Πώς να ξεχωρίσεις στα πρώτα 5 λεπτά της συνέντευξής σου

 

Όλο και περισσότερες έρευνες υπογραμμίζουν τη σημασία των πραγμάτων που πρέπει να κάνεις σωστά για να ξεχωρίσεις στα πρώτα πέντε λεπτά της συνέντευξης για δουλειά. Πολλοί εργοδότες υποστηρίζουν ότι καταλαβαίνουν από την αρχή αν θα προσλάβουν κάποιον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρώτες εντυπώσεις μετρούν και έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στο πώς θα πάει η συνέντευξή σου και στο αν θα μπορούσες να προσκληθείς για μια δεύτερη συνέντευξη. Δες πώς να κάνεις ένα δυνατό ξεκίνημα στην  επόμενή σου συνέντευξη για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου για πρόσληψη.

 

Μπες σε «λειτουργία συνέντευξης» μόλις φύγεις από το σπίτι

Κάτι που συχνά παραβλέπεται από πολλούς είναι ότι η συνέντευξη ξεκινά πολύ πριν φτάσεις στον χώρο της συνάντησης και ξεκινήσει η διαδικασία. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον μπορεί να συναντήσεις καθώς κατεβαίνεις από το αυτοκίνητο ή καθώς μπαίνεις στο κτίριο της εταιρείας. Φρόντισε λοιπόν να προβάλλεις μια φιλική, γεμάτη αυτοπεποίθηση και επαγγελματική συμπεριφορά από τη στιγμή που ξεκινάς από το σπίτι για τη συνέντευξη.

 

Αντιμετώπισε ως συνομιλητές σου όλους όσους συναντάς

Βεβαιώσου ότι είσαι ευγενικός και φιλικός με όλους όσους συναντάς στη διαδικασία της συνέντευξης. Από το να χαιρετήσεις τον υπάλληλο στην υποδοχή και τα άτομα με τα οποία βρίσκεσαι στο ασανσέρ, μέχρι όσους θα συναντήσεις στη διαδρομή για την αίθουσα της συνέντευξης. Όλα αυτά είναι σημεία επαφής με τον πιθανό μελλοντικό σου εργοδότη και οι συνάδελφοι συχνά μοιράζονται τις εντυπώσεις τους από τους επισκέπτες, επομένως θέλεις όλοι να σε βλέπουν όσο πιο θετικά γίνεται.

 

Δημιούργησε μια δυνατή πρώτη εντύπωση

Η πρώτη εντύπωση μετράει και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητές σου να προσκληθείς για δεύτερη συνέντευξη. Έτσι, σε αυτά τα πρώτα λεπτά το παν είναι να χαμογελάς με αυτοπεποίθηση, να ανταλλάξεις μια ζωντανή χειραψία, να έχεις οπτική επαφή και γενικά να δείχνεις χαρούμενος που είσαι εκεί και ότι θέλεις τη δουλειά. Όσον αφορά το ντύσιμο, αυτό είναι καλό να προβάλλει την προσωπικότητά σου, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να ταιριάζει και με το στυλ της εταιρείας.

 

Να είσαι έτοιμος για συζήτηση

Η έκβαση της συζήτησης μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να οικοδομήσουν επικοινωνία και να αρχίσουν να δημιουργούν αυτή τη χημεία που χαρακτηρίζει όλες τις αποτελεσματικές επιχειρηματικές σχέσεις. Επομένως, ως μέρος της προετοιμασίας της συνέντευξής σου, είναι καλή ιδέα να σκεφτείς εκ των προτέρων κάποια πιθανά θέματα που μπορεί να προκύψουν, ώστε να διατηρήσεις την ομαλή ροή της συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιώσου ότι έχεις μια ενδιαφέρουσα άποψη για να συνεισφέρεις στη συζήτηση.

 

Μπες στο θέμα από την αρχή

Είναι καλή ιδέα να έχεις δύο ή τρεις βασικούς πυλώνες που θέλεις να επισημάνεις σχετικά με το τι έχεις να προσφέρεις και τι ψάχνεις από τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αυτά είναι τα κύρια σημεία που θέλεις να θυμάται ο συνομιλητής σου για εσένα, συνεπώς προσπάθησε να τα δουλέψεις όσο περισσότερο μπορείς. Είναι εξίσου σημαντικό να έχεις μια έτοιμη απάντηση για μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης που εμφανίζονται νωρίς, όπως γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά και ποιο νομίζεις ότι είναι το αντικείμενο της θέσης εργασίας.

 

Το να πετύχεις σε μια συνέντευξη για δουλειά δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνεις μια θετική πρώτη εντύπωση. Η οποιαδήποτε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτά που αντιλαμβάνεται ο υπεύθυνος προσλήψεων για εσένα, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να δώσεις βαρύτητα σε συγκεκριμένα σημεία για τα πρώτα πέντε λεπτά της συνέντευξης.

 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε κανένα από τα άρθρα μας!  

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?