4 τρόποι για να βοηθήσετε τους εργαζομένους σας που υποφέρουν από Burnout

 

Διανύουμε περισσότερο από ενάμιση χρόνο πανδημίας η οποία έφερε εργασιακή ανασφάλεια, δύσκολα καθήκοντα εργασίας εξ αποστάσεως, αύξηση του φόρτου και των ωρών εργασίας, απομόνωση και  ελάχιστη έως καθόλου άδεια. Όλα αυτά αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους στους εργαζόμενους. Η εξουθένωση, περισσότερο γνωστή ως εργασιακό Βurnout, αρχίζει και παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και είναι πολύ δαπανηρή για τις εταιρείες.

Οι εργοδότες καλούνται να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να προσαρμοστούν σε μια νέα εργασιακή κουλτούρα, αποτρέποντας την  εξουθένωσή τους. Είναι σημαντικό για τους εργοδότες να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τυχόν συμπτώματα, όπως εξάντληση, αίσθημα αρνητικότητας, κυνισμού ή απομάκρυνσης από την εργασία και μειωμένη εργασιακή απόδοση. Διαβάστε μερικές από τις ενέργειες που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε για να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας.

 

Μιλήστε ανοιχτά και υποστηρίξτε έμπρακτα την ψυχική υγεία των εργαζομένων

Δημιουργήστε διαύλους επικοινωνίας με τους υπαλλήλους σας. Προροσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μοιράζονται ανοιχτά μεταξύ τους, με τους διευθυντές τους και με εσάς το πώς αισθάνονται ψυχικά. Δημιουργήστε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους ώστε να νιώθουν πιο άνετα, κι έτσι να κατανοήσετε καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες που τους επηρεάζουν. Έτσι, θα μπορέσετε να εφαρμόσετε πολιτικές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία στην εργασία, όπως οι ημέρες ψυχικής υγείας και ευεξίας, ή η δωρεάν παροχή συμβούλου ψυχικής υγείας.

 

Δώστε τους άδεια και ομαδικό ρεπό

Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να παίρνουν άδεια και ρεπό. Με lockdown, καραντίνες και τον φόβο να αρρωστήσουν, η πλειονότητα των εργαζομένων όχι μόνο δεν ταξίδεψε τον τελευταίο καιρό, αλλά γενικά δεν πήρε άδεια ακόμη και για να παραμείνει στο σπίτι, κάτι που τους εξάντλησε ψυχικά και σωματικά. Οι εργαζόμενοι που παίρνουν παρατεταμένο χρόνο άδειας είναι πιθανό να είναι πιο ξεκούραστοι, πιο χαρούμενοι, πιο παραγωγικοί και πιο παρόντες στη δουλειά – κάτι καλό για εσάς τους εργοδότες. Αν και η ενθάρρυνση των εργαζομένων να κάνουν διακοπές είναι σημαντική, ορισμένοι εργοδότες προχωρούν ακόμη παραπέρα, προσφέροντας στους υπαλλήλους τους τους ένα συλλογικό διάλειμμα,  μια κοινή εβδομάδα άδειας το καλοκαίρι. Αυτό τους βοηθά πολύ. Τους δίνει την ευκαιρία να αποφορτιστούν και να επαναφορτιστούν, χωρίς να ανησυχούν για το τι συμβαίνει στο γραφείο ενώ λείπουν.

 

Δοκιμάστε μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο

Πολλοί κουρασμένοι υπάλληλοι αναφέρουν ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας και οι θολές γραμμές ανάμεσα στην προσωπική ζωή στο σπίτι και την επαγγελματική ζωή, τους κάνουν να αισθάνονται καταπονημένοι και χωρίς έμπνευση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μείωση των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή το να επιτρέπεται στους υπαλλήλους να εργάζονται με ευέλικτα ωράρια σύμφωνα με τα προγράμματα ή τις επιθυμίες τους, μπορεί να τους βοηθήσει.

 

Περιορίστε τις διαδικτυακές κλήσεις και συναντήσεις

Με την πλειονότητα των υπαλλήλων να εργάζονται πλέον διαδικτυακά, πολλές εταιρείες βασίζονται σε περισσότερα Zoom meetings,  διαδικτυακά μηνύματα και κλήσεις, και πολλά άλλα για να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία. Αλλά αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό και όχι πολύ παραγωγικό για πολλούς εργαζόμενους. Μπορείτε να τους ξαλαφρώσετε, προσφέροντάς τους ένα διάλειμμα μιας ημέρας, χωρίς κλήσεις στην κάμερα ή συναντήσεις γενικά.

 

Η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του Βurnout γίνεται πλέον επιτακτική, δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν την υπάρχουσα εργασία τους λόγω της επιβάρυνσης της ψυχικής και σωματικής υγείας τους. Είναι στο χέρι των εταιρειών και των στελεχών HR το να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους να αντιμετωπίσουν το Βurnout.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?