«Μιλήστε μου για εσάς». Πώς να απαντήσεις την πιο συχνή ερώτηση που κάνουν στις συνεντεύξεις

 

Η ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς» είναι συνηθισμένη στις συνεντεύξεις, καθώς διευκολύνει τόσο εσένα όσο και τον συνομιλητή σου στη διαδικασία. Σου επιτρέπει να παρουσιάσεις μια συνοπτική εκδοχή του ιστορικού και των δεξιοτήτων σου και να αναφέρεις τις εμπειρίες και τα προσόντα σου που πιστεύεις ότι είναι πιο σχετικά με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Απαντώντας σωστά σε αυτήν την ερώτηση, δίνεις την εικόνα κάποιου που έχει αυτοπεποίθηση και αντιδρά θετικά υπό πίεση. Στη συνέχεια θα βρεις συμβουλές για το πώς πρέπει να δομήσεις την απάντησή σου.

 

Ανάφερε προηγούμενες εμπειρίες που σχετίζονται με τη θέση

Ξεκίνησε ξαναδιαβάζοντας την περιγραφή της θέσης εργασίας. Σημείωσε τις απαιτούμενες δεξιότητες που έχεις και εντόπισε πρόσφατες ιστορίες που τις αποδεικνύουν. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αντλείς παραδείγματα κυρίως από πρόσφατη επαγγελματική εμπειρία. Ωστόσο, ακόμα και εμπειρίες εκτός δουλειάς, όπως η εθελοντική εργασία, μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την αφήγησή σου, καθώς επιδεικνύουν δέσμευση και διάθεση για προσφορά.

 

Σκέψου πώς σχετίζεται η τρέχουσα εργασία σου με την εργασία για την οποία κάνεις αίτηση

Είναι πιο ανώτερος ρόλος; Αν ναι, εξήγησε πώς αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες στην τρέχουσα θέση σου. Εάν κάνεις μια παράλληλη μετάβαση σε έναν ρόλο με διαφορετικές δεξιότητες, περίγραψε πώς ταιριάζουν οι τρέχουσες δεξιότητές σου στη νέα θέση.

 

Εστίασε σε δυνάμεις και ικανότητες που μπορείς να υποστηρίξεις με παραδείγματα

Όταν ξεκινάς να δημιουργείς το σενάριο κάθε παραδείγματος, εστίασε σε λεπτομέρειες και αποτελέσματα που μπορείς να ποσοτικοποιήσεις αν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, η δήλωση «Βελτίωσα την εξυπηρέτηση πελατών»  έχει λιγότερο αντίκτυπο από το «Αύξησα τα ποσοστά απόκρισης στην εξυπηρέτηση πελατών κάθε τρίμηνο κατά 10-15%». Εάν δεν έχεις τις ακριβείς πληροφορίες, υπολόγισε μια ρεαλιστική τιμή.

 

Ανάδειξε την προσωπικότητά σου για να σπάσεις τον πάγο

Δεδομένου ότι η ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς» αφορά τον εαυτό σου, είναι καλή ιδέα να μοιραστείς κάποιες προσωπικές πληροφορίες με τον συνομιλητή σου. Μπορεί να θέλεις να αναφέρεις εν συντομία τα χόμπι σου που καταδεικνύουν πνευματική ανάπτυξη ή/και δέσμευση στην κοινότητα (π.χ. διάβασμα βιβλίων, μουσική, αθλητισμός, εθελοντισμός) ή εκείνα που επιδεικνύουν προσωπική πειθαρχία και επιτεύγματα (π.χ. εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, προπόνηση για ημιμαραθώνιο). Η συζήτηση για τα προσωπικά ενδιαφέροντα είναι ένας καλός τρόπος για να ολοκληρώσεις την απάντησή σου διατηρώντας παράλληλα έναν επαγγελματικό τόνο.

 

Μορφοποίησε την απάντησή σου

Για να είναι σαφής και συνοπτική η απάντησή σου, θα πρέπει να φροντίσεις να την οργανώσεις σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μορφή. Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι που μπορείς να εξετάσεις: α) Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον, β) Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον. Και οι δύο αυτοί τύποι μπορούν να λειτουργήσουν για την απάντησή σου, αλλά πρέπει να επιλέξεις τον έναν με βάση τους ρόλους από την εμπειρία σου που είναι πιο σχετικοί με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Για παράδειγμα, εάν ο πιο πρόσφατος ρόλος σου υπογραμμίζει πολλές από τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για τον ρόλο της νέας θέσης, μπορεί να θέλεις να ξεκινήσεις με το παρόν. Ωστόσο, εάν μια προηγούμενη εμπειρία σου σχετίζεται με τον ρόλο πιο στενά από την τρέχουσα θέση σου, μπορεί να θέλεις να ξεκινήσεις με το παρελθόν σου.

 

Όταν πρόκειται να δώσεις μια συνέντευξη για εργασία, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς εκ των προτέρων ώστε να χρησιμοποιήσεις την ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς» προς όφελός σου. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσεις το υπόβαθρο για μια επιτυχημένη συνέντευξη και θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου για τη συγκεκριμένη θέση.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?