Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ηγεσίας και πώς να βρείτε το δικό σας

 

Είναι φυσιολογικό η προσωπικότητα και η εμπειρία σας να επηρεάζουν το στυλ ηγεσίας σας. Αν και δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να ηγηθείτε, ο προσδιορισμός του είδους ηγεσίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε το σύνολο των δεξιοτήτων σας και να ενδυναμώσετε την ομάδα σας.

Για να κατανοήσετε καλύτερα ποιο είναι το τρέχον στυλ ηγεσίας σας και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εμπνεύσετε την ομάδα σας, παρακάτω ακολουθούν τα πιο αναγνωρίσιμα και συνηθισμένα στυλ ηγεσίας.

 

Αυταρχική ηγεσία

Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν σαφή έλεγχο πάνω στους συνεργάτες τους. Η λήψη αποφάσεων είναι συγκεντρωτική, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα άτομο που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Ένας αυταρχικός ηγέτης έχει ένα σαφές όραμα της ευρύτερης εικόνας, αλλά εμπλέκει την υπόλοιπη ομάδα μόνο ανά εργασία ή ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Συμμετοχική ηγεσία

Οι συμμετοχικοί ή δημοκρατικοί ηγέτες καλωσορίζουν τις απόψεις όλων και ενθαρρύνουν τη συνεργασία. Ενώ μπορεί να έχουν τον τελευταίο λόγο, αυτοί οι ηγέτες κατανέμουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων σε όλους. Επενδύουν τον χρόνο και την ενέργειά τους στην ανάπτυξη των συναδέλφων τους γιατί γνωρίζουν ότι θα τους βοηθήσει να φτάσουν στον τελικό στόχο.

 

Καθοδηγητική ηγεσία

Ένας ηγέτης - καθοδηγητής είναι σε θέση να εντοπίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία άλλων μελών της ομάδας και να τα βοηθήσει να βελτιωθούν. Είναι επίσης σε θέση να συνδέσει αυτές τις δεξιότητες με τους στόχους της εταιρείας. Η καθοδήγηση της ηγεσίας είναι επιτυχημένη όταν ο ηγέτης είναι δημιουργικός, πρόθυμος να συνεργαστεί και μπορεί να παρέχει συγκεκριμένα σχόλια.

 

Συνεργατική ηγεσία

Η συνεργατική ηγεσία εστιάζει στις σχέσεις. Η πρόθεση ενός συνεργατικού ηγέτη είναι να δημιουργήσει αρμονία. Αυτός ο χαρισματικός ηγέτης εργάζεται για να οικοδομήσει και να καλλιεργήσει σχέσεις εντός του χώρου εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε ένα πιο συνεργατικό και θετικό εργασιακό περιβάλλον.

 

Δημοκρατική ηγεσία

Στη δημοκρατική ηγεσία όλα τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν και να μοιραστούν ιδέες. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα αισθάνεται ενδυναμωμένη, παρόλο που ο ηγέτης έχει τελικά τον τελευταίο λόγο. Η δημοκρατική ηγεσία είναι επιτυχής σε ομάδες υψηλής εξειδίκευσης, όπου τα μέλη μπορούν να παρέχουν γόνιμη συνεισφορά.

 

Διοικητική ηγεσία

Σε αυτό το είδος, ο ηγέτης έχει ξεκάθαρους στόχους που τους κοινοποιεί στην ομάδα και περιμένει από άλλους να ακολουθήσουν. Θέτει διαδικασίες και πολιτικές για να δημιουργήσει μια δομή. Η διοικητική ηγεσία χρησιμοποιείται συνήθως όταν άλλα μέλη της ομάδας δεν έχουν δεξιότητες ή εξειδίκευση.

 

Μετασχηματιστική ηγεσία

Σε αυτό το στυλ ηγεσίας, οι μετασχηματιστικοί ηγέτες κερδίζουν αποτελεσματικά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των άλλων που θέλουν να τους ακολουθήσουν. Τα τέσσερα χαρακτηριστικά της μετασχηματιστικής ηγεσίας είναι: εξατομικευμένη σκέψη, πνευματική διέγερση, εμπνευσμένο κίνητρο και εξιδανικευμένη επιρροή.

 

Συναλλακτική ηγεσία

Η συναλλακτική ηγεσία χρησιμοποιεί ανταμοιβές και ποινές για να παρακινήσει τα μέλη της ομάδας. Αυτός ο τύπος ηγέτη πιστεύει ότι μια σαφής αλυσίδα διοίκησης θα οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και να παρακολουθούνται στενά από τον ηγέτη.

 

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει ένα σωστό στυλ ηγεσίας, αλλά υπάρχει ένα στυλ που πιθανότατα σας ελκύει και με το οποίο συνδέεστε περισσότερο. Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ώστε να μπορέσετε να γίνετε ένας ηγέτης που ενθαρρύνει την ομάδα σας να προοδεύει. Εάν δυσκολεύεστε να ηγηθείτε συνειδητά με την τρέχουσα μέθοδο που ακολουθείτε, σκεφτείτε να δοκιμάσετε μια νέα προσέγγιση ηγεσίας.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?