7 tips για να γίνετε καλύτερος ηγέτης

 

Αν είστε επικεφαλής ενός μικρού ή μεγάλου τμήματος, η ηγεσία για εσάς σημαίνει να εμπνέετε τους άλλους να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και να τους οδηγήσετε προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε εάν θα καθοδηγήσετε θετικά ή αρνητικά και εάν επιλέξετε να εστιάσετε στην αφοσίωση ή απλώς στην απόδοση. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερος ηγέτης.

 

Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα

Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ηγεσίας. Είναι απαραίτητο να εμπνεύσετε τους συνεργάτες σας ώστε να καινοτομούν. Θα πρέπει να παρουσιαστούν σε αυτούς νέες προκλήσεις και να τους δοθούν αρκετοί πόροι ώστε να τους βοηθήσετε να επιτύχουν τους στόχους τους.

 

Εστιάστε στην επικοινωνία

Η εστίαση στην επικοινωνία ένας προς έναν με τα μέλη της ομάδας είναι ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό της ηγεσίας. Η ηγεσία είναι αποτελεσματική όταν οι ηγέτες μπορούν να επικοινωνήσουν το όραμά τους στους συνεργάτες τους, οι οποίοι εμπνέονται και οδηγούνται από αυτό.

 

Δώστε το παράδειγμα

Το να καθοδηγείτε δίνοντας το παράδειγμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είστε ηγέτης. Αντί να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να κάνουν κάτι, κάντε το μόνοι σας και βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον ένα ή δύο άτομα θα σας παρακολουθήσουν. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να  ακολουθούν οι άλλοι το παράδειγμά σας σε οτιδήποτε.

 

Παρέχετε κίνητρα και αναγνώριση

Ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό ενός καλού ηγέτη είναι να κατανοήσετε ότι η αναγνώριση και η επιβράβευση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε τους συνεργάτες σας να αισθάνονται ότι εκτιμάτε την αποδοτικότητά τους. Δεν πρέπει επίσης να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι είναι ικανοποιημένοι στην εργασία τους έχουν καλύτερες επιδόσεις.

 

Συνεχίστε να δοκιμάζετε νέα πράγματα

Ποιος είπε ότι η ηγεσία πρέπει να είναι μονόδρομος; Μην ξεχνάτε να αναζητάτε κριτική και έμπνευση από τους συνεργάτες σας καθώς προσπαθείτε να χτίσετε μερικά από αυτά τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Δώστε προσοχή σε ό,τι έχει λειτουργήσει στο παρελθόν και αναζητήστε νέους τρόπους για να παρακινήσετε, να εμπνεύσετε και να ανταμείψετε τα μέλη της ομάδας σας.

 

Κρατήστε σημειώσεις από το παρελθόν

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματικών ιδεών και θεαματικών εταιρικών αποτυχιών στην ιστορία. Σκεφτείτε τι ξεχωρίζετε στους ανθρώπους που θαυμάζετε και τι πήγε στραβά για εκείνους που τελειώνουν την καριέρα τους μέσα σε σκάνδαλα ή ντροπή. Παντού υπάρχουν μαθήματα για να πάρετε.

 

Να έχετε θετική νοοτροπία

Οι ηγέτες έχουν μια αισιόδοξη στάση που εμπνέει τους συνεργάτες τους. Τα μέλη της ομάδας είναι επιρρεπή στο να μην εμπνέονται εάν οι ηγέτες φαίνονται απογοητευμένοι ή αδιάφοροι. Διατηρήστε μια χαρούμενη στάση ακόμα και όταν οι συνθήκες φαίνονται δύσκολες και οι συνεργάτες σας αποθαρρύνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βλέπετε τα πράγματα με ροζ γυαλιά, αλλά απλώς να παραμένετε αισιόδοξοι μπροστά στις αντιξοότητες.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις βασικές ιδιότητες που πρέπει να έχετε κατά νου για να επιδείξετε ισχυρές ηγετικές ικανότητες. Η ηγεσία απεικονίζεται όχι μόνο σε σενάρια όπου είστε υπεύθυνοι, αλλά και σε καθημερινές εργασίες. Φροντίστε λοιπόν ό,τι κάνετε να το κάνετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, γιατί γίνεστε ο τρόπος που σκέφτεστε και ενεργείτε.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?