγική μπορεί να αναπτυχθεί ή μια νέα φιλοσοφία μπορεί να υιοθετηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο.

Ακολούθως παρατίθενται δέκα πράγματα που εφαρμόζουν οι καλύτεροι ηγέτες στις ομάδες και στους οργανισμούς τους.

 

1.Εστίαση στα δυνατά σημεία

Η αντιμετώπιση και η διόρθωση των ελλείψεων των ηγετών είναι ένα αποθαρρυντικό έργο. Αντίθετα, οι ηγέτες που βασίζονται στα δυνατά τους σημεία επικεντρώνονται με προσήλωση σε αυτά. Μόλις τα εντοπίσουν, βρίσκουν τρόπους να τα αναπτύσσουν όσο το δυνατόν συχνότερα. Τα συμπληρώνουν με πλάνα που ενισχύουν τα δυνατά σημεία, αντί να διορθώνουν τις αδυναμίες.

 

2. Ποιοτική επικοινωνία

Η ποιότητα της επικοινωνίας δεν καθορίζεται από τις λέξεις που λέγονται, αλλά από τον αντίκτυπό τους. Οι μεγάλοι ηγέτες επικοινωνούν με απήχηση προσαρμόζοντας το μήνυμά τους ώστε να ταιριάζει στο κοινό τους και να αξιοποιεί τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες επικοινωνούν με τέτοιο τρόπο ώστε το μήνυμά τους να βρίσκει τον στόχο του και να προτρέπει το κοινό τους να δράσει.

 

3. Δημιουργία ψυχολογικής ασφάλειας

Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια είναι τα θεμέλια της επιτυχίας της ομάδας. Οι άνθρωποι είναι απίθανο να αναπτύξουν δημιουργικές, αποτελεσματικές λύσεις σε ένα πρόβλημα εάν αισθάνονται ψυχολογικά ανασφαλείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεγάλοι ηγέτες δημιουργούν και διατηρούν ένα ψυχολογικά ασφαλές περιβάλλον, ώστε τα μέλη της ομάδας να είναι ελεύθερα να αναλάβουν ρίσκα και να προτείνουν νέες λύσεις.

 

4. Ενεργητική ακρόαση

Οι ηγέτες που προχωρούν χωρίς να ακούν προσεκτικά τους γύρω τους κινούνται σε ένα αβέβαιο μέλλον με ασταθή βάση. Η ενεργητική ακρόαση βοηθά τους ηγέτες να επιτύχουν δύο διαφορετικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η απόκτηση ακριβούς κατανόησης του περιβάλλοντός τους. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι η μεταφορά ενός ζωτικού μηνύματος. Όταν ένας ηγέτης δίνει βαρύτητα στα λόγια των γύρω του, στέλνει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την υψηλή εκτίμηση που τους έχει. 

 

5. Ισχυρές ερωτήσεις

Οι μεγάλοι ηγέτες κάνουν ισχυρές ερωτήσεις. Οι ισχυρές ερωτήσεις διακρίνονται από την ικανότητά τους να γεννούν καινούργια, πιο στοχευμένα ερωτήματα και όχι μόνο μια απλή απάντηση. Σε αντίθεση με τις απλές ερωτήσεις, οι ισχυρές ερωτήσεις ρίχνουν φως στο άγνωστο και έχουν την ικανότητα να επαναπλαισιώνουν μια συζήτηση. Οι απλές διευκρινιστικές ερωτήσεις είναι απαραίτητες και έχουν τη χρησιμότητά τους, αλλά ο συνδυασμός τους με ισχυρές ερωτήσεις οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

6. Χρόνος για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

Το σημερινό ανταγωνιστικό κλίμα μπορεί να κάνει την εργασία μια ξέφρενη υπόθεση. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και οι συνεχείς νέες προκλήσεις μπορούν να κάνουν την πρόοδο να μοιάζει με όνειρο. Για να βοηθήσουν τους γύρω τους να ευδοκιμήσουν σε αυτό το κλίμα, οι ηγέτες πρέπει να τους ενθαρρύνουν να αφιερώσουν χρόνο στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξης. Και φυσικά να μην παραμελούν και οι ίδιοι την προσωπική τους ανάπτυξη.

 

7. Ενθάρρυνση αντί για υπαγόρευση

Οι μεγάλοι ηγέτες χρησιμοποιούν την ενθάρρυνση για να βοηθήσουν τις ομάδες τους να επιτύχουν τους στόχους τους. Ενθαρρύνουν τους γύρω τους να αναλάβουν ρίσκα, να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν τις μεθόδους που πιστεύουν ότι είναι οι καταλληλότερες για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους και τους στόχους του οργανισμού. Επιδεικνύουν εμπιστοσύνη και δείχνουν στους υφισταμένους τους ότι πιστεύουν σε αυτούς, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και πυροδοτώντας την πρωτοβουλία.

 

8. Προτεραιότητα στην καθοδήγηση

Οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η ηγεσία απαιτεί περισσότερα από τη διαχείριση των ομάδων τους με απλές εντολές και έλεγχο. Οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τον ρόλο του διαχειριστή και να αναλάβουν εκείνον του καθοδηγητή. Οι μεγάλοι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στην καθοδήγηση επειδή αναγνωρίζουν ότι η επένδυση στην ανάπτυξη των μελών της ομάδας τους θα αποφέρει σημαντικά οφέλη. Συνδυάζοντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων με την προσωπική ανάπτυξη, οι σπουδαίοι ηγέτες καθοδηγούν τους γύρω τους και χτίζουν αφοσιωμένες ομάδες.

 

9. Από τη συναίνεση στη συνεργασία

Η συνεργασία και η συναίνεση συχνά συγχέονται. Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η συνεργασία είναι μια διαδικασία, ενώ η συναίνεση είναι αποτέλεσμα. Ομάδες που επιτυγχάνουν συναίνεση μπορούν να φτάσουν εκεί με ποικίλα μέσα. Από την άλλη, οι ομάδες που συνεργάζονται εμπλέκονται σε μια συνεχή διαδικασία που περιλαμβάνει την ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή και εξέλιξη ιδεών. Οι σπουδαίοι ηγέτες προάγουν τη συνεργασία καλλιεργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί.

 

10. Κατάλληλη λογοδοσία για τον εαυτό τους και τους άλλους

Η ηγεσία απαιτεί ταυτόχρονα μια σωστή αξιολόγηση του εαυτού και μια οξεία επίγνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Τα άτομα, οι ομάδες και οι οργανισμοί που δημιουργούν συγκεκριμένες διαδικασίες ανατροφοδότησης διευκολύνουν τη διαδικασία λογοδοσίας διατηρώντας την αντικειμενικότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κατάλληλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τόσο διορθώσεις όσο και επαίνους. Διορθώνοντας λάθη και αναγνωρίζοντας τους θριάμβους, οι σπουδαίοι ηγέτες μεγιστοποιούν τον θετικό αντίκτυπο της υπευθυνότητας.

 

Οι εταιρείες που έχουν καλές επιδόσεις και βρίσκονται στην κορυφαία βαθμίδα των κλάδων τους έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό: την εξαιρετική ηγεσία. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα στελέχη που όχι μόνο κάνουν τα πράγματα σωστά αλλά και εμπνέουν τους γύρω τους να αποδίδουν όσο το δυνατόν καλύτερα, μπορούν να επιτύχουν συνεπή και αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?