Τα interview tips που θα σε βοηθήσουν να προσληφθείς

 

Ακόμη και αν έχεις πάει σε πολλές συνεντεύξεις για δουλειά, κάθε καινούργια συνέντευξη είναι μια ξεχωριστή διαδικασία. Κάθε φορά συναντάς διαφορετικούς ανθρώπους και παρουσιάζεις εκ νέου τον εαυτό σου και τις δεξιότητές σου. Με λίγη προετοιμασία εκ των προτέρων, θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις τη συνέντευξη και να επιδείξεις την εμπειρία που θα σε κάνει τον ιδανικό υποψήφιο για την ανοιχτή θέση της εταιρείας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για συνέντευξη, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Εξασκήσου και προετοιμάσου

Εξέτασε τις τυπικές ερωτήσεις που κάνουν οι εργοδότες και προετοίμασε τις απαντήσεις σου. Ισχυρές απαντήσεις είναι αυτές που είναι συγκεκριμένες αλλά συνοπτικές, βασίζονται σε παραδείγματα που αναδεικνύουν τις δεξιότητές σου και υποστηρίζονται από το βιογραφικό σου. Οι απαντήσεις σου θα πρέπει επίσης να τονίζουν τις δεξιότητες που είναι πιο σημαντικές για τον εργοδότη και σχετικές με τη θέση. Ακόμη και η πιο καλά προετοιμασμένη απάντηση θα είναι ανεπαρκής εάν δεν απαντήσει ακριβώς στην ερώτηση που σου τίθεται.

 

Κάνε έρευνα για την εταιρεία και δείξε τι γνωρίζεις

Κάνε την έρευνά σου για τον εργοδότη και τον τομέα, ώστε να είσαι έτοιμος για τη σχετική ερώτηση της συνέντευξης. Εάν δεν τεθεί αυτή η ερώτηση, θα πρέπει να προσπαθήσεις να αποδείξεις μόνος σου τι γνωρίζεις για την εταιρεία. Μπορείς να το κάνεις αυτό συνδέοντας με τις απαντήσεις σου αυτά που γνωρίζεις για την εταιρεία.

 

Ανάπτυξε μια σύνδεση με τον συνομιλητή

Εκτός από το να δείξεις ό, τι γνωρίζεις για την εταιρεία, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσεις να αναπτύξεις μια σύνδεση με τον συνομιλητή σου. Μάθε το όνομά του και χρησιμοποίησέ το κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Εάν δεν είσαι σίγουρος για το όνομα, τηλεφώνησε και ρώτησε πριν από τη συνέντευξη. Εάν δεν είσαι καλός στο να θυμάσαι ονόματα, σημείωσέ το κάπου διακριτικά, π.χ. με μικρά γράμματα στο κάτω μέρος του σημειωματάριού σου.

 

Ετοιμάσου έγκαιρα

Μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να διαλέξεις το ντύσιμο για τη συνέντευξη, να εκτυπώσεις επιπλέον αντίγραφα του βιογραφικού σου ή να βρεις σημειωματάριο και στυλό. Αυτό θα σου εξοικονομήσει χρόνο το πρωί, αλλά θα συμβάλει επίσης στη μείωση του άγχους. Εάν η συνέντευξη διεξάγεται διαδικτυακά, είναι καλό να κάνεις από πριν μια δοκιμή για να βεβαιωθείς ότι όλα λειτουργούν σωστά.

 

Να είσαι συνεπής

Να είσαι στην ώρα σου για τη συνέντευξη, δηλαδή πέντε με δέκα λεπτά νωρίτερα. Εάν χρειαστεί, κάνε μια δοκιμή τις προηγούμενες μέρες ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τη διαδρομή και τον χρόνο που θα χρειαστείς για να φτάσεις. Δώσε στον εαυτό σου μερικά επιπλέον λεπτά πριν τη συνέντευξη, για να ελέγξεις το ντύσιμό σου και να χαλαρώσεις.

 

Προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προσπάθησε να χαλαρώσεις και να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο ήρεμος. Να θυμάσαι ότι η γλώσσα του σώματός σου λέει τόσα πολλά για σένα όσα και οι απαντήσεις σου στις ερωτήσεις. Η σωστή προετοιμασία θα σου επιτρέψει να αποπνέεις αυτοπεποίθηση. Καθώς απαντάς σε ερωτήσεις, διατήρησε οπτική επαφή με τον συνομιλητή. Απόφυγε να τον διακόψεις με κάθε κόστος, ειδικά όταν σου κάνει ερωτήσεις.

 

Το κλειδί για μια αποτελεσματική συνέντευξη είναι να αποπνέεις εμπιστοσύνη, να παραμένεις θετικός και να είσαι σε θέση να μοιράζεσαι παραδείγματα των δεξιοτήτων σου και των προσόντων σου για τη θέση εργασίας. Αφιέρωσε χρόνο για να δουλέψεις πάνω στις δεξιότητές σου στις συνεντεύξεις, ώστε να μπορείς να αναπτύξεις αποτελεσματικές στρατηγικές που θα τις χρησιμοποιείς σε κάθε συνέντευξη.

 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε κανένα από τα άρθρα μας!  

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?